Povești din Dolomiți cu Sony A6000

Alpii Dolomiți sunt o frumusețe a naturii care a și fost declarată în 2009 Monument Natural UNESCO. Monument UNESCO pentru că gruparea de 18 vârfuri de peste 3000 de metri, cu văi adânci păzite de pereți verticali înalți, cu relief carstic și glaciar, prezintă o frumusețe spectaculoasă, demnă e a fi protejată de acțiunile omului. Dolomiții sunt considerați unul dintre cele mai frumoase peisaje montane din lume
Cumva mi se pare o eroare să mergi într-un loc ce se anunță atât de frumos doar cu un aparat foto compact mediu, nu mai zic cu un telefon. Peisajele sunt încântătoare și un senzor de telefon/compact nu știe să prindă diferența de planuri atât de bine, norișorii pufoși sau vârfurile înzăpezite îndepărtate.
Din acest motiv, pentru traseele în care nu mergeam la cățărat (unde aveam prietenul fidel Sony RX 100), am luat cu mine un aparat mirrorless, Sony A6000 cu obiectiv foto 16-50mm.
Cred că ar trebui să menționez din start că nu sunt un fotograf diligent, nu stau să îmi setez aparatul în modul Manual și rareori mă opresc să încerc mai multe cadre pentru același peisaj. Este și o deformație de hobby, la alpinism nu poți investi mult timp în fotografie, te presează prea tare timpul ca să termini traseul. Prin urmare, pozele pe care le-am făcut cu Sony A6000 sunt majoritar în modul Automat și pe fugă.


Când am ajuns în Cortina dAmpezzo, orașul stațiune de la baza Dolomiților, era fix după o ploaie serioasă și vârfurile stâncoase fumegau de la apa care se evapora. Se anunța o vacanță cu supradoză de peisaje frumoase.
În oraș, Sony N6000 este o plăcere de avut la îndemână. Cu lentila pe care o aveam beneficiam de o deschidere destul de wide pentru cochetele piațete italiene, străzile stâmte și luminate fad, castele pe stânci sau panorame de oraș.
La munte, fiind doar o idee mai mare decât un compact, nu îl simțeam ca pe o povară. Luat la plimbare, nici nu l-am simțit pe mine. Aparatul este ușor și destul de micuț. Cum nu îmi place să car mult atunci când trebuie să acopăr mulți kilometri, ăsta a fost un mare avanataj, în orașele de la baza muntelui sau pe el.
Mi-am făcut griji de două lucruri, cum se comportă la temperaturi mari și cum îl ține acumulatorul. Dacă a stat în soare și nu a avut probleme de funcționare, treaba cu bateria este mai complicată. Deși acumulatorul rezistă pentru o tură de o zi-două pe munte, la volumul meu de a face fotografii, am simțit nevoia de a avea ca soluție de urgență, un acumulator de rezervă. Nu aveam, dar din fericire A6000 s-a încărcat repede la încărcătorul USB al mașinii sau dintr-un acumulator portabil.
Un lucru de care trebuie să ții cont este că un aparat foto cu lentile interschimbabile nu știe să le facă pe toate cu o singură lentilă, să prindă peisaje și să fotografieze floricele mici și colorate. Prin urmare, în cazul meu, am sacrificat floricelele pentru peisaje, asta pentru că nu m-aș complica să aduc două lentile cu mine și să dedic timp schimbărilor de aparatură.

În una dintre zilele de pauză de la cățărat am pornit pe potecile bătute ale Dolomiților, cu direcția unui lac glacial emblematic. Străjuit de Torre del Lago și de peretele abrut al Scotoni, Lacul Lagazuoi strălucește în nuanțe de verde mat/turquoise în lumina soarelui. Culoarea mi s-a părut hipnotizantă. De când l-am văzut de pe creastă am tot grăbit pasul ca să îl văd mai de aproape. Este un lac peren, alimentat de izvoare subterane. Nu am mai văzut niciodată atâția oameni pe munte, într-un loc în care nu se poate ajunge cu mașina/telecabina, preum am văzut lângă acest lac. Parcă era un loc de pelerinaj și înțeleg de ce, este superb. Noi luasem ruta mai lungă ca să ajungem la el, prin Pasul Marcoira, dar se poate ajunge în vreo 2 ore jumătate pe curbă de nivel, pe altă potecă.
Grupul Tofane. Vârful Tofana di Mezzo (3,244 m) este al treilea ca înălțime în Dolomiți. Nu se poate ajunge pe el fără a parcurge minim o Via Ferrata. Noi am ajuns în una dintre zile pe Tofana di Rozes (3,225 m), via o rută de alpinism. Coborând din traseu (unde am luat aparatul compact), m-am amuzat să mă întâlnesc cu un alpinist italian care avea fix aceași husă și același aparat foto. Se pare că este fericită pentru flexibilitate/calitate poze/dimensiuni combinația Sony RX 100 + husă Lowe Pro.
Grupul Cinque Torri, o grupare minionă de turnuri care oferă o priveliște incredibilă asupra masivelor de peste 3000 metri din jur.
Dolomiti
Grupul Tre Cime di Lavaredo cu ale sale fețe nordice. Aceste vârfuri sunt unele dintre cele mai dezirabile de către alpiniștii din toată lumea, fiind parte din cele mai grele 6 fețe nordice din Europa.
Mi-a super plăcut întâlnirea cu Sony A6000 și am rămas încântată de calitatea pozelor făcute, mai ales că nici nu stau să setez mare lucru aparatul și nici nu editez pozele ulterior. Este prea mare pentru a-l ține lângă hamul de alpinism, dar este excelent pentru turele de trekking/hiking sau plimbările prin orașe. Mult mai mic decât un dSLR, calitatea pozelor similară cu ce face un dSLR entry level și foate versatil. Numai să nu uitați acumulatorul de rzervă pentru ieșirile mai lungi, fără acces la priză.
Alte fotografii realizate cu Sony A6000:

Text și fotografii de Ioana Acsinia.
[products ids=125011119,125011357,125011360,125016721]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • aparat ideal mentru drumetiile pe munte , in conditiile in care fiecare suta de grame pe munte se simt

  • Nope …A6000 stie mult mai mult decat un DSLR entry-level , un D7100 nu e entry-level…

  • ….aplauze maestre….aplauze sciitorule…felicitari…ochiosule…pozele tale merita …aplauzele mele….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.