Nostalgia Polaroid

Rama albă a unei fotografii Polaroid e adânc întipărită în memoria noastră. Pentru generațiile mai tinere reprezintă ceva retro și cool, pentru generațiile mai vechi probabil multe amintiri de vacanță sau de la petreceri, în timp ce pentru pasionații de fotografie e ceva cu totul aparte. Oricum ar fi , Polaroidul va fi mereu un simbol al „democratizării” fotografiei.
Scurt istoric Polaroid

Compania Polaroid e cunoscută pentru producerea de materiale fotosensibile reversibile și a aparatelor pentru folosirea acestora. Polaroid a introdus prima sa cameră foto cu developare instantanee în 1948. Un adevărat miracol pentru acea perioadă. Până în 1978 aparatul a fost o noutate pe scară largă, cunoscând popularitatea abia în anii 90. Din păcate, acest produs nu a reușit să țină pasul cu noile camere digitale performante și mult mai rapide.  În 2008, din cauza problemelor financiare, corporația a decis oprirea producției materialelor fotosensibile reversibile. Cu toate acestea, o mână de angajați de la uzina Enschede din Olanda au răscumpărat utilajele pentru a relansa producția de filme Polaroid.
Astfel s-a născut ”The Impossible Project”. Sub acest nume, în 2010, colectivul uzinei din Olanda a comercializat primele sale filme, fabricate pe baza unei formule chimice revizuite, pentru aparatele Polaroid. Succesul a fost imediat: 500.000 de pachete (a câte 8 filme fiecare, la un preț mediu de 20 de eur) au fost vândute în 2010, și aproape 1 milion în 2012. În plus, pentru a-i pune de acord pe fotografii new age cu cei vintage, Polaroid a lansat și un aparat compact digital(Z2300) care integrează în tehnologia sa imprimarea instantanee de imagini pe hârtie. Iar dezvoltările în această direcție continuă.
Nostalgia Polaroid
Polaroid 600
Chiar dacă lucrurile s-au schimbat, astăzi prin instant marea majoritate gândindu-se desigur doar la digital, sunt totuși nostalgici care nu au uitat de Polaroid.
Efectul este cu siguranță unul aparte, iar pasionații de așa ceva au fondat câteva comunități destul de puternice, de unde poți primi sfaturi, poți afla diverse tips&tricks sau măcar ce să nu faci pentru a obține fotografii cât mai ok.
Eu m-am jucat o zi cu modelul Impossible Polaroid 600 90 Style.
Camera este din plastic și destul de masivă dacă vom compara cu ceea ce suntem obișnuiți în ziua de azi.  Butoanele sunt super basic, declanșatorul este însă dubu, permițându-ți să eviți blițul, dacă nu vrei să-l folosești. De acest lucru nu m-am prins însă de la început (aparatul era împrumutat și nu avea și manual de instrucțiuni).


Oricum, rezultatul final depinde mult de tipul de film folosit, iar acesta vine cu instrucțiuni separate. Bateria este și ea inclusă tot în pachetul cu film, astfel că până la introducerea acestuia, aparatul nu va funcționa.
Filmul alb-negru testat de mine diferă de cel color, cel puțin din amintirile mele (aveam pe vremuri un Polaroid 600 acasă, alt model) și trebuie avută grijă mare la developare, primele secunde fiind cruciale.
Cum n-am știut exact cât de important este să ții la început fotografia la întuneric, eu aflându-mă pe stradă-marea majoritatea a timpului, imaginle au ieșit mai lăptoase decât în mod normal, fiind supraexpuse.
Focalizarea este fixă, așa că trebuie ținut cont de indicațiile legate de distanță precizate pe aparat, subiectele fotografiate de aproape fiind defocusate.
”Sharp” este un termen aproximativ în cazul Polaroidului, dar efectul soft rezultat de cele mai multe ori poate fi destul de interesant.
Dacă ai timp și suficient film pentru teste, poți obține lucruri cu adevărat interesante experimentând. De altfel, cu Polaroidul nu prea ai altă cale la început, e important să te joci și să testezi cum funcționează. Depinde mult și de tipul de film, de iluminare etc.

Însă toată bucuria și nostalgia vine și cu câteva bile negre: filmul nu este DELOC ieftin iar timpul de testare și erorile rezultate pot deveni puțin frustrante până la obținerea unor rezultate care să-ți placă.
Pe de altă parte, Polaroidul are ceva aparte…Sunetul scos la declanșare, hârtia care iese din aparat încețoșată și prinde contur sub ochii tăi, mirosul specific și rama albă pe care poți nota ceva înainte de a trimite fotografia direct într-un album sau cutie foto, toate fac din Polaroid o experiență minunată. Iar rezultatul este palpabil, îl ții în mână, nu e doar un șir de litere și cifre pe un card de memorie sau pe un hard…
Asta dacă ești nostalgic, desigur.
Sau măcar curios.
La F64 găsești în ofertă câteva modele de Polaroid, pe care le poți vedea aici.
Filmul este de mai multe tipuri, atât color cât și alb-negru, ramele mai nou putând fi înflorate, cu diverse simboluri sau în diverse culori, nu doar albe.
Concluzii
Dacă ești pasionat și pe deasupra și nostalgic, te vei bucura cu siguranță de această experiență.
E bine să știi însă cateva lucruri:
-e posibil să fie nevoie de mai multe teste/experimente până te obișnuiești să expui corect iar contre-jour-ul nu este așa prietenos când vine vorba de Polaroid, așa că cel puțin pentru început, iluminarea directă a subiectului este mai indicată;
față de filmul Polaroid vechi, pe care îl lăsai în lumină fără probleme, odată ce ieșea din aparat, în cazul filmelor realizate de Imposssible Project e necesară păstrarea acestora la întuneric pentru câteva minute după expunere, sau măcar în primele 30-40s, care sunt critice. Poți pune imaginea in buznar sau o poti acoperi cu cartonul negru care îți rămâne după introducerea filmului în aparat, însă dacă ești pe stradă acest lucru poate fi destul de dificil și der asemenea, poți atinge fără să vrei suprafața expusă, deteriorând-o ireversibil;
ai doar 8 „poziții” într-un pachet cu film, așa că ai grijă cum le folosești;
filmul nu este deloc ieftin, probabil e mai convenabil șă iei un pachet cu mai multe, ca acesta;
ai grijă și ulterior, la păstrarea fotografiilor. E bine ca acestea să fie ferite de lumina directă a soarelui sau de alte surse de lumină puternică. Ai putea să le depozitezi într-o cutie sau într-un album foto.
În cazul în care te gândești să experimentezi cu un Polaroid, sper că cele menționate mai sus ți-au fost utile și așteptăm să vedem rezultatele.
Dacă ai fotografii realizate cu un Polaroid, le așteptăm pe blog@f64studio.ro. Cele mai faine vor fi adunate într-o galerie, pe care o vom publica aici.

Galeria cititorilor:

Andreea-Mihaela Andrei, fostă studentă la film, își dorește să termine studiile în UK, unde s-a stabilit acum. E pasionată de fotografie și mai nou vrea o perioadă să realizeze un proiect cu Polaroidul.
A folosit film instant color și alb & negru de la Impossible Project pentru Polaroid 600.


 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Nu vi se pare cam scump pentru un aparat de arhivă??????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.