Nostalgia Polaroid

Postat de: Cristina Tinta Cristina Tinta

Rama albă a unei fotografii Polaroid e adânc întipărită în memoria noastră. Pentru generațiile mai tinere reprezintă ceva retro și cool, pentru generațiile mai vechi probabil multe amintiri de vacanță sau de la petreceri, în timp ce pentru pasionații de fotografie e ceva cu totul aparte. Oricum ar fi , Polaroidul va fi mereu un simbol al „democratizării” fotografiei.

Scurt istoric Polaroid

Compania Polaroid e cunoscută pentru producerea de materiale fotosensibile reversibile și a aparatelor pentru folosirea acestora. Polaroid a introdus prima sa cameră foto cu developare instantanee în 1948. Un adevărat miracol pentru acea perioadă. Până în 1978 aparatul a fost o noutate pe scară largă, cunoscând popularitatea abia în anii 90. Din păcate, acest produs nu a reușit să țină pasul cu noile camere digitale performante și mult mai rapide.  În 2008, din cauza problemelor financiare, corporația a decis oprirea producției materialelor fotosensibile reversibile. Cu toate acestea, o mână de angajați de la uzina Enschede din Olanda au răscumpărat utilajele pentru a relansa producția de filme Polaroid.

Astfel s-a născut ”The Impossible Project”. Sub acest nume, în 2010, colectivul uzinei din Olanda a comercializat primele sale filme, fabricate pe baza unei formule chimice revizuite, pentru aparatele Polaroid. Succesul a fost imediat: 500.000 de pachete (a câte 8 filme fiecare, la un preț mediu de 20 de eur) au fost vândute în 2010, și aproape 1 milion în 2012. În plus, pentru a-i pune de acord pe fotografii new age cu cei vintage, Polaroid a lansat și un aparat compact digital(Z2300) care integrează în tehnologia sa imprimarea instantanee de imagini pe hârtie. Iar dezvoltările în această direcție continuă.

Nostalgia Polaroid

Polaroid 600

Chiar dacă lucrurile s-au schimbat, astăzi prin instant marea majoritate gândindu-se desigur doar la digital, sunt totuși nostalgici care nu au uitat de Polaroid.

Efectul este cu siguranță unul aparte, iar pasionații de așa ceva au fondat câteva comunități destul de puternice, de unde poți primi sfaturi, poți afla diverse tips&tricks sau măcar ce să nu faci pentru a obține fotografii cât mai ok.

Eu m-am jucat o zi cu modelul Impossible Polaroid 600 90 Style.
Camera este din plastic și destul de masivă dacă vom compara cu ceea ce suntem obișnuiți în ziua de azi.  Butoanele sunt super basic, declanșatorul este însă dubu, permițându-ți să eviți blițul, dacă nu vrei să-l folosești. De acest lucru nu m-am prins însă de la început (aparatul era împrumutat și nu avea și manual de instrucțiuni).

Oricum, rezultatul final depinde mult de tipul de film folosit, iar acesta vine cu instrucțiuni separate. Bateria este și ea inclusă tot în pachetul cu film, astfel că până la introducerea acestuia, aparatul nu va funcționa.
Filmul alb-negru testat de mine diferă de cel color, cel puțin din amintirile mele (aveam pe vremuri un Polaroid 600 acasă, alt model) și trebuie avută grijă mare la developare, primele secunde fiind cruciale.
Cum n-am știut exact cât de important este să ții la început fotografia la întuneric, eu aflându-mă pe stradă-marea majoritatea a timpului, imaginle au ieșit mai lăptoase decât în mod normal, fiind supraexpuse.

Focalizarea este fixă, așa că trebuie ținut cont de indicațiile legate de distanță precizate pe aparat, subiectele fotografiate de aproape fiind defocusate.
”Sharp” este un termen aproximativ în cazul Polaroidului, dar efectul soft rezultat de cele mai multe ori poate fi destul de interesant.
Dacă ai timp și suficient film pentru teste, poți obține lucruri cu adevărat interesante experimentând. De altfel, cu Polaroidul nu prea ai altă cale la început, e important să te joci și să testezi cum funcționează. Depinde mult și de tipul de film, de iluminare etc.