Echipa MÁSTESÓN la Bucharest Photo Week – 11 septembrie!

Miguel Ángel Sánchez, fotograf, și Nuria Tesón, scriitoare, sunt echipa MÁSTESÓN. Ei călătoresc în jurul lumii, căutând oameni sau grupuri de persoane care se luptă să supraviețuiască și a căror existență este amenințată din motive religioase, politice sau sociale. Viețile acestor oameni supraviețuitori, provocările prin care trec dar și visurile acestora sunt portretizate de către Miguel și Nuria, dând naștere unui proiect care a fost publicat atât în mediul online internațional (The New York Times, Le Monde, New Yorker, Al Jazeera sau CNN, printre multe altele) dar și expus în Cairo, Paris, România și Bruxelles.
Cei doi folosesc în proiectul lor conceptul de fotografie Fine Art și tehnici literare de tip jurnalistic, pentru a aborda problemele drintr-o perspectivă diferită: oamenii sunt prezentați în fotografii dramatice, clar-obscure, totul fiind completat și cu o poveste care le dă voce, rezultatul final, ochii și cuvintele lor subliniind luminile și umbrele conflictelor interioare cu care se luptă.
Vino să-i cunoști astăzi, 11 septembrie, de la ora 20, la Institutul Cultural Român – în cadrul Bucharest Photo Week !
Miguel Ángel Sánchez (născut la Madrid, 1977), este un fotograf spaniol stabilit în Istanbul, dupa 5 ani în care a lucrat în studioul său din Cairo (Egipt). De curând a obținut locul 1 în cadrul competiției  Terry O Ńeill photography Award 2014.
De-a lungul anilor a îmbinat dezvoltarea sa ca artist cu munca, în fotografia comercială de studio. În 2009 a decis să schimbe complet abordarea și și-a deschis propriul studio foto în Cairo: Studio Al Asbani, locul în care a pregătit proiecte legate de Egipt ți nu numai. Acesta a fost și locul de început pentru proiectele sale intinerare ca fotograf „nomad”.
De atunci, Miguel îmbină cariera sa de fotograf de studio cu munca sa de fotojurnalist, dar și de cameraman care documentează zonele de conflict.
Fiind un fotograf care călătorește foarte mult și își duce studioul în toate  colțurile lumii ( Asia, Orientul Mijlociu sau Africa), Miguel a petrecut ultimii 6 ani documentând evenimente precum Primăvara arabă, Războiul civil din Libia, Asedierea satului Ulu Pamir de către PKK în Kurdistanul turcesc, Liban după Hairi și Operațiunea Pillar of Defense din Fâșia Gaza. Lucrările sale au fost expuse în Paris, Belgia, Madrid, Cairo, Dubai și România.
Acestea au fost publicate și în mass media internațională: The New York Times, Le Monde, The New Yorker, El País, Photo Raw, La Lettre de la Photographie sau Burn magazine.
Alături de Nuria Teson, soția sa, Miguel este și autor, videojurnalist și scriitor pentru următoarele cărți: El alma del mundo (Planeta— Lunwerg), 2012 City in Portraits Solidere. Lebanon, 2013 (Red Dot award 2013). Impreuna cu Nuria formează echipa MASTESÓN, care și-a propus să realizeze portrete și povești ale unor oameni sau grupuri de persoane care se luptă să supraviețuiască și a căror existență este amenințată din motive religioase, politice sau sociale.
Totodată, Miguel este speaker și lector pentru: The National Geographic Society, Casa Árabe sau Conde Duque.


Nuria Tesón este scriitoare și jurnalistă multimedia independentă, originară din Spania și stabilită în Istanbul (Turcia), dupa ce a trăit în Cairo (Egipt) între 2009 și 2014. Este specializata în documentarea conflictelor din regiunile: Africa de Nord și Orientul Mijlociu, petrecându-și ultimul deceniu pentru a acoperi cele mai importante povești din zonă, de la atacul asupra imigrantilor de la granița Spaniei cu Marocul, în Melilla, la criza refugiaților sirieni din orașul turcesc Urfa etc, concentrându-se întotdeauna asupra impactul pe care aceste conflicte și probleme politice îl au asupra ființelor umane, în special asupra femeilor.
Fiind corespondent independent în Egipt, Nuria a fost implicată în documentarea conflictelor legate de Războiul Civil din Libia, Operațiunea Pillar of Defense din Fâșia Gaza, acoperind de asemenea tumultul problemelor din Orientul Mijlociu pentru AJ, El País, Cuatro TV, CNN+, DW, Rfi, La Ser radio, Noticias RCN, Mundo Fox, NTN24 și alții.
Nuria a absolvit jurnalismul la Universitatea Complutense din Madrid, și a urmat masteratul  la  Universidad Autónoma și EL PAÍS. A continuat cariera sa de jurnalist în presa scrisă, televiziune și radio, Teson considerând că această combinație de medii oferă jurnaliștilor oportunitatea să documenteze într-un mod amplu și eficient diversele probleme ale umanității.
Din acest motiv, în 2014, Nuria s-a alăturat televiziunii AJ+,  aceștia dorindu-și să exploreze o nouă modalitate de storytelling, căutând totodată noi modalități de comunicare.
De atunci este corespondent independent fulltime, lucrând din Turcia, colaborând de asemenea și cu alte organizații media internaționale.
În trecut a lucrat și pentru El wp_f64studio, participând în cadrul unor campanii de presă și reportaje legate de cazurile Malaya sau Gurtel. Ulterior devenit redactor de știri și a intrat în echipa de oameni care a pus bazele reînnoirii publicației în 2007, fiind singurul jurnalist tânăr care a luat parte la discuțiile pe acea temă.
Nuria Teson este de asemenea speaker și lector pentru diferite universități (UAM, UCM etc.) sau instituții (Casa Árabe, Fundación Tres Culturas), fiind specializată pe teme precum: Egipt, lumea arabă, și probleme de gen, predând în cadrul școlii de jurnalism EL wp_f64studio.
Tot în cadrul festivalului Bucharest Photo Week, poți viziona și expoziția de fotografie „The Soul of the World”, pe care o găsești la Muzeul Țăranului Român, Sala Tancred Bănățeanu, până pe 16 septembrie. Nu o rata!
 
”The Soul of the World” (Sufletul Lumii) este un portret al Egiptului, reprezentat prin intermediul locuitorilor săi. Personaje pe o scenă care nu de puține ori este neprimitoare și rece. Personaje care apar în fața camerei și vorbesc din suflet despre ei și realitatea care-i înconjoară. Tocmai această sinceritate, acest murmur al sinelui interior este ceea ce dă viață proiectului, permitând demnității acestor oameni să răzbată dintre lumini și umbre spre suprafață, în lupta pentru a-și schimba destinul.

Proiectul a luat naștere în anul 2009, în Cairo, cu intenția de a portretiza niște vremuri și circumstanțe speciale dintr-o țară ce trecea prin schimbări importante. Din punct de vedere politic, cultural și social, Egiptul (și în speță Cairo-capitala prin care toți trec) se confrunta cu o perioadă turbulentă, ce s-a încheiat în ianuarie și februarie 2011 cu o revoluție și căderea regimului, țara rămânând însă într-o tranziție violentă, ce face aproape săptămânal subiectul mass-mediei din lumea întreagă. Finalitatea proiectului are în vedere realizarea unui portret al societății egiptene, în fotografii și texte literare prin care, cu ajutorul locuitorilor, sunt abordate problematica vieții de zi cu zi și preocupările diferitelor grupuri sociale, în funcție de sex, vârstă, profesie șamd. În cele din urmă însă, s-a transformat într-un important document grafic al luptei pentru și evoluției catre democrație a acestui stat.
Bucharest Photo week
“Domnul Sanchez a fotografiat 80 de locuitori ai orașului Cairo în studioul său. Muzicieni, pictori, miniștri, bloggeri, negustori, lustruitori de pantofi , activiști politici, sau chiar și animale. El îi surprinde pe fiecare în parte cu drama sa, în clarobscur sau cu un contrast puternic între lumină și întuneric. Imaginile sale poartă influențele marilor maeștri ai picturii baroce, precum Caravaggio, îmbinând cu succes realismul cu dramatismul.” (The New York Times)

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.