Bucharest Photo Week 2015 îți aduce la F64 fotografi de calibru internațional

Postat de: Ana Marasescu Ana Marasescu

Fotografi din 8 țări străine vor fi prezenți în cadrul celei de-a doua ediții a festivalului Bucharest Photo Week, printre ei aflându-se Aaron Draper (SUA), Troy Moth (Canada) și Rogelio Cuellar (Mexic).

Aceștia vor susține diverse ateliere sau prezentări despre fotografie, dar și expoziții sau lansări de
carte. Pentru a-i cunoaște mai bine, ți-am pregătit câte o scurtă prezentare despre fiecare.

Aaron Draper (SUA)

Bucharest Photo Week

Cariera lui Aaron Draper în visual storytelling (povești vizuale) a început cu el pe post de editor și
cronicar pentru un cotidian. Treptat a dezvoltat această pasiune pentru fotografie, plăcându-i în mod
special legătura dintre texte și artă iar din 1997 a început să fotografieze nunți.
După ce s-a mutat la Modesto, CA, în 1999, cariera sa ca fotograf de nuntă a înflorit, dincolo de fotograf devenind și fondatorul unei publicații dedicate, intitulată ”Bride Nouveau”, de care s-a ocupat timp de 5 ani. Lucrările sale au fost prezentate de asemenea în ”America s Next Top Model”.

A urmat apoi implicarea în organizarea unor workshopuri de Tehnică și intuiție, moment în care
și-a descoperit dragsotea pentru a preda și a-i învăța pe alții. A terminat un Master în Fine Arts de la
Academia de Artă din San Francisco în decembrie 2014, disertația constând într-o versiune rafinată a proiectului său despre persoanele fără adăpost, intitulat ”Underexposed”.
Acest proiect i-a permis  să folosească fotografia ca pe un motor al activismului social.  Draper a empatizat întotdeauna cu cei fără drepturi, încercând să se concentreze pe a schimba percepția societății asupra lor și a problemelor pe care acești oameni le au.

Abordarea sa a fost una aparte, fotografiindu-i pe acești oameni într-o lumină și în posturi care să îi
pună în evidență, într-un mod măgulitor, oferind mai departe fotografiile și către organizații non-guvernamentale care pledează pentru a ajuta persoanele fără adăpost.

Proiectul a fost primit extrem de bine, lucru care l-a uimit. După ce a fost intervievat de Taylor Kubota de la Seeker (Discovery Digital Network), proiectul a devenit viral, fiind preluat de peste 200 de website-uri și tradus în 15 limbi străine până în prezent.

Acum, în septembrie 2015, Aaron Draper sosește la Bucharest Photo Week, unde va fi implicat într-o serie de activități (atelier foto, prezentare de portofoliu) dar și într-o expoziție.

Proiectul ”Underexposed”, dedicat oamenilor fără adăpost, va fi prezentat bucureșetenilor pasionați de fotografie și nu numai, aceștia având ocazia să-l cunoască personal pe autor. Aaron Draper lucrează de asemenea la o carte bazată pe curricula stabilită pentru studenții săi de la cursul ”Technique+Intuition:Photo Fundamentals for Visual Artists”. Dincolo de munca sa ca fotograf profesionist, Aaron susține cursuri de fotografie pentru nivel începător, mediu și avansat în cadrul
California State University.

Ca o modalitate de a încuraja și a ajuta alți fotografi, Draper a creat și un blog, intitulat ProfessionalPhotoCritique.org, spațiu în care oferă feedback fotografilor din întreaga lume care trimit imagini în acest scop.

Draper este cunoscut pentru atenția pe care o acordă luminii și iluminatului, având o pasiune aparte pentru lumină și pentru narativ.El consideră ca artiștii au oportunitatea de a contesta status quo-ul și de a încuraja schimbarea socială, iar studenții săi s-au bucurat întotdeauna de un profesor cu simțul umorului și care știe să emaptizeze.