De ce trebuie ținut cont când cumpărăm un card SD?

Există multe tipuri de cititoare pentru carduri cu ajutorul cărora vedem informațiile stocate dar oare știm să citim la propriu un card SD?
Iată câteva amănunte de care trebuie să ținem cont când cumpărăm un card SD:

1. Mărimea fizică
2. Capacitate și Compatibilitate
3. Clasa sau viteza

Mărimea fizică

Cardurile SD au 3 dimensiuni: cardul normal (32x24mm), miniSD (21.5x20mm) și cardul microSD (11x15mm) iar aici veți alege în funcție de mărimea slotului de card al device-ului deținut.
Pentru variantele micro și mini există adaptoare prin care pot ajunge la mărimea unui card SD normal, adică 32x24mm. Recomandăm totuși în cazul în care aparatul accepta SD normal să nu folosiți carduri cu adaptoare deoarece nu sunt la fel de rapide.
În ultima vreme am remarcat că nu se mai găsesc pe piață carduri miniSD. Voi ce aparate care să accepte acest tip de card cunoasteți?

Capacități și Compatibilitate

Primul meu card avea capacitatea de 256 MB, spațiu în care încăpeau aproximativ 200 de imagini la rezoluție maximă. Lucrurile s-au mai schimbat de atunci iar capacitatea fiecărui card este exprimată acum în GB și chiar în TB.
Este important să luăm în considerare capacitatea cardului deoarece există aparate foto cu limită de capacitate iar cardul achiziționat s-ar putea să nu funcționeze. Pentru a facilita alegerea cardului, cei de la SD Association ( o organizație formata din Panasonic, SanDisk Corporation și Toshiba Corporation în 2000) au împărțit astfel cardurile, în funtie de capacitate:

  • SD Standard : 1MB-4GB
  • SDHC (Secure Digital High Capacity): 4GB – 32 GB
  • SDXC ( Secure Digital eXtended Capacity): 32GB – 2TB

Clasa sau viteza

Fiecare card SD este caracterizat de o anumită clasa iar aceasta ne conferă infomații despre viteză.

Exista 4 mari clase și fiecare reprezintă numarul de MB/s minim de viteză. Astfel, cardurile din clasa 2 scriu cu o viteză de 2MB/s, cele din clasa 4 cu 4MB/s, clasa 6 cu 6 MB/s iar cele din clasa 10, da, ați ghicit, cu minim 10MB/s.

Dacă nu scrie nicio clasă pe card înseamnă ca este clasa 0. Nu va ramane decât să vă mirați că mai există așa ceva pe piață și să achiziționați ceva de minim clasa 2, deoarece acelea sunt foarte lente și de cele mai multe ori sunt sub 2MB/s.
Important de specificat este că două carduri din clasa 10 nu au neapărat aceeași viteză maximă dar știm cu siguranță ca ambele au minim 10MB/s.
Vitezele minime exprimate de clasa sunt calculate în funcție de cel mai rău scenariu astfel încât ele nu pot fi mai mici decât numărul clasei.
Sunt anumiți producători, cum ar fi Lexar, care ne pun să facem câteva calcule matematice pentru a afla viteza în MB. Ei notează viteză cu un număr urmat de un “x”. X este egal cu 150Kb/s, astfel dacă avem un card cu 2000x acesta va avea o viteză de 30000Kb/s adică 300MB/s ( That’s fast, folkes!).

Clasele le veți vedea reprezentate grafic așa:

Pe lângă cele 4 clase, începând cu 2009, au apărut alte două clase, UHS Speed Class 1 (U1) și UHS Speed Class 3 (U3). Grafic apar reprezentate pe carduri așa:

Acestea sunt UHSain Bolt al cardurilor SD fiind cele mai rapide din piață.
U1 are un minim de viteză de 10MB/s iar U2 30MB/s dar ajung la viteze uimitoare de 312 MB/s. (exemplu: SanDisk Extreme PRO și Lexar Professional 2000x).

Atenție! Această viteza este cea de citire iar cea de scriere este mai mică și de cele mai multe ori nespecificată de producator dar în general este arhisuficientă în cazul UHS pentru filmari 4K.
Un alt amănunt important în ceea ce privește cardurile UHS este faptul că acestea au un extra rând de pini, așa ca device-ul trebuie să aiba neapărat posibilitatea de a-l citi, altfel viteza minimă va fi dată doar de clasă, iar cheltuiala nu este justificată.

Sfat: întotdeauna citiți manualul device-ului sau contactați producătorul pentru a alege cardul de care aveți nevoie și pentru a evita cheltuieli nejustificate.

Voi ce nelămuriri mai aveți legate de alegerea unui card SD?

PS: Un cititor ne-a pus o întrebare foarte importantă și interesantă, pe care adesea uităm să ne-o punem. Probabil pentru că suntem prea concentrați pe fotografie, pe ceea ce trebuie să facem cu fotografiile de cardul nostru de memorie etc.

Pe scurt, am fost întrebați de câte ori poți scrie un card până… ei bine, până când nu mai funcționează.

Ni s-a părut surprinzător faptul că nu am putut da un răspuns 100% concret, de tipul 5 ani, 10 ani, 2 luni și așa mai departe, așa că am făcut puțină cercetare și am dat peste următorul răspuns.

Contează mult calitatea cardului de memorie. Cu cât este mai profesional, cu atât va face față mai multor scrieri și formatări. De asemenea, și memoria acestuia joacă un rol important, dar diferența nu este atât de uriașă pe cât am crede. Și desigur, depinde și de norocul fiecăruia. Uneori, chiar dacă-ți cumperi un produs bun, există șansa ca el să fie pur și simplu ghinionistul slab din fabricație.

Dar ca să răspundem la întrebare, cam toate cardurile moderne de memorie pot duce cel puțin 100,000 de scrieri/formatări. Unele pot să susțină cicluri și de 10 ori mai mari decât cardurile standard. Asta înseamnă că poți umple memoria cardului zilnic și să tot faci asta niște zeci de ani fără griji.

Acest lucru se întâmplă mulțumită tehnologiei responsabile de controlarea memoriei, care îi spune aparatului foto unde să scrie datele pe acel card. Această tehnologie reduce semnificativ uzura pe ariile pe care sunt scrise fotografiile sau filmulețele.

Cu toate acestea, în practică lucrurile pot sta diferit, iar la câte carduri sunt vândute și folosite zilnic și acest lucru este demn de luat în considerare. Există șansa ca vreo 2-3 ani de folosire intensă să-și lase puțin amprenta, dar acest lucru este influențat de mult mai mulți factori:

  • Contează grija pe care i-o acorzi
  • Contează dacă producătorul este de încredere
  • Contează cât de mult îl solicți
  • Dacă nu cumva ai primit produsul “ghinionist”
  • Contează în ce îl ții când nu îl folosești (le afectează umiditatea) etc

Am găsit și un citat oferit chiar de Jeff Cable, de la Lexar, care sună cam așa:

“Orice card de memorie are o limitație teoretică privind numărul formatărilor (mai mică pe cardurile de memorie ieftine, neprofesionale pentru că Flash Memory-ul lor este de o calitate mai slabă), dar și în cazul acestora numărul de formatări posibile este foarte mare.  Dacă nu-ți formatezi cardul măcar de 10 ori pe zi, ar trebui să te țină o viață și, dacă ai un card Lexar Professional beneficiezi de garanție, poate fi înlocuit dacă ceva nu mai este în regulă.”

Acestea fiind spuse, credem că putem trage următoarele concluzii. Atâta timp cât ai grijă de cardul tău șansele să se strice repede sunt foarte mici.

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • […] gîndisem să scriu cîteva rînduri pentru cei care poate au nevoie de detalii suplimentare dar au scris alții […]

  • Se mai găsesc carduri MMC?

  • Buna ziua,
    Am cumparat 2 carduri Lexar de 128 GB, pe ele scrie U1 class 10, iar ca si viteza scrie 95 MB/s,
    Intrebarea mea este: pot sa inregistrez filmari full HD?? (am inteles ca U1-inseamna o inregistrare foarte lenta si ca trebuia sa iau cu U3….) Daca imi raspunde cineva ii multumesc mult!

  • Depinde de card,eu am avut unul hamma,a murit dupa un an,intai corupere de fisiere dupa deces.

  • Buna ziua de fiecare data cand schimbam cardul din aparat trebuie formatat?s-au se formateaza o singura data pentru al recunoaste aparatul?

    • *sau
      *a-l
      invata limba romana, ca te faci de rusine!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.