Vama Sub Lumini de Oscar 2015

Ne apropiem cu paşi repezi de ediţia 2015 a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale “Vama sub lumini de Oscar”.
Pasionaţii de arte vizuale sunt invitaţi şi în acest an la Vama Veche, la cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România – „Vama sub lumini de Oscar”. Cursuri susţinute de unii dintre cei mai buni lectori români şi străini, proiecţii de film, expoziţii şi concerte, sunt doar câteva dintre ingredientele festivalului. Ajuns la cea de-a şasea ediţie, evenimentul se va desfăşura în perioada 21 – 30 august 2015, iar toate cursurile, seminariile şi atelierele sunt GRATUITE! „Vama sub lumini de Oscar” este susţinut de cei mari producători din lume de aparatură profesională foto-video – Nikon, Canon şi Olympus.
Cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România – „Vama sub lumini de Oscar” se va desfăşura în perioada 21 – 30 august 2015, la Vama Veche, reunind sute de pasionaţi ai artelor vizuale. Festivalul se află la cea de-a şasea ediţie şi va însemna în acest an atât cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie şi pictură cât şi expoziţii, proiecţii de film şi concerte în aer liber. Programul este împărţit astfel în secţiuni de fotografie, film şi pictură (toate vor însemna cursuri teoretice şi ateliere practice), concerte şi proiecţii de fotografie documentară, film de scurt şi lung metraj, filme documentare şi reportaje. Cursanţii înscrişi la festival sunt provocaţi să înveţe cât mai multe tehnici noi dar totodată şi să le experimenteze iar în final, cel mai bun fotograf şi cel mai bun film documentar vor primi Trofeul VSLO 2015.
Vama
„Vama sub lumini de Oscar este mai mult decât un festival, este o provocare pentru toţi cei care sunt pasionaţi de artele vizuale să intre într-o concurenţă, să se specializeze cât mai mult, să înveţe unii de la alţii, să lege prietenii şi colaborări şi, în final, împreună să dezvoltăm artele vizuale din România. Încă de la început am pornit această aventură în lumea artelor pe principiul că vrem să oferim ceva celor la fel ca noi – iubitorilor de arte vizuale. Aşa s-a născut Vama sub lumini de Oscar şi de aceea ne încăpăţânăm să oferim gratuit cursurile complexe, seminariile şi atelierele practice cu lectori de top români şi străini. Ne bucurăm că este singurul festival din România care, prin concept, a reuşit să aducă împreună cei mai importanţi producători de aparate foto-video profesionale:  Nikon, Canon şi Olympus, companii care vor susţine în acest an VSLO. Suntem încântaţi că în 2015 avem şi sprijinul unor instituţii şi ambasade străine astfel încât să reuşim să aducem filmul străin de calitate în festival. În concluzie „Vama sub lumini de Oscar” înseamnă pasiune şi artă, fiind o invitaţie la cea mai mare întâlnire a celor care iubesc artele vizuale din România” spune Cătălin Rudolf, directorul Festivalului „Vama sub lumini de Oscar”.
Secţiunea FOTOGRAFIE
Secţiunea FOTOGRAFIE va însemna în acest an o serie de workshopuri care îmbină teoria cu practica şi care vor fi susţinute de lectori cu experienţă recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional.  Temele alese în acest an sunt: fotografie de stradă (Thomas Leuthard), pictorialism digital (Serge Romanov), fotografie HDR (Marek Czarnecki), Motorsport (Andrei Ciobică), fotografie de concert (Ahmad Kavousian), sport extrem (Mihai Şteţcu), foto-jurnalism (Olav Urdahl), fotografie de nuntă (Marian Sterea), fotografie de nud (Cristian Crisbăşan), Portret (Vali Bărbulescu), fotografie abstractă (Cătălin Săvulescu), fotografie „fine art” (Nicolae Coşniceru), fotografia compoziţională (Michail Moscholios), fotografie de mâncare (Angel Penchev), prelucrare (Luca Achim). La acestea se adaugă seminarii pe teme provocatoare şi inedite susţinute de Cornel Lazia, Marcel Eremia, Cristiana Cott Negoescu, Laura Constantin, Dragoş Cristea şi Andrei Apostol.
La secţiunea de fotografie, printre invitaţii speciali îi amintim pe Thomas Leuthard (Elveţia) – unul dintre cei mai buni fotografi de „street” din lume, autor al unor cărţi de specialitate, Serge Romanov (Rusia) – fotograf Playboy, Marek Czarnecki (Polonia) – câştigător a numeroase premii internaţionale şi chiar a unui Master of Photography, obţinut în 2014 cu o imagine realizată în Vama Veche în cadrul VSLO 2013, Olav Urdahl (Norvegia) – editor principal al celui mai mare ziar de ştiri din Norvegia.
Secţiunea FILM
Secţiunea FILM înseamnă cursuri şi ateliere practice în domenii precum producţie video, regie, iluminare, sunet şi editare. Participanţii vor avea de făcut un documentar, fiind coordonaţi în permanenţă de o echipă de profesionişti din domeniu: Thomas Diseth (Norvegia), Veaceslav Cebotari (Moldova), Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă şi Florian Ardelean, Mihaela Buruiană şi Bogdan Petraşcu.
Invitat special în acest an este norvegianul Thomas Diseth, unul dintre specialiştii în producţia de film documentar recunoscuţi la nivel mondial, fiind deţinătorul unui premiu Emmy obţinut cu un documentar produs cu Disney Channel. El este membru al Societăţii Norvegiene de cinematografie şi are o experienţă de peste 30 de ani în producţia de film. La finalul festivalului, cel mai bun film documentar realizat de cursanţi va primi „Trofeul VSLO pentru film”.
Secţiunea PICTURĂ
Cursanţii la secţiunea PICTURĂ vor putea participa în acest an la cursuri gratuite de desen în cărbune, creion şi tuş dar şi la cursuri de pictură în goaşă  şi în ulei. Cursurile teoretice şi practice sunt coordonate de Daniel Prapone, pictor român stabilit în Germania care are numeroase expoziţii internaţionale. La final festivalului va fi organizată o expoziţie cu cele mai bune picturi realizate de către participanţi.
Proiecţii de filme, documentare şi reportaje/ Concerte în aer liber
La „Vama sub lumini de Oscar” fiecare seară este dedicată proiecţiilor de filme, documentare şi reportaje. Pe plajele de la „Papa La Şoni” şi „Acolo Bar” vor exista două ecrane gigant unde vor fi proiectate documentare româneşti şi străine, filme de scurt metraj şi lung metraj şi reportaje marca „În Premieră” realizate de Carmen Avram. De asemenea, vor fi zile dedicate filmului străin (britanic, norvegian, ucrainean şi suedez), proiecţiile fiind realizate în parteneriat cu Directory Films (Ucraina), Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi Cluj Shorts. La ediţia din acest an,  Agerpres, agenţia naţională de presă, s-a alăturat festivalului şi va aduce în faţa participanţilor o serie de colecţii de fotografii din arhivele instituţiei. Agerpres este cea mai veche agenţie de ştiri din România, având o activitate de peste 125 de ani.
Spiritul Vama Veche nu va fi uitat şi, fiecare seară a festivalului, se va încheia cu concerte în aer liber susţinute de Lemon Bucket Orkestra (Canada), Kumm, Lucia, Maria Tănase Tribute, Adrian Naidin Band, The R.O.C.K. AC/DC Tribute, Trupa Veche şi Timpuri Noi.
Nikon, Canon şi Olympus susţin artele vizuale moderne din România
Cei mai mari producători din lume de aparatură profesională foto-video – Nikon, Canon şi Olympus – susţin în acest an „Vama sub lumini de Oscar”, festivalul fiind singurul din România în care toate cele trei mari companii sunt implicate împreună. Nikon, Canon şi Olympus demonstrează astfel că interesul comun al acestor trei mari producători este dezvoltarea artelor vizuale moderne din România şi profesionalizarea continuă a celor care sunt pasionaţi sau lucrează în acest domeniu. La „Vama sub lumini de Oscar” vor fi prezentate în acest an şi cele mai noi apariţii de aparatură folosită în domeniul foto-video ale celor trei mari branduri internaţionale Nikon, Canon şi Olympus.
Despre „Vama sub lumini de Oscar”
„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă şase ediţii în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocaţi să înveţe şi să experimenteze cele mai noi, mai complexe şi mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este „scrisă” an de an în miile de imagini şi cadre realizate de către pasionaţii de fotografie şi film la Vama Veche. În prezent, festivalul „Vama sub lumini de Oscar” este cel mai mare festival de arte vizuale din România şi adună an de an sute de pasionaţi de arte vizuale atât din ţară cât şi din străinătate.
VSLO 2015 este organizat de New Ad Zone în colaborare cu Asociaţia Visual Art fiind susţinut de Nikon, Canon, Olympus, Jidvei, Ciuc, Dedolight, 4K Broadcast Solutions, Noumax, Umbra Studio, AME Design, Aztec Inflatables, Centru de Imagine, Wacom, 24Fun, B365.ro, Agerpres, Antena 1, Cluj Shorts, Directory Films, Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi locaţiile Frontiera, Papa La Şoni, Povestea Ceaunului, Acolo Bar (Vama Veche) şi La Copac (Bucureşti).
Mai multe detalii puteţi afla pe pagina VSLO sau Facebook.
Dacă vreţi să vedeţi cum au fost primele cinci ediţii de „Vama sub lumini de Oscar”, puteţi viziona aici:


 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.