Impresii despre Canon 10-18mm F4.5-5.6 IS STM

Pentru fotografii pasionati de peisaje, Canon a lansat recent obiectivul ultra-wide Canon 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM. Destinat exclusiv aparatelor foto cu senzori APS-C, noul obiectiv ofera o distanta focala echivalenta 16-29mm, fiind astfel un zoom grandangular redutabil, mai ales daca luam in considerare si pretul lui.
Vine cu stabilizare de imagine integrata si motor de focalizare de tip STM, ceea ce inseamna ca va face echipa buna cu aparatele precum Canon 70D (review) care pot utiliza la maxim focalizarea continua de tip STM in timpul filmarii. Are o formula optica formata din 14 elemente dispuse in 11 grupe si o diafragma formata din 7 lamele.
Obiectivul cantareste 240 de grame si are 75mm diametru, acceptand filtre pe filet de 67mm. Nu vine cu parasolar in cutie, dar poate fi achizitionat separat parasolarul de tip Canon EW-73 C, proiectat special pentru acest obiectiv.

Cum se descurca, in practica?
Desi in ultima perioada nu prea am mai fost la curent cu obiectivele Canon din gama entry-level, noul 10-18mm mi-a facut o impresie buna, inca de la inceput. Are o constructie solida dar e destul de compact pentru a incape alaturi de un 18-55mm intr-o geanta de umar de dimensiuni medii. Sigur, nu il putem compara cu un “L” din nici un punct de vedere (nici constructiv si nici optic), fiind 100% un obiectiv proiectat pentru a completa gama entry-level a producatorului nipon, incadrandu-se din toate punctele de vedere in liniile trasate de celelalte doua obiective: 18-55mm si 55-200mm STM.
Impreuna, cele trei fac un kit redutabil pentru orice pasionat de fotografie. Cu un buget nu foarte mare, poti avea o distanta focala incredibil de versatila cu doar trei obiective, cel mai nou dintre ele, acesta pe care l-am testat acum, fiind si preferatul meu.
Ca regula de baza, un obiectiv grandangular (wide) este, in general, mai util decat un super-zoom, asadar daca aveti un DSLR Canon cu obiectivul de kit 18-55mm si nu stiti ce sa alegeti, un 10-18mm sau in 55-200, sfatul meu este sa il alegeti pe primul.
Canon 10-18mm STM este util intr-o multime de situatii: de la fotografii in interior pana la fotografii de exterior, arhitectura, portrete de grup etc. Sigur, are distorsiuni specifice focalei wide, vigneteaza la colturi si are, uneori, aberatii cromatice destul de pronuntate, dar trebuie sa tinem cont totusi ca este un obiectiv din gama entry-level!
Asa cum este el, si cu bune si cu rele, Canon 10-18mm mi s-a parut un obiectiv reusit. Si spun asta dupa ce mi-au trecut prin mana peste 20 de grandangulare. E drept, Canon 10-18mm este si cel mai accesibil (ca pret) dintre ele, iar din acest motiv nici nu il pot critica prea tare. Vestea buna este ca imi depaseste asteptarile mai ales in ceea ce priveste calitatea optica. Daca facem abstractie de diafragma nu foarte luminoasa (care va va impedica, de multe ori, sa faceti fotografii de noapte fara trepied cu acest obiectiv), Canon 10-18mm reuseste sa produca imagini bune, de calitate, cu culori vii si contrast puternic, in aproape orice conditii.
Dupa cum am amintit si mai sus: nu e un obiectiv perfect (nici unul nu este, ce-i drept). Vigneteaza, are aberatii cromatice mai ales la diafragma cea mai deschisa si focala cea mai scurta (10mm) si are o luminozitate modesta, data de diafragma maxima f/4.5. Dar, vine cu un pret accesibil si completeaza cu succes kitul format din obiectivul 18-55mm, fiind mai versatil decat acesta, mai ales pentru pasionatii de fotografie de peisaj.

Cui il recomand? Tuturor celor care fac acum primii pasi in fotografia de peisaj, alaturi de DSLR-ul lor Canon din gama entry-level. Este un obiectiv reusit, care de multe ori face imagini mai bune decat te-ai astepta de la un obiectiv din aceasta categorie de pret, are un motor de focalizare rapid si silentios (si va ajuta si in timpul filmarii, gratie motorului STM), un obiectiv care isi va gasi utilitatea in multe-multe situatii: de la fotografie de peisaj si pana la arhitectura, calatorie etc.
Atentie insa la expunere si la flare. In contra-lumina, de exemplu, obiectivul are tendinta de a produce un efect lens-flare destul de pronuntat. Iar in ceea ce priveste expunerea, unu sfat general-valabil cu orice obiectiv grandangular: aveti grija la toate elementele si zonele cadrului, deoarece mai ales la peisaje, prezenta cerului in proportie foarte mare in cadru (datorita obiectivului cu unghi mare de cuprindere) poate “deruta” sistemul de masurare a expunerii integrat in aparat, astfel incat veti obtine imagini cu expunere gresita (de cele mai multe ori, sub-expuse). Acest lucru se poate compensa usor, utilizand functia de compensare a expunerii atunci cand este cazul. Repet, e un lucru general-valabil la orice obiectiv cu focala atat de wide. Odata ce capatati experienta in utilizarea sa, veti trece usor peste toate problemele.
Cui NU il recomand? Celor care vor sa faca des fotografii in lumina slaba, fara a utiliza un trepied, datorita diafragmei inchise (are, intr-adevar, sistem de stabilizare a imaginii, dar acesta nu exceleaza).

O CONCLUZIE? Da, la pretul sau, e un obiectiv care merita. Va ofera o schimbare de perspectiva interesanta, este un obiectiv versatil si cu o calitate optica mai mult decat decenta. Daca nu aveti buget pentru un 16-35 sau un 12-24 third-party, atunci cu 10-18mm STM veti face fotografii excelente!
Cel mai important, cu un astfel de obiectiv este sa fiti creativi!
* Fotografiile din acest articol au fost realizate cu un Canon 60D si sunt imaginile JPEG, fara nici un fel de prelucrare (in afara de resize), extrase direct de pe cardul de memorie al aparatului.
Bile albe:

  • Calitate buna a imaginilor, culori reproduse corect, contrast bun
  • Focalizare silentioasa si rapida, inclusiv in timpul filmarii (gratie motorului de focalizare STM)
  • Plaja focala versatila
  • Face “echipa buna” cu obiectivul de kit 18-55mm de la Canon

Bile negre:

  • Luminozitate destul de modesta (data de diafragma cu deschidere maxima f/4.5)
  • Constructie din plastic
  • Nu are parasolar (trebuie achizitionat separat si este mai mult decat recomandat!)

Un articol de Calin Stan, ClubulFoto.com
[products ids=125012685,125013878,1041281,1042952,12306916,64708971]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Mulțumesc pentru informații și exemple! Pe viitor voi avea nevoie de ceva mai performant, gen 10-22 USM, dar până ce se va dovedi că merită investiția, cred că e suficient. O zi bună!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.