7 tips & tricks pentru fotografii de Halloween

Octombrie este o lună extrem de fotogenică, nu doar pentru controversata sărbătoare de Halloween, ci și pentru că zilele cu atmosferă mai tulbure lasă loc celor mai răcoroase, cu ceruri limpezi, soarele coboară mai jos, aruncând umbre lungi în urma lui, ca să nu mai vorbim de minunatele culori ale toamnei.

La toate acestea, finalul de lună ne aduce și seara de Halloween, prilej numai bun de a pune aparatele foto la lucru.

L-am rugat din nou pe Jack, simpaticul personaj al acestei seri, să ne ajute cu o serie de sfaturi sau tips & tricks pe care tu să le aplici în fotografii.

#1 Felinarele din dovleci – știi să le fotografiezi?

Începem chiar cu felinarele care poartă numele lui Jack (Jack-O-Lanterns), sculptate în dovleci. Să presupunem că tocmai ai terminat un astfel de felinar, de care binînțeles că ești mândru(ă) și ai vrea să-l imortalizezi într-o fotografie.

În primul rând, nu-l lăsa pur și simplu în fața casei sau pe masa unde l-ai sculptat. Încearcă să îl integrezi într-un fundal/decor natural (iederă, arbuști, pe iarbă, printre frunzele de toamnă etc.) sau în cazul în care locuiești la bloc, te-ai putea folosi de o fereastră și reflexia în aceasta sau ai putea avea în vedere un fundal neutru.

Nu uita să încerci să subexpui, fiind mai interesant efectul și atmosfera fantomatică cu aceste felinare decât observarea tuturor detaliilor de pe suprafața dovlecilor.

#2 Imagini fantomatice

Rămânem în zona fantomelor și al subiectelor transparente, pe care le putem obține utilizând modul prioritate de expunere și alegând un timp de expunere lung, de 8 sau 10s, în funcție de lumina existentă în spațiul în care realizăm imaginile și rezultatul pe care ni-l dorim. Orice mișcare o să apară ca fiind neclară în fotografiile realizate, efect pe care de această dată îl cautăm. Așa că surprinde fantomele în imagini și nu uita că este posibil să ai nevoie de un trepied pentru asta.

#3 Acordă importanță detaliilor

E ușor să fi distras de personajele de Halloween, dar nu uita să privești cu atenție în jur și să observi detaliile care fac deliciul Halloween-ului: decorațiuni diverse, sculptarea dovlecilor, pregătirile de tot felul, detaliile de pe costume, imaginile de tipul înainte și după, close-up-uri cu preparatele culinare „costumate” și ele de Halloween și lista ar putea continua. Pentru unele vei avea nevoie de obiective cu unghi mai larg de cuprindere, pentru altele de tele sau chiar de un obiectiv macro. Alegerea abordării rămâne la latitudinea ta.

#4 Nu uita de regulile de compoziție

Regula treimilor, dar și simetria, diagonalele și alte tipuri de compoziții clasice deja, pot fi folosite cu succes și în seara de Halloween. Așa că dacă tot le cunoști, pune-le în aplicare. Cu siguranță imaginile finale vor arăta mai bine.

#5 Dacă tot știi regulile, e timpul să le încalci

Joacă-te cu unghiurile pentru a oferi mai mult dramatism și dinamism personajelor din imagini. Încearcă perspective sau unghiuri mai neobișnuite, rezultatele s-ar putea să te surprindă!

#6 Dacă e Halloween, e și portret!

Machiaje spectaculoase, entuziasmul celor din jur, ce prilej mai bun poți găsi pentru portrete haioase? Fie că sunt instantanee sau portrete regizate, profită de moment și capturează expresii, detalii și stări.

Nu uita nici de portretele animăluțelor, mai ales dacă le-ai costumat și pe ele de petrecere.

#7 Direcția luminii este importantă

Pentru o mai bună evidențiere a tăieturilor, semnelor și texturilor specifice machiajelor de Halloween, sursa de lumină trebuie să vină din dreapta sau stânga subiectului. Deși în mod normal nu luminăm subiectul de jos în sus, acum este o ocazie bună să testăm și să analizăm rezultatele. Este posibil să obții umbrele de care ai nevoie pentru evidențierea unui machiaj de groază.

(c) Dragos Pop

Ți-ai uitat aparatul acasă și ești la un party de Halloween?

Atunci folosește telefonul! Regulile jocului sunt ușor diferite, dar ideile rămân aceleași.
Nu uita să ai în vedere totuși următoarele:

  • Găsește o sursă de lumină alternativă, pentru a nu folosi lumina mai brutală a blițului. Poate fi orice: un stâlp de iluminare stradală, lumina de la farurile unei mașini, o lanternă etc.
  • Atenție la setări! Unele telefoane îți permit schimbarea valorii ISO sau alegerea unui mod de fotografiere adaptat la condiții de iluminare slabă. Te poți juca de asemenea cu expunerea și balansul de alb.
  • Nu face zoom! Nu vei face decât să pierzi din calitatea imaginii. Dacă ai nevoie de un prim-plan, apropie-te de subiect!
  • Ține telefonul nemișcat pentru a avea imagini clare. Folosește ambele mâini pentru a-l stabiliza.
  • Ajustează! Procesează ulterior imaginile într-o aplicație foto dedicată, cum ar fi Snapseed (vezi tutorial)

Gata, ajunge cu sfaturile. Distracție faină la petreceri și spor la fotografiat!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.