Toamna s-a instalat deja de ceva vreme, prilej numai bun de fotografiat. Ușor, ușor, culorile prind viață în copaci, covorul de frunze e din ce în ce mai gros, galbenul și arămiul îcep să predomine în peisajele rurale dar și în parcuri, în timp ce ploile își fac și ele simțită prezența. Nu-i nimic, bălțile pot ascunde și ele povești! Totul e să ai chef de fotografiat.

#1 Mobilizează-te!

Da, știm. Vremea rea sau mai mohorâtă nu prea e pe placul tău. S-ar putea însă ca rezultatele să fie surprinzătoare, așa că mobilizează-te. Îmbrăcămintea ceva mai groasă, husa peste rucsacul sau geanta foto, umbrela din dotare și fotografiile pot fi faine.

Fie că ieși în parc, pe străzi sau pe culmile dealurilor ori la pădure, subiectele pot fi numeroase dacă ai starea de spirit potrivită.

Nu poți ieși decât până în fața blocului? E bine și așa. Atenție atunci la poveștile bălților!

Urmărește pe Facebook seria în derulare cu hashtag-ul #povestidebalta, realizată de Ana Măreșescu.

#2 Adaugă apă!

Toamna, nu uita să te folosești de reflexii pentru rezultate spectaculoase. Dacă ajungi pe malul unui lac poți crea compoziții sublime, simetrice sau asimetrice, cu peisajul ocupând o parte din cadru și reflexia acestuia în prim-plan.
Folosește-te de un filtru de polarizare pentru a crește saturația culorilor în zilele însorite dar asigură-te că nu îți strică reflexiile, de această dată dorite în fotografie.
Culorile vii din apă și de la suprafață vor avea cu siguranță efect asupra privitorului, așa că ai putea profita de ele inclusiv pentru genul de fotografii mai minimaliste sau abstracte, obținute în general cu ajutorul obiectivelor de tip tele.

#3 Fotografii mișcate? Da!

Dacă mișcarea a fost realizată intenționat pentru un rezultat altfel da, de ce nu? Joacă-te! Rezultatele pot fi uneori peste așteptări.
Ai putea realiza de asemenea imagini de tip diptic*, utilizând o fotografie obținută normal și una mișcată. Efectul poate fi interesant. Testează și vezi ce ți se potrivește.

#4 Cine se scoală de dimineață…

Zicala asta e mereu valabilă în cazul fotografiei de peisaj. Dacă vrei să ajungi departe, fă bine și pune ceasul deșteptător să sune devreme. Surprizele plăcute, precum ceața* și fumul de pe hornurile caselor pot da o atmosferă aparte fotografiilor tale. Arta cere sacrificii, dar știai asta deja.

peisaj de toamna

#5 Profită de elementele înconjurătoare

Ești mai degrabă genul de fotograf care preferă portretele? Perfect! Copacii colorați sau frunzele de pe jos îți pot servi drept recuzită. Încearcă portrete în parc sau în pădure în lunile de toamnă, cu siguranță nu vei regreta!

#6 Descoperă detaliile:utilizează un obiectiv macro

Deși tendința e să realizăm peisaje de toamnă mai largi, nu uita nici de fotografia macro. Chiar aparent banalele frunze uscate pot fi un subiect demn de exploatat, dacă reușești să le pui în valoare. Pentru un plus de impact, caută să redai contrastele, folosindu-te de exemplu de un fundal de tipul asfaltului pentru frunzele galbene și arămii sau de iarba verde pentru frunzele roșii. Combinațiile pot fi diverse, dacă îți pui imaginația la lucru!

frunze pe asfalt

*Sfat bonus: Cum să fotografiezi ceața:

Majoritatea oamenilor sunt încântați la vederea imaginilor cu ceață și neguri. Este un element care adaugă mister și intrigă unei scene însă, contrar așteptărilor, este destul de greu de capturat astfel încât să arate așa cum o vedem cu ochiul liber.

Bineînțeles că soluții și trucuri există, trebuie însă să folosim camera într-unul din modurile care ne permit controlul asupra compensării expunerii (deci nu Auto), pentru a o compensa pe plus, cu până la 2 trepte, în funcție de situația dată.

Atenție de asemenea la contrast! De cele mai multe ori imaginile cu ceață au un contrast mai slab, pe care s-ar putea să dorești să-l ajustezi.

Tu ce fotografii de toamnă ai făcut până acum? Lasă-ne un comentariu și ai șansa de a fi inclus în galeria cititorilor!

fotografii: Ana Măreșescu,Gina Buliga, Cristina Țintă, Shutterstock


Produse

Carl Zeiss T* Pol Filter 67mm

Carl Zeiss T* Pol Filter 67mm

indisponibil
4790lei

Acest filtru este folosit pentru a creste saturatia culorilor si contrastul, eliminarea reflexiilor de pe suprafetele nemetalice cum ar fi apa sau sticla.Reduce de altfel si efectul soft al fotografie....

Vezi detalii
Tamron 70-200 f2.8 VC Canon

Tamron 70-200 f2.8 VC Canon

in stoc
47310lei

Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD Canon este un teleobiectiv ce dispune de o optica de exceptie si o constructie foarte robusta, fiind companionul ideal deopotriva pentru fotografii amatori cat si pe....

Vezi detalii