Panasonic Lumix G7 – silentiozitate si eficienta (II)

In prima parte a articolului realizat de Vlad Eftenie, ati citit despre experienta sa cu Panasonic Lumix G7 în cadrul Festivalului Enescu, modul de lucru pe care l-a abordat, tipurile de subiecte surprinse și obiectivele utilizate. Continuam astazi cu povesti de la concertul David Gilmour de la Verona, povesti de calatorie si de strada din Verona si Venetia, fotografii urbane si de strada din Bucuresti, dar si imagini de tip portret sau eveniment. Dupa toate acestea, aflati concluziile lui Vlad, precum si punctele forte dar si cele de imbunatatit pentru Panasonic Lumix G7.  Lasam povestile sa curga…

Concertul David Gilmour de la Verona

concert
Da, s-a intamplat minunea, un vis care a asteptat 20 de ani sa devina realitate. An reusit sa iau bilet in cele din urma, cu emotii, si am transformat ocazia intr-o mica iesire City Break. Un bagaj minimal, dar eficient, a inclus Lumix G7 si  obiectivele 7-14mm/4, 42.5mm/1.7 si 35-100mm/2.8. Fotografia de concert se putea imbina foarte bine acum cu cea de tip Travel & Street.
Portret nu am sperat sa-i fac lui nenea Gilmour, insa locul perfect in care am stat mi-a permis o privire panoramica a celebrei Arena di Verona, care dateaza din epoca romana si care este de altfel fermentul viu al turismului din oras. Centrul cu arhitectura medievala are o poezie cu amprenta profund italiana. Aici se afla insusi balconul Julietei (daca este adevarat).
In timpul spectacolului emotionant am folosit obiectivele wide si tele pentru a captura imagini iconice, vazute pana acum doar pe dvd-uri sau in alte poze pe net. Acum imi puteam realiza singur imaginile cu Gilmour facand un solo de chitara dumnezeiesc pe Confortably Numb, sub cercul de lumini atintite asupra lui. Wow :)! Am folosit setarile deja explorate si utilizate la Festivalul Enescu, cu balans de alb automat, iso maxim 400, tinandu-l cat mai des la valoarea minima, lumina fiind in general suficienta.

Travel&Street la Verona si la Venetia

Am avut doua zile pentru explorarea Veronei. Arhitectura, stradute inguste, oameni diversi, peisaj, pizza, paste si inghetata sunt subiecte pe care le-am abordat cu relaxare. Un mic releveu vizual se poate constitui intr-un mic jurnal de calatorie. Am folosit toate cele trei obiective luate cu mine. Pe obiectivul Lumix 7-14mm/4 nu am putut monta un filtru Cokin, asa cum obisnuiesc sa folosesc in cazul lucrului cu camp larg de cuprindere. Expunerea se realizeaza mai dificil si latitudinea de expunere e fortata la maxim intr-o zi cu soare, pe o straduta ingusta cu fatade umbrite, sau in cazul unui peisaj in plina zi.
O zi petrecuta la Venetia devine un subiect perfect pentru testarea oricarui aparat foto.   M-am bucurat sa imi ofer aceasta ocazie, fiind acompaniat de aceasta data de Panasonic Lumix G7 si cele trei obiective mentionate, cu o calitate optica de top. Sansa expunerilor mai bine echilibrate a fost o zi cu cer semi-acoperit, care a atenuat natural contrastul, sporind dramatismul. Stiu bine Venetia, o vizitez aproape mereu din doi in doi ani, cu ocazia Bienalei de Arhitectura. Am fost pe trasee deja cunoscute, incercand sa pun apratul in situatii cat mai diverse si sa obtin cliseele clasice. Am folosit ISO minim, balans de alb de Cer noros. Focalizarea, asa cum stiam deja, a fost mereu precisa si rapida. Cuplate cu silentiozitatea, sunt aspecte care il recomanda pe G7 ca fiind un aparat adecvat si pentru fotografia de strada. Seara, pentru expuneri lungi, am activat shutterul mecanic (necesita dezactivarea modului silentios) si self timer-ul.
 

Fotografie de strada & urbana in Bucuresti

Am profitat de cateva momente scurte intre concerte sau dupa Festival pentru a ma plimba si lua pulsul centrului,  testand aparatul si pe strada, in mediul urban. Cum am spus, are toate calitatile care sa il recomande ca fiind adecvat pentru acest gen fotografic – pornind de la acuratetea si viteza focalizarii, discretie si gama larga de obiective. E interesant ca neauzindu-se declansarea, oamenii de pe strada nu stiu daca si cand faci poza. Pe strada ramane valabila curba inversa de contrast, cu umbre si inalte accentuate, dar intr-o zi cu soare ar trebui folosite setari opuse, pentru a nu-l exagera. Balansul de alb pentru cer acoperit – cu o usoara corectie spre albastru pentru echilibrul cromatic asigura tonuri mai calde, eu unul le prefer. Un subiect din nou abordat au fost fantanile de la Piata Unirii. Le-am descoperit fotografic atunci cand am testat in trecutul recent Lumix FZ1000. Am revenit acum si cu Panasonic Lumix G7, cu gandul de a testa timpii foarte scurti de expunere pe care ii face posibili shutterul electronic (pana la 1/16000s). Stropii de apa capata in contra-lumina apusului contururi pe care ochiul liber nu le poate sesiza. De la abordarea cadrului mai larg al orasului si pana la apropierea de situatii cu oameni ca subiect central, cautand spontanul, aparatul Lumix G7 raspunde eficient. Observatia ca se comporta admirabil in zona nocturna – relativ la consistenta si acuratetea imaginii, pastrand insa preventiv un ISO scazut, ramane valabila. Obiectivele all-around Lumix 14-140mm/3.5-5.6 sau 45-150mm/ 3.5-5.6 nu au dovedit o acuitate pronuntata pentru portrete, stabilizarea si plaja focala extinsa insa fiind punctul lor forte in situatii diverse din cadrul urban.

Portretul

Am profitat de ocazie, asa cum am spus, in cadrul festivalului, sa intalnesc o multime de oameni, cunscuti sau nu, si sa realizez portrete. Cu nota ca trebuie avut grija de contraste pentru a nu aplatiza tonurile pielii sub incidenta luminii artificiale, modul Portret necesitand la randul lui setari speciale pentru a preintampina aceasta. In lumina naturala, cum am precizat, rezultatele denota o acuratete nativa, platforma de randare TruePic oferind rezultate echilibrate. La fotografierea portretelor, punerea la punct automata detecteaza pupila si o urmareste (cand e posibil), aspect foarte util cand se lucreaza cu diafragme deschise si este necesara precizia.
In acest sens, obiectivul Lumix 42.5mm/1.7 este extraordinar, punerea la punct se realizeaza precis, efectul optic este foarte placut ochiului, culorile sunt bine echilibrate, contururile – clare. Obiectivul Leica 15mm/1.7 este o bijuterie, cu o constructie metalica, solida, cu inel de diafragma si parasolar dedicat, este foarte compact, confera claritate, fiind adecvat atat situatiilor de fotojurnalism (focala fixa reala 30/1.7 suna foarte interesant in situatii cotidiene cu lumina insuficienta),  cat si de portret clasic. Lumix 35-100mm/2.8 poate fi folosit atunci cand ai nevoie de spatiu mai mare intre tine si subiect, pe strada, in orice caz. Si ecranul rabatil se dovedeste a fi foarte util in cazul in care vrei sa faci selfie-uri bine cadrate si cu clarul pus la punct.
 

Test ISO

Arareori pot fi vazut participand la o nunta. Exista insa si anumite ocazii cand cu cea mai mare placere accept sa fiu prezent. De la sine inteles, avand aparatul la mine, am profitat de ocazie si am realizat cateva cadre, cu gandul sa ajut mirii, oferindu-le cateva imagini la cald, stiind ca predarea imaginilor oficiale se va face peste un timp.


Cele cateva cadre au fost ralizate cu obiectivul Lumix 7-14mm/4, interiorul bisericii Elefterie fiind spectaculos. Condiile de lucru au fost in lumina artificiala existenta, combinata cu surse naturale – in ansamblu, slaba. Am lucrat la ISO 160-200, balans de alb in grade Kelvin. A fost o ocazie excelenta sa testez intregul interval al sensibilitatilor , pana la valoarea 6400 neiregistrandu-se pierderi de calitate care sa afectze vizibil imaginea.
test iso panasonic lumix g7

CONCLUZII

Avantajele pe care sistemul Panasonic Lumix G7 le aduce fotografului/videografului il transforma intr-un instrument foarte eficient de lucru, de incredere, cu un comportament si raspuns pe masura solicitarilor si asteptarilor.
Dotarile cu care este echipat, caracteristicile tehnice, capacitatea de a oferi discretie precum si multitudinea de optiuni personalizabile, de moduri creative, il transforma intr-un produs premium.
Recapituland, amintim prezenta captorului in format ¾ Live MOS cu o rezolutie de 16 Mpixeli, shutter-ul atat electronic (silentios) , cat si mecanic, plaja ISO cu valori in intervalul 160-25600. Sistemul de punere la punct este dotat 49 de puncte de focalizare, sensibilitate EV -4 / +18. Ecranul de 3 inch, 1.04 Mpixeli este tactil si articulat, vizorul electronic are o rezolutie de 2.36 Mpixeli. Deja un standard care incepe sa prinda contur pe majoritatea sistemelor foto/video, filmarea se realizeaza la rezolutie 4K (+foto). Masurarea luminii se realizeaza prin intermediul unui sistem multizone cu 1728 de celule-pattern. Functia WiFi este prezenta. Fara obiectiv, Lumix G7 cantareste 410 grame.  Stabilizarea se efectueaza doar prin intermediul obiectivelor dotate cu un sistem dedicat. Aspectul si functionalitatea sunt foarte apropiate de ceea ce ofera un DSLR.
Caracteristici generale pozitive evidentiate:

  • Aparatul este usor si robust, cu o ergonomie si manevrabilitate foarte bine implementate, cu funtionalitate DSLR
  • Gama de obiective extrem de larga, poate acoperi orice cerinte fotografice/video.
  • Initializarea, raspunsul la comenzi, scrierea pe card se efectueaza foarte rapid
  • Comenzile pe butoane cu functii personalizabile raspund necesitatilor fotografice imediate, aducand un grad sporit de eficienta. Se pot personaliza si functii on-screen, cu apelare tactila.
  • Vizorul si ecranul inclinabil, ambele de inalta definitie, sunt dotari foarte atractive
  • Punerea la punct in mod foto se realizeaza extrem de rapid si precis, cele 49 de puncte de focus putand fi utilizate in multiple configuratii, urmarirea subiectului facandu-se – atunci cand este necesara, cu acuratete. La fotografierea portretelor, punerea la punct automata detecteaza pupila si o urmareste (cand e posibil), aspect foarte util cand se lucreaza cu diafragme deschise si este necesara precizie.
  • Texturile isi pastreaza detaliul, tonurile si gamele cromatice sunt corect rezolvate, setarile multiple ale variabilelor de lucru, cu rezultat vizibil in timp real
  • Latitudinea de expunere corect controlata ofera imagini consistente, corect expuse, cu detalii in toate regiunile.
  • Cortina electronica induce un mod de lucru cvasi-silentios si timpi de expunere cu valori de pana la 1/16000s
  • Valorile ISO sunt utilizabile in intervalul 160-6400 fara o scadere notabila a calitatii imaginii, in functie insa de situatia fotografiata.
  • Filmare de inalta fidelitate se realizeaza la calitate 4K, la o rezolutie de 3840×2160, 30p stereo. Pot fi extrase cadre fixe la rezolutie de 8 Mpix.
  • 23 de moduri creative de lucru, extrem de diverse, includ Panorama, Miniatura, etc.
  • Conectivitate Wifi cu telefon sau tableta
  • Bateria are o durata de viata care asigura (confirm standard) 350 de cadre, in utilizare directa am depasit insa cu mult acest prag.

Ca puncte care pot fi imbunatatite, putem nota :

  • Tendinta de a aplatiza tonurile de piele in conditii de lucru cu lumina artificiala. Mai putin riscant in lumina naturala, atunci cand se fotografiaza portrete, trebuie avuta in vedere curba de contrast personalizata.
  • Tendinta zgomotului de imagine de a fi prezent pe suprafetele mono-tonale (cer, asfalt), de la valoarea 400 a sensibilitatii ISO
  • La prelucrarea imaginilor se poate observa in anumite conditii – in special la peisaj, o anumita limitare a “intervalului de fluenta cromatica“ (color depth). Nu ar trebui insa sa-i cerem sa se comporte ca un DSLR avansat.

Acestea fiind trecute in revista, dupa o experienta mai mult decat cuprinzatoare cu sistemul Panasonic Lumix G7 concert, street, travel, portret, eveniment, pot afirma ca acesta isi ocupa un loc binemeritat de frunte in familia de aparate mirorless premium dedicate atat fotografierii cat si filmarii de inalta calitate si rezolutie. Prin capacitatea de adaptare si personalizare, prin silentiozitate si calitatea produsului vizual, poate fi destinat fotografilor si videografilor de orice nivel, de la entuziasti la profesionisti, putandu-se plia cu usurinta oricarui nivel de exigente, fiind un instrument creativ, de incredere si cu precizie.
[products ids=125018548,125011725,125017499,69109026,1051812,125005073]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.