Fotografia de toamna: 6 sfaturi utile

Postat de: F64 F64

Toamna s-a instalat deja de ceva vreme, prilej numai bun de fotografiat. Ușor, ușor, culorile prind viață în copaci, covorul de frunze e din ce în ce mai gros, galbenul și arămiul îcep să predomine în peisajele rurale dar și în parcuri, în timp ce ploile își fac și ele simțită prezența. Nu-i nimic, bălțile pot ascunde și ele povești! Totul e să ai chef de fotografiat.

#1 Mobilizează-te!

Da, știm. Vremea rea sau mai mohorâtă nu prea e pe placul tău. S-ar putea însă ca rezultatele să fie surprinzătoare, așa că mobilizează-te. Îmbrăcămintea ceva mai groasă, husa peste rucsacul sau geanta foto, umbrela din dotare și fotografiile pot fi faine.

Fie că ieși în parc, pe străzi sau pe culmile dealurilor ori la pădure, subiectele pot fi numeroase dacă ai starea de spirit potrivită.

Nu poți ieși decât până în fața blocului? E bine și așa. Atenție atunci la poveștile bălților!

Urmărește pe Facebook seria în derulare cu hashtag-ul #povestidebalta, realizată de Ana Măreșescu.

#2 Adaugă apă!

Toamna, nu uita să te folosești de reflexii pentru rezultate spectaculoase. Dacă ajungi pe malul unui lac poți crea compoziții sublime, simetrice sau asimetrice, cu peisajul ocupând o parte din cadru și reflexia acestuia în prim-plan.
Folosește-te de un filtru de polarizare pentru a crește saturația culorilor în zilele însorite dar asigură-te că nu îți strică reflexiile, de această dată dorite în fotografie.
Culorile vii din apă și de la suprafață vor avea cu siguranță efect asupra privitorului, așa că ai putea profita de ele inclusiv pentru genul de fotografii mai minimaliste sau abstracte, obținute în general cu ajutorul obiectivelor de tip tele.

#3 Fotografii mișcate? Da!

Dacă mișcarea a fost realizată intenționat pentru un rezultat altfel da, de ce nu? Joacă-te! Rezultatele pot fi uneori peste așteptări.
Ai putea realiza de asemenea imagini de tip diptic*, utilizând o fotografie obținută normal și una mișcată. Efectul poate fi interesant. Testează și vezi ce ți se potrivește.

#4 Cine se scoală de dimineață…

Zicala asta e mereu valabilă în cazul fotografiei de peisaj. Dacă vrei să ajungi departe, fă bine și pune ceasul deșteptător să sune devreme. Surprizele plăcute, precum ceața* și fumul de pe hornurile caselor pot da o atmosferă aparte fotografiilor tale. Arta cere sacrificii, dar știai asta deja.

peisaj de toamna

#5 Profită de elementele înconjurătoare

Ești mai degrabă genul de fotograf care preferă portretele? Perfect! Copacii colorați sau frunzele de pe jos îți pot servi drept recuzită. Încearcă portrete în parc sau în pădure în lunile de toamnă, cu siguranță nu vei regreta!

#6 Descoperă detaliile:utilizează un obiectiv macro

Deși tendința e să realizăm peisaje de toamnă mai largi, nu uita nici de fotografia macro. Chiar aparent banalele frunze uscate pot fi un subiect demn de exploatat, dacă reușești să le pui în valoare. Pentru un plus de impact, caută să redai contrastele, folosindu-te de exemplu de un fundal de tipul asfaltului pentru frunzele galbene și arămii sau de iarba verde pentru frunzele roșii. Combinațiile pot fi diverse, dacă îți pui imaginația la lucru!