5 cărți despre fotografie care te vor inspira

Astăzi am ales să vă prezint 5 cărți despre fotografie care probabil vă vor inspira mai mult decât manualul tehnic al aparatului foto. Să nu mă înțelegeți greșit. Dacă este prima dată când achiziționați un aparat foto, primul lucru care trebuie făcut este parcurgerea manualului tehnic al aparatului. Acesta va răspunde la întrebarea “Cum să fotografiez?”. Dar nu ramaneți aici, căutați inspirație în orice pentru a vă răspunde și la întrebarea “Ce să fotografiez?”.

Iată câteva cărți care vă pot ajuta în acest caz:

#1 Sebastiao Salgado – Genesis

Salgado este un fotograf brazilian, umanist prin definiție, care a avut o serie de albume sociale foarte bine documentate. Genesis a urmat după un alt album, intitulat „Exodus”.
În „Exodus”, Salgado a documentat retragerea refugiaților din zone de conflict, în special în Ruwanda. A fost o experiență traumatizantă pentru el – povestea că a mers pe un drum mai lung de 100 de km și la fiecare pas erau cadavre ale civililor uciși în acel sângeros război. Își pierduse încrederea în umanitate și aproape a renunțat la fotografie, dar tocmai acesta a fost motivul pentru care a conceput „Genesis” – întoarcerea la origini și a tot ceea ce este frumos pe Pământ.
Pentru o înțelegere mai bună a muncii depuse de Salgado puteți urmări filmul „Salt of the Earth„, un documentar realizat de fiul acestuia În care se prezintă întreaga viață a acestui fotograf.

#2  50 Photos Icons: The story behind the pictures

În această carte sunt prezentate 50 din cele mai influente fotografii realizate vreodată. Conține întreaga poveste a modului în care au fost realizate și contextul lor. Chiar fotografia de copertă este realizată de Alfred Eisenstaedt și se numește VJ Day (Victory over Japan), realizată în 1945.

Zilele acestea, în centrul New York-ului, a fost imitată această imagine de către mii de cupluri de diferite orientări sexuale sărbătorind 70 de ani de la victoria împotriva Japoniei.
Puteți găsi imagini reprezentative ale unor fotografi cum ar fi Martin Parr, Helmuth Newton sau Rene Burri portretizându-l pe “Che” Guevarra.

#3 Cosmin Bumbuț – Bumbata

Este unul dintre cele mai bune proiecte românești de fotografie, care s-a concretizat în realizarea unui album. Cosmin Bumbuț a fotografiat timp de 3 ani, între 2005 și 2008 în penintenciarul Aiud realizând imagini din viața de zi cu zi a deținuților români. „Bumbata” înseamnă pușcărie în argoul deținuților și cu siguranță acest nume nu a fost ales la întâmplare. Mai multe despre amploarea proiectului puteți afla dacă rasfoiți cartea.

#4 Albert Watson de James Crump

Watson este unul dintre cei  mai renumiți fotografi de modă, iar în această carte găsiți o selecție a celor mai bune imagini ale acestuia și povestea lor. Poate cea mai cunoscută este “Golden Boy” dar eu am fost fascinat de modul în care a decis să îl portretizeze pe Mike “Iron” Tyson. Pe parcursul cărții veți găsi multe portrete în care autorul își pune clar amprenta și care vă pot influența într-un mod creativ.

#5 David LaChapelle – Heaven To Hell

Atenție! Interzis minorilor! În această carte consider că putem găsi un element care lipsește destul de mult în fotografia românească: curajul. Curajul de a te exprima așa cum dorești, de a-ți pune amprenta pe proiecte care sunt strict comerciale și a te impune în pofida caracterului comercial de care trebuie să dai dovadă. LaChapelle reușește să realizeze imagini memorabile apelând la cultura pop și la kitsch. Dacă doriți să îi vedeți în ipostaze nu tocmai cuminți pe David Beckham, Angelina Jolie, Pamela Anderson sau Tupac aruncați o privire asupra albumului „Haven to Hell” al lui LaChapelle.

Recomandare Bonus:

Image Makers, Image Takers – Anne-Celine Jaeger

Conține o serie de interviuri atât cu unii dintre cei mai mari fotografi ai momentului cât și cu editorii care îi publică pentru a înțelege cât mai bine punctul de vedere al fiecăruia. Dacă vreți să aflați cât de importantă este tehnica pentru acești fotografi, ce aparate folosesc și de unde își extrag ideile, plus sfaturi pentru tinerii fotografi, această carte o să vă ajute enorm!
 
Voi din ce surse vă inspirați cel mai des?

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.