Invitație pe Annapurna Circuit Trek, alături de Costin Miu

Postat de: F64 F64

Annapurna Circuit Trek este unul dintre cele mai spectaculoase trek-uri din lume, care oferă panorame spectaculoase asupra lanțului himalayan, în special din zona Poonhill. Experiența traversării prin trecătoarea Thorung La, cel mai înalt pas din lume, încorporează întreaga frumusețe și glorie a ariei Annapurna, una dintre cele mai bogate în tradiții zone culturale ale Nepalului. Torente traversate pe poduri suspendate, văi spectaculoase între versanții munților de peste 7000 de metri, mănăstiri budhiste și temple hinduse, lacuri de un albastru ireal și, peste toate, experiența personală specială a trekingului la altitudine fac din Annapurna Circuit un must do pentru căutătorii de aventură, fotografie și experiențe culturale inedite.

Date fiind toate cele de mai sus și pasiunea lui Costin Miu pentru munte, acesta organizează în octombrie o tură de 18 zile pe circuitul menționat, al cărei program îl găsiți mai jos:

Annapurna Circuit Trek – 18 zile de aventură pură

Ziua 1, 23 octombrie
Zbor București-Istanbul-Kathmandu

Ziua 2, 24 octombrie
Sosire în Kathmandu, cazare la hotel de 4****, vizită în Thamel, cartierul turistic al capitalei Nepalului

Ziua 3, 25 octombrie
Călătorie cu mașina de la Kathmandu la Syange (1100m)
Urmăm cursul a două râuri, Mahesh și Trishuli, traseu care ne conduce prin pitoreasca viață rurală a Nepalului: terase cultivate, rîuri, torente, văi înverzite, mici ferme de iaci. Dacă vremea permite, putem admira panoramele superbe ale vârfurilor Himalchuli (7893m) și Ngadichuli (7541m) din lanțul Manaslu.
Durata drumului: 7-8 ore.

Ziua 4, 26 octombrie
Trek Syange-Dharapani (1860m)
Pornim imediat după micul dejun spre Chamje, pe o potecă ce urcă și coboară, traversăm poduri și păduri de stejar. Vom întâlni multe cascade în zilele care urmează, iar satul Tal este situat la picioarele unei dintre ele cu o înălțime de 1700 de metri!! După Tal, găsim multe pietre de rugăciune Mani, iar tradiția locală spune că trebuie să trecem pe lângă ele prin partea lor stângă.
Durata drumului: 6-7 ore.

Ziua 5, 27 octombrie
Trek Dharapani-Chame (2710m)
Este ziua în care vom fi răsplătiți cu o spectaculoasă panoramă a vârfului Annapurna II (7937m), dar și a lanțului Manaslu. Vegetația se schimbă de la foioase la conifere, în mare parte pin, dar și, în zona Thanchok, cu livezi de măr.
Durata drumului: 5-6 ore

Ziua 6, 28 octombrie
Trek Chame-Pisang (3300m)
Dimineața, o potecă prin păduri de brad și pin ne conduce în satul Brathang, loc de unde rezistența tibetană obișnuia să facă raiduri peste graniță pentru a lupta cu ocupanții chinezi. La un moment dat, de pe traseu vom vedea spectaculoasa față stâncoasă a lui Mui Tscho care se ridică amețitor la aproape 1500 de metri deasupra văii. Astăzi trecem în zona distructului Upper Manang, iar peisajul se schimbă spectaculos. Valea se deshide brusc și, după o frumoasă oră de mers în umbra Annapurnei II și IV, ajungem în Pisang.
Durata drumului: 5-6 ore.

Ziua 7, 29 octombrie
Trek Pisang – Manang (3540m)
Urmăm ruta nordică din partea uscată a districtului Manang, zonă protejată de efectele musonului de lanțul Annapurna. Pe drum, admirăm satul Brahga, ale cărui case agățate pe stânci dau impresia că sunt construite unele peste altele. Aici putem admira o mănăstire budistă veche de peste 500 de ani, iar restul timpului îl folosim pentru aclimatizare, pentru că altitudinea începe să-și facă efectul asupra metabolismelor.
Durata drumului: 5-6 ore.

Ziua 8, 30 octombrie
Zi de aclimatizare în Manang
Pentru că următoarele două zile vor fi solicitante din cauza creșterii în altitudine, o zi de aclimatizare este absolut necesară. Astăzi vom face plimbări ușoare în zona Manang, vom admira lacurile Bodzo Gampa și Gangapurna și vom participa la prezentarea despre altitudine ținută de medicii occidentali voluntari de la Himalayan Rescue Association.
Durata drumului: 3-4 ore.

Ziua 9, 31 octombrie
Trek Manang-Yak Kharka (4110m)
Deja intrăm bine în zona unde efectele altitudinii se fac simțite, așa că ritmul de mers scade, respirație devine mai dificilă și vom consuma mai multe lichide. Noroc cu panoramele superbe ale munților care compesează din plin efortul!
Durata drumului: 4-5 ore

Ziua 10, 1 noiembrie
Trek Yak Kharka – Thorong Phedi (4600m)
Astăzi este ziua unei urcări ușoare către Thorong Phedi, prin Ledar – de unde putem admira munții Chulu și prin traversarea Jarsang Khola. După-amiaza, va urma un nou trek ușor de aclimatizare, urmând principiul vital de aclimatizare „climb high, sleep low”. În funcție de starea vremii, putem urca chiar până la Thorong La.
Durata drumului: 3-4 ore.

Ziua 11, 2 noiembrie
Trek Thorong Phedi – Muktinath via Thorung La
Aceasta va fi cea mai lungă zi a circuitului. Plecăm înainte de răsăritul soarelui, la 4-5 dimineața, pentru a ajunge în trecătoare la 9-10, înainte ca vânturile puternice să facă prea dificilă traversarea. Un traseu pe care ne întâmpină stupe și steaguri de rugăciune ne conduce către una dintre cele mai spectaculoase panorame din Himalaya: trecătoare Thorung La. Situată între Yakgawa Kang (6481m) la sud și Khatung Gang (6484m) la nord, trecătoarea oferă o vedere 360 de grade absolut superbă: lanțul Chulu West e chiar în față, urmat în dreapta de lanțul Annapurnelor. Apoi, la coborâre, Dhaulagiri (8167m) se oferă privirilor pe măsură ce ne apropiem de Muktinath, orașul gazdă al templului cu același nume și a câtorva mănăstiri. După trek-ul dificil al zilei, o vizită în templul care este loc de pelerinaj atât pentru budhiști, cât și pentru hinduși, va fi ca o eliberare. O altă atracție a zonei este și templul Jwala Mai, cu minunatul său izvorul și flacăra eternă alimentată de gazul natural.
Durata drumului: 7-8 ore.

Ziua 12, 3 noiembrie
Trek Muktinath (3800m) – Jomson (2700m)
Coborâre ușoară spre Jomson, prin câmpiile inundate Kali Ghandaki, care oferă priveliști spectaculoase ale văii Mustang, munții Nilgiri și lanțul Dhaulagiri.
Durata drumului: 4-5 ore.

Ziua 13, 4 noiembrie
Zbor Jomson – Pokhara
Va fi  un zbor scurt, dis de dimineață, spre Pokhara, care oferă vederi spectaculoase ale lanțurilor Annapurna și Dhaulagiri. Restul zilei îl vom petrece vizitând pitorescul oraș Pokhara și zona lui înconjurătoare, cu lacuri spectaculoase. De asemenea, shoppingul este o bună variantă de petrecere a timpului.
Durata zborului: 30 de minute.

Ziua 14, 5 noiembrie
Zi de rezervă și timp liber în Pokhara
E ziua de rezervă în caz că, din cauza vremii, nu putem zbura în ziua precedentă. În caz că zborul decurge conform planului, este zi de relax în frumosul Pokhara.

Ziua 15, 6 noiembrie
Drum cu mașina Pokhara – Kathmandu
Astăzi revenim în Kathmandu, unde seara ne așteaptă o cină tradițională nepaleză într-un restaurant cu program cultural.
Durata drumului: 6 ore

Zilele 16 &17, 7-8 noiembrie
Cazare la hotel de 4****, program liber de vizită în Kathmandu.
Doritorii pot alege să descopere singuri farmecul capitalei sau să o facă sub forma unui tur organizat.

Ziua 18, 9 noiembrie
Zborul Kathmandu – Istanbul – București.