Cu Olympus OM-D E-M1 pe Strada Armenească, la Vartavar

Zilele toride de vară aduc de cele mai multe ori și tot felul de activități și evenimente în aer liber, printre ele și mici festivaluri de stradă.
Weekendul ce tocmai a trecut Bucureștiul a avut parte de Festivalul Strada Armenească, un loc al prieteniei și bunei dispoziții și prilej să afli despre armenii din România sau din afară care au avut realizări demne de luat în seamă. Prilej de asemenea de băut o cafea bună, la nisip, simplă sau cu coniac, de văzut tot felul de accesorii handmade, de văzut o expoziție foto în aer liber sau de participat la diverse spectacole.
Anii trecuți nu am reușit să ajung la festival, însă anul acesta am primit o invitație oficială din partea organizatorilor, pe grupul de facebook OnSpot (grup de fotografie de stradă), unde sunt și eu admin de câteva luni. Vineri și sâmbătă aveam deja alt program, însă duminică dimineața am luat-o ușor la pas spre strada Armenească. Programul suna bine, întrucât după slujba de dimineață urma să aibă loc și Vartavar, un ritual/o sarbătoare ce are loc de obicei  în iulie.
În Calendarul Bisericii Armene această sărbatoare poartă numele de Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos. Ziua efectivă a acestei sărbatori diferă de la an la an, fiind stabilită ca a 7-a Duminică după Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. În 2015, sărbătoarea oficială a avut loc pe 19iulie, însă în cadrul festivalului a fost reluat ritualul, pentru a marca una din tradițiile lor specifice.
Deși acum e o tradiție creștină, istoricul Vartavar datează din vremurile păgâne. Era asociată inițial cu Astghik, zeiță a apei, frumuseții, iubirii și fertilității. În timpul Vartavar, oameni de toate vârstele au voie la stropit cu apă străinii și cunoscuții deopotrivă, cu găleata, cu cana, cu pistolul cu apă etc., cei mai fericiți fiind desigur copiii, care au liber la trăsnăi fără a fi certați.
De această dată m-a însoțit pe străzi și la Vartavar un Olympus Om-D E-M1, cu obiectiv cu zoom M.Zuiko 12-40mm f/2.8 pro. Primul mirrorless al companiei nipone care este promovat ca aparat foto profesional, Olympus M1 are toate calitățile care să susțină această poziționare: un body ergonomic dar cu priză bună, pe care îl poți ține foarte bine în mână, butoane similare cu cele ale DSLR-urilor, cu posibilitatea de personalizare în funcție de nevoile fiecăruia, construcție din aliaj de magneziu și unul din cele mai reușite vizoare electronice pe care le-am întâlnit până acum. (iar eu nu prea sunt fan vizoare electronice, de aceea de cele mai multe ori continui să ies, chiar și pe stradă, cu un DSLR)


Despre specificațiile aparatului nu cred că are sens să zic prea multe, le găsiți oricum și în pagina produsului și cam oriunde căutați pe internet astfel de informații, în schimb o să spun câte ceva despre ce mi-a plăcut și ce nu la acest aparat.
Pe plus sunt clar ecranul LCD rabatabil și sensibil la atingere, care este de un real ajutor dacă vrei să schimbi rapid setările, dar și vizorul electronic pe care le-am amintit mai devreme. De asemenea, diversele funcții care îți fac viața mai ușoară și te ajută să nu ratezi potențiale situații interesante sau portrete de stradă de tip instantaneu, în care subiectul nu îți pozează și nu ai la dispoziție timpul necesar pentru diverse reglaje. În acest sens atât blocarea expunerii, cât și funcția de identificare a fețelor din imagine te vor ajuta cu siguranță.
Alte plusuri sunt faptul că zgomotul de imagine este destul de redus (chiar și la valori iso mari și chiar și pentru fișierele înregistrate direct în format JPG), aparatul este rezistent la intemperii și praf. Cel din urmă avantaj nu l-am testat însă, protejând obiectivul cu un sac de plastic, dar am văzut la alți utilizatori care au participat la Vartavar că într-adevăr, aparatul nu a avut nicio problemă.
Dincolo însă de aceste aspecte mai mult sau mai puțin subiective, ce mi-a plăcut cel mai mult la E-M1 din punct de vedere al modului de utilizare a fost viteza cu care răspunde la comenzi. Nu doar în meniu, dar și la vizualizarea imaginilor de pe card sau la realizarea zoom-ului pe fotografii pentru confirmarea focusului. Totul se face aproape instant.
Ce îmi mai place la aparatele mirrorless de la Olympus este faptul că poți realiza ușor expunerile multiple, aparatul arătându-ți exact primul cadru tras, astfel că suprapunerea pe un al doilea se poate face ușor și fără a te chinui să ții minte cum arăta fotografia inițială. Câteva exemple aici:
 

 
Sunt însă și aspecte care necesită îmbunătățire, printre ele faptul că butonul pentru pornirea și oprirea înregistrării video este foarte ușor de confundat cu butonul “Fn1″, de către cei care vor să acceseze setarea ISO (de exemplu) privind în continuare prin vizor. L-am pornit din greșeală de câteva ori și am ratat astfel câteva cadre. Probabil că te obinuiești cu asta, dar chiar și așa, s-ar putea amplasa pe viitor tinând cont de aceste aspecte.
Un alt aspect oarecum negativ este faptul că acumulatorul se consumă destul de rapid. Dacă ai și ecranul LCD pornit nu ai nicio șansă să stai jumătate de zi pe stradă fără a-l înlocui. Am încercat să reduc cât am putut consumul, uitându-mă cât mai mult prin vizorul electronic, însă tot am epuizat bateria, ce-i drept după câteva ore de folosire intensă a aparatului.
Unii vor simți cu siguranță și lipsa blițului integrat, pentru mine acest aspect nu era însă atât de important la testul de față.
Cât despre obiectivul utilizat, M.Zuiko 12-40mm f/2.8 este și el foarte bine construit (din metal la exterior), destul de voluminos pentru un obiectiv Micro 4/3, oferind o calitate a imaginilor similară obiectivelor profesionale mult mai mari  din game consacrate. Nu vigneteaza mult, stă bine și la capitolul distorsiuni iar aberațiile cromatice sunt destul de bine controlate (plus că pot fi corectate de aparat dacă activați o setare din meniu). Pentru mine, în situația dată, a fost combinația perfectă. Mai complicat e că dacă începe să-ți placă, vei cam vrea și tu unul.
Alte câteva imagini realizate cu Olympus Om-D E-M1:

Poveștile cu Om-D E-M1 continuă în Vama Veche, aici.
[products ids=125007792,125007680,125017225,125009223]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • F64 Multumesc pentru raspuns!
    Functioneaza.
    Nici nu ar fi avut sens sa nu fie imagini intr-un asemenea articol. 🙂

  • Sunt 20 si ceva de fotografii. Incearca un ctrl+F5, uneori nu afiseaza blogul toate imaginile. Nu stim inca daca e un bug inca, ni s-a mai intamplat cu ceva timp in urma 🙁 De obicei dupa refresh afiseaza toate galeriile.

  • O singura imagine!?!
    Nici nu mai citesc…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.