Fotografia de toamna: 6 sfaturi utile

Toamna s-a instalat deja de ceva vreme, prilej numai bun de fotografiat. Ușor, ușor, culorile prind viață în copaci, covorul de frunze e din ce în ce mai gros, galbenul și arămiul îcep să predomine în peisajele rurale dar și în parcuri, în timp ce ploile își fac și ele simțită prezența. Nu-i nimic, bălțile pot ascunde și ele povești! Totul e să ai chef de fotografiat.

1. Mobilizează-te!

Da, știm. Vremea rea sau mai mohorâtă nu prea e pe placul tău. S-ar putea însă ca rezultatele să fie surprinzătoare, așa că mobilizează-te. Îmbrăcămintea ceva mai groasă, husa peste rucsacul sau geanta foto, umbrela din dotare și fotografiile pot fi faine.

Fie că ieși în parc, pe străzi sau pe culmile dealurilor ori la pădure, subiectele pot fi numeroase dacă ai starea de spirit potrivită.

Nu poți ieși decât până în fața blocului? E bine și așa. Atenție atunci la poveștile bălților!

Urmărește pe Facebook seria în derulare cu hashtag-ul #povestidebalta, realizată de Ana Măreșescu.

2. Adaugă apă!

Toamna, nu uita să te folosești de reflexii pentru rezultate spectaculoase. Dacă ajungi pe malul unui lac poți crea compoziții sublime, simetrice sau asimetrice, cu peisajul ocupând o parte din cadru și reflexia acestuia în prim-plan.

Folosește-te de un filtru de polarizare pentru a crește saturația culorilor în zilele însorite dar asigură-te că nu îți strică reflexiile, de această dată dorite în fotografie.
Culorile vii din apă și de la suprafață vor avea cu siguranță efect asupra privitorului, așa că ai putea profita de ele inclusiv pentru genul de fotografii mai minimaliste sau abstracte, obținute în general cu ajutorul obiectivelor de tip tele.

3. Fotografii mișcate? Da!

Dacă mișcarea a fost realizată intenționat pentru un rezultat altfel da, de ce nu? Joacă-te! Rezultatele pot fi uneori peste așteptări.

Ai putea realiza de asemenea imagini de tip diptic*, utilizând o fotografie obținută normal și una mișcată. Efectul poate fi interesant. Testează și vezi ce ți se potrivește.

4. Cine se scoală de dimineață…

Zicala asta e mereu valabilă în cazul fotografiei de peisaj. Dacă vrei să ajungi departe, fă bine și pune ceasul deșteptător să sune devreme. Surprizele plăcute, precum ceața* și fumul de pe hornurile caselor pot da o atmosferă aparte fotografiilor tale. Arta cere sacrificii, dar știai asta deja.

5. Profită de elementele înconjurătoare

Ești mai degrabă genul de fotograf care preferă portretele? Perfect! Copacii colorați sau frunzele de pe jos îți pot servi drept recuzită. Încearcă portrete în parc sau în pădure în lunile de toamnă, cu siguranță nu vei regreta!

6. Descoperă detaliile:utilizează un obiectiv macro

Deși tendința e să realizăm peisaje de toamnă mai largi, nu uita nici de fotografia macro. Chiar aparent banalele frunze uscate pot fi un subiect demn de exploatat, dacă reușești să le pui în valoare. Pentru un plus de impact, caută să redai contrastele, folosindu-te de exemplu de un fundal de tipul asfaltului pentru frunzele galbene și arămii sau de iarba verde pentru frunzele roșii. Combinațiile pot fi diverse, dacă îți pui imaginația la lucru!

Sfat bonus: Cum să fotografiezi ceața:

Majoritatea oamenilor sunt încântați la vederea imaginilor cu ceață și neguri. Este un element care adaugă mister și intrigă unei scene însă, contrar așteptărilor, este destul de greu de capturat astfel încât să arate așa cum o vedem cu ochiul liber.

Bineînțeles că soluții și trucuri există, trebuie însă să folosim camera într-unul din modurile care ne permit controlul asupra compensării expunerii (deci nu Auto), pentru a o compensa pe plus, cu până la 2 trepte, în funcție de situația dată.

Atenție de asemenea la contrast! De cele mai multe ori imaginile cu ceață au un contrast mai slab, pe care s-ar putea să dorești să-l ajustezi.

Ai și alte idei? Lasă-ne un comentariu și povestește-ne ce alte lucruri ai făcut pentru a obține super fotografii de toamnă!

Fotografii: Ana Măreșescu,Gina Buliga, Cristina Țintă, Shutterstock

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.