Drumul Vinului, alaturi de Fujifilm X-T10

Inceputul lunii octombrie mi-a oferit o experienta despre care, daca mi-ar fi spus cineva la inceputul anului, as fi zis ca – in mod sigur – nu voi avea eu ocazia sa fac asta: un tur al cramelor faimoase din Moldova. Din Republica Moldova! La fel, daca imi spunea cineva la inceputul anului ca Fuji va lansa un “X-T1 la jumatate de pret”, as fi zis la fel – e imposibil! Ei bine, toamna aceasta am avut doua revelatii: vinurile modlovenesti sunt excelente, iar Fujifilm X-T10 este aparatul pe care mi l-as lua acum, daca nu as fi avut deja un X-T1, in geanta!
Din punct de vedere al unui utilizator de Fuji X-T1 inca de cand a aparut (l-am cumparat pe primul care a ajuns in Romania, in martie 2014), pot fi – probabil – acuzat de subiectivism atunci cand vorbesc de “fratele sau mai mic” – X-T10. Dar, la cat de bine cunosc sistemul Fuji X, imi este usor sa va spun o parere clara, exacta, despre cel mai nou venit in gama mirrorless a niponilor. Si, ca sa nu va plictisesc cu inca un review stufos, de data aceasta review-ul va fi putin altfel. Veti vedea!
Sa incepem cu inceputul. Prima impresie alaturi de X-T10: nu m-a dat pe spate, recunosc. Stiam specificatiile tehnice, stiam ca este practic un X-T1 cu carcasa de plastic (in loc de aliaj de magneziu) si cu un vizor electronic mai modest. Un inlocuitor al seriei X-E, daca vreti. Carcasa de plastic nu iti ofera un feeling tocmai profesional si – pentru cine e foarte obisnuit cu X-T1 sau X-Pro1 – diferenta se va simti imediat! Dar, nu m-am lasat influentat de prima impresie. Nici cand vine vorba de X-T1 si nici cand vine vorba despre Republica Moldova. Drumul pana acolo nu mi-a facut deloc o impresie buna, iar asteptatul in vama cca. doua ore, nu e cea mai placuta experienta. Dar, dupa prima zi in Republica, am descoperit ca  – vorba aia – mai mult conteaza ce e “sub capota”. Asadar, am inceput sa descopar in amanunt, atat micutul Fuji X-T1 cat si “subteranele” republicii: acolo unde se tin la invechit celebrele vinuri de la Purcari, Vartely, Cricova si altele!
mirrorless
In interior, Fujifilm X-T10 este “propulsat” de acelasi procesor de imagine ca si X-T1 si acelasi senzor. Probabil si aceeasi placa de baza, poate doar putin remodelata pentru a se integra mai bine in carcasa putin diferita. Nu are imporanta. Important este ca, din punct de vedere al utilizarii si al imaginilor pe care le inregistreaza, Fujifilm X-T10 este identic cu Fuji X-T1.
Si atunci, unde sunt diferentele? In primul rand, meniul a fost putin “restructurat” si finisat, iar ecranul LCD are o rezolutie mai buna si afiseaza informatiile cu niste fonturi mai finisate (ca sa zic asa…). Butoanele customizabile sunt la locul lor, iar principala diferenta fata de varful de gama la capitolul Utilizare este data de lipsa rotitei dedicate pentru ISO, pe care X-T10 nu o are. Sensibilitatea ISO se poate seta insa, foarte simplu si rapid, din meniu sau de pe ecranul cu setari rapide, asa-numitul “ecran Q” (accesibil prin apasarea butonului “Q” de pe spatele aparatului).
Pentru ca are fix aceasi montura ca si X-T1 (evident, doar este un mirrorless din gama Fuji X…), mi-am permis sa iau cu mine si toate obiectivele pe care le aveam pentru aparatul meu principal. Asadar, in fotografiile care insotesc aceste randuri, veti observa atat imagini surprinse cu obiectivul de kit Fujinon 18-55mm f/2.8, dar si cadre trase cu un Fisheye Samyang, cu grandangularul Zeiss Touit 12mm sau fotografii realizate cu obiectivul meu se suflet – Voigtlander 40mm f/2 pentru Leica (utilizat pe Fuji X cu adaptor de montura).
Imaginile sunt neprelucrate si – in marea lor majoritate – sunt JPEG-uri direct din aparat. Asta pentru ca, asa cum fac si cu X-T1, atunci cand nu fac fotografie comerciala cu el, mai ales in deplasari si calatorii, prefer sa trag direct JPEG, pentru comoditate. Cu setarile pe care le-am facut imaginile ies asa cum vreau, fara a mai necesita prelucrari majore in post-procesare, asadar imi “permit” luxul de a renunta la RAW. Uneori… 😉


O alta “bila alba” a lui X-T10 este vizorul electronic. Desigur, nu este la fel de mare si “impunator” ca al lui X-T1, dar se vede bine, nu are lag vizibil si se descurca excelent chiar si in lumina slaba sau la trecerea din incaperi luminoase in intuneric. Imi place ca au pastrat si ecranul LCD rabatabil dar si rotita pentru compensarea expunerii, plasata “strategic” langa butonul declansator.
Fujifilm X-T10 este un aparat mirrorless de dimensiuni medii, dar chiar si asa constructia si ergoonomia lui il fac potrivit si pentru fotografii cu maini mari (precum subsemnatul). As fi preferat, nu va ascund totusi, un grip ceva mai pronuntat sub declansator. Dar e bine si asa. Maybe next time, vorba aia…
La fel ca si restul aparatelor mirrorless facute de Fuji, nici X-T10 nu exceleaza la capitolul filmare. Inregistraza Full HD dar, va spun sincer, am vazut si mai bune. Asadar, daca scopul vostru este sa si filmati des, va puteti orienta cu usurinta catre alte branduri. Filmeaza 1920×1080 cu maxim 30fps si, in ciuda lipsei unor functii avansate pentru filmare, are conector pentru microfon extern si setare pentru nivelul inregistrarii audio, in meniu. O bila alba, la un capitol la care – din pacate – nu exceleaza.
Acumulatorul tine in jur de 200-250 de cadre, depinde cat de mult folositi aparatul in modul Live View si cat de des il lasati in Stand By. Nu e o autonomie care sa ma dea pe spate si, din contra, as zice ca e chiar redusa, dupa standardele actuale. Dar m-am obisnuit cu acest lucru de la Fuji X-T1 si e ok. Am trei acumulatori de rezerva, permanent incarcati in geanta, ceea ce va recomand si voua!
Vizita in Republica Moldova a inclus vizitarea a nu mai putin de 6 crame, dintre care doua celebre si peste hotare: Purcari si Cricova. As putea spune ca am fost, practic, in “raiul vinurilor”, la cat de bune erau unele sortimente. Am vizitat, am degustat, am invatat noutati despre vinuri, despre asocierea lor cu diferite feluri de mancare (un alt domeniu la care moldovenii sunt vestiti!) iar descoperirea cramelor a pus la grea incercare nu doar pe subsemnatul (care a avut dificilul task de a degusta chiar si 12 soritmente de vin intr-o singura zi), dar si aparatul foto, pentru ca beciurile din cramele vizitate nu abundau deloc in lumina (mai degraba in vapori, as zice…). Vizitele care altenau rapid intre exteriorul si interiorul cramelor m-au obligat sa lucrez cu aparatul asa cum fac de obicei in calatorii: in modul prioritate de diafragma, cu Auto-ISO si regland expunerea, atunci cand a fost cazul, din rotita pentru compensare. Asa cum ma asteptam, nici sistemul de masurare al expunerii nu a fost foarte diferit la X-T10 fata de X-T1, aparatul producand rezultate excelente, cu expuneri echilibrate, in orice situatie. Nu m-a deranjat lipsa rotitei de selectie a ISO-ului, pentru ca asa cum spuneam, am tras cu ISO pe auto, setand pragul ISO 3200 ca maxim admis, in meniul aparatului. Si, daca tot am amintit de meniu, ar fi cazul sa ma repet: este foarte personalizabil, adica exact pe placul meu.

Ce mi-a placut la X-T10 a fost faptul ca, pe langa patina pentru blitz extern, nelipsita de pe orice aparat “serios”, are si un mic blitz tip pop-up integrat. Nu este el extrem de puternic, avand o raza de actiune limitata, dar mai ales in calatorii, cand vrei sa surprinzi ceva rapid, isi face treaba cu brio, mai ales ca lumina de umplere (cu conditia sa nu montati pe aparatul un obiectiv foarte voluminos, care sa introduca o umbra in cadru, atunci cand trageti cu micul blitz). Si va spun sincer: de cateva ori I-am simtit lipsa acestui blitz micut, la al meu X-T1…
Sa nu uit: X-T10 are si Wi-Fi incorporat! Si, chiar daca e o functie care incet-incet a devenit mainstream pe aparatele avansate, in ziua de azi, m-am bucurat de ea de fiecare data cand am putut publica LIVE, pe blog, pe Facebook sau pe Instagram imagini din timpul aventurii in Republica Moldova. Dupa cum spuneam: un aparat mirrorless compact, dar complet, cu o multime de functii, numai bun pentru calatorii.

La final, nu mai imi ramane decat sa trag niste concluzii. Dupa ce l-am utilizat o saptamana si am surprins peste 3500 de cadre, despre Fuji X-T10 pot spune un singur lucru: e ca un vin bun! Dupa ce ajungi sa il cunosti, cand isi dezvaluie adevaratele performante, vei descoperi ca este un aparat care cu greu poate fi egalat, in clasa din care face parte. Si, pe buna dreptate: chiar este un Fuji X-T1, la aproape jumatate din pret! Iar daca nu fotografiezi constant in ploaie, zapada sau pe furtuna (caz in care chiar ai nevoie de un body etanseizat), poti alege linistit un Fuji X-T10, stiind ca ai “varful de gama Fuji X, deghizat intr-un body mai compact”. Iar de restul de bani, poti investi in 102 obiective de calitate, care iti vor face viata si mai frumoasa! Da, la fel ca un vin bun, dupa cum spuneam… 😉

Bile albe Fuji X-T10:

  • are acelasi senzor, acelasi procesor de imagine si aceleasi fotografii rezultate ca si varful de gama Fuji X-T1
  • fotografiile au culori vii, contrast bun, balans de alb corect
  • meniul ofera multiple posibilitati de personalizare
  • este usor, compact, potrivit pentru a incape intr-o geanta mica de umar, alaturi de alte doua-trei obiective
  • are o multime de filtre si efecte speciale (inclusiv HDR, miniatura, mod Panorama etc) dar si celebrele filtre “Film Simulation” pe care le gasim doar la Fuji
  • pentru cat costa, este un Best Buy absolut
  • vine cu Wi-Fi incorporat si permite transferul fotografiilor rapid, pe orice smartphone cu Android sau iOS

Bile negre Fuji X-T10:

  • carcasa de plastic, nu este etanseizata impotriva intemperiilor
  • rezultate modeste la inregistrare video
  • acumulatorul ofera o autonomie modesta (cca. 300 cadre)

 
Fuji X-T10 – specificatii tehnice pe scurt:

  • Aparat foto mirrorless cu montura Fuji X
  • Senzor CMOS X-Trans II (format APS-C, factor de crop 1,5x)
  • Rezolutie 16 megapixeli
  • ISO 200-51.200
  • Format: JPEG, RAW, JPEG+RAW
  • Filmare Full HD 30p cu sunet stereo
  • Intrare pentru microfon extern
  • Blitz integrat, GN9/ISO 100
  • Patina pentru blitz extern
  • Ecran LCD rabatabil, 3 inch, 920.000px
  • Moduri Film Simulation
  • Sistem AF PDAF (cu functie Wide-Tracking)
  • Obturator mecanic pana la 1/4000 si electronic pana la 1/32.000
  • Fotografiere in rafala cu pana la 8fps
  • Acumulator NP-W126
  • Autonomie aprox. 350 cadre

Un articol de Călin Stan / ClubulFoto.com
[products ids=125023679,125018444,125018446,125018434]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Frumoasa prezentare,interesanta,umana.Nu doar o insiruire de termeni tehnici abstracti.Felicitari!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.