Fotografii emblematice: Jay Maisel

Postat de: Dana Sacalov Dana Sacalov

Jay Maisel s-a născut în Brooklyn, New York la 18 ianuarie 1931. A studiat pictură şi desen grafic în cadrul Universităţii Yale şi în cadrul Institutului Cooper din Manhattan.
Deşi la vârsta de 24 de ani a avut prima lui expoziţie individuală în cadrul Galeriei Fotografilor din New York, abia după  5 ani de zile Maisel a recunoscut că este fotograf. Îi era greu să facă asta, întrucât se considera în primul rând pictor.

istoria fotografieiDe la mijlocul anilor ’50, a lucrat ca fotograf de publicitate, însă niciodată nu a renunţat la proiectele sale personale.

În 1966 a cumpărat o impresionantă clădire, un fost sediu de bancă (Germania Bank Building – New York).Clădirea se afla într-o avansată stare de degradare, însă Maisel a renovat-o în timp, stabilindu-şi acolo reşedinţa împreună cu familia sa.
Clădirea are 6 etaje şi 72 de camere, cuprinzând camerele de locuit, săli de expoziţie, mai multe săli pentru workshopuri, camere pentru depozitarea rolelor de film sau a printurilor fotografiilor sale, dar și un mic muzeu în care sunt expuse toate lucrurile pe care le-a colecţionat Maisel de-a lungul anilor etc.

Maisel a predat  în cadrul Şcolii de Arte Vizuale şi în cadrul Institutului Cooper din Manhattan între anii 1969 şi 1974, iar în ultimii 15 ani şi-a însuşit reputaţia de foarte bun profesor, datorită calităţilor sale.

De când a renunţat să mai fotografieze pentru agențiile de publicitate, adică de la sfârşitul anilor ’90, Maisel şi-a dedicat timpul şi talentul proiectelor sale individuale, fotografiind lumea dar mai ales oraşul New York.
Întrucât a locuit în New York toată viața , orașul este în sângele lui, iar când te uiți la fotografiile sale nu vezi doar diferite subiecte și un fundal, ci fiecare fotografie este o lecție de compoziție, joc de contraste și folosire a nuanțelor subtile.

Viziunea unică a acestuia l-a ţinut pe lista celor mai buni directori de artă din ultimii 40 de ani. Realizările sale sunt prea multe, însă printre cele mai importante putem aminti:

  • 5 apariţii pe coperta unei reviste foarte cunoscute din America (Sports Illustrated)
  • portretul lui Miles Davis care a ajuns pe coperta celui mai bine vândut album de jazz din toate timpurile
  • o lungă listă de premii şi nominalizări (The Art Directors Club Hall of Fame, Professional Photographers of America, International Center for Photography)

Deşi în portofoliul său se găsesc portrete ale lui Miles Davis sau Marilyn Monroe, Maisel este cunoscut pentru culorile vibrante regăsite în fotografiile sale, şi pentru felul în care acesta capturează lumina, culorile şi gesturile redate în viaţa de zi cu zi.
Maisel nu crede în editarea şi prelucrarea imaginilor înainte sau după ce a apăsat declanşatorul. Când a fost întrebat de către Pete Turner – recunoscut pentru imaginaţia cu care foloseşte filtrele foto – cum reuşeşte să surprindă aşa efecte fantastice de lumină fără polarizare sau filtrare, Maisel răspunde: “Aştept…”

******

Referințe bibliografice:

http://nymag.com/realestate/vu/2008/09/50481/
http://adcglobal.org/awards/hall-of-fame/jay-maisel/
http://photographersi.co.uk/portfolio/jay-maisel
http://www.billwadman.com/blog/2011/02/day-39-jay-maisel
http://shoottokyo.com/jay-maisel-workshop/
http://adcglobal.org/awards/hall-of-fame/jay-maisel/
http://kelbyone.com/course/kt_jmaisel_anotherday/


Produse folositetest - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top