Ce să fotografiezi vara?

Vara ne-a bătut de ceva vreme la ușă, chiar dacă anul acesta a fost mai capricioasă și deja tot mai multă lume începe să fie plecată în concediu, la mare, pe munte ori în orașe mai mult sau mai puțin îndepărtate.

Din punct de vedere fotografic, vara e un anotimp extrem de ofertant, întrucât poți exersa de la portretele în aer liber la peisaje de vis, fotografia macro, fotografia subacvatică, fotografia de călătorie și de stradă etc.
Scopul portretului este să ne transmită starea și detalii despre personalitatea subiectului. Din acest motiv, portretul nu ar trebui să fie un instantaneu, ci o imagine compusă în care persoana are o postura statică. De asemenea, o astfel de imagine înfățișează adeseori o persoana care privește direct la cel ce îi realizează portretul, creând o legătura specială cu privitorul.

Vara poți profita din plin de mediul înconjurător pentru a realiza portrete superbe în aer liber și implicit în lumină naturală, fie că ești la mare sau pe un câmp, ori în pădure.

Obiectivele cele mai utilizate pentru portret sunt cele de 50mm și 85mm, întrucât acestea îți permit apropierea de subiect. Într-un obiectiv de 85mm o să ai în cadru în special capul și umerii subiectului, în timp ce prin cel de 50mm vei putea fotografia de la talie sau bust în sus. Atenție la deformări însă, dacă te apropii prea mult de subiect cu un obiectiv de 50mm.

Mai multe sfaturi și detalii despre fotografia de portret găsești aici.

Tot vara, mai ales dacă te prind zorii zilei pe afară sau mergi pe munte cu cortul, poți profita de peisajele superbe și de răsărituri de poveste.

Dacă ești certat cu ceasul deșteptător, mai ai o șansă de a surprinde peisaje de vis și la apus, așa că profită!

Pentru fotografia de peisaj sunt utile atât obiectivele cu unghi larg de cuprindere, cât și teleobiectivele, în funcție de distanța până la subiectul de fotografiat și stilul de fotografiere preferat de fiecare.

E și sezonul ideal pentru surprins curcubee, așa că fii cu ochi în patru după fiecare ploaie de vară, s-ar putea să ai o surpriză plăcută.

Nici detaliile de flori, diversele insecte sau marginile unei broboane de rouă nu sunt de lepădat, toate fiind subiecte interesante, pe care le poți aborda cu ușurință vara.

În acest caz, dar și pentru peisajele de la răsărit sau apus, ca să nu mai vorbim de eventualele cadre scenice cu Calea Lactee, nu uitați de trepied, se va dovedi mai mult decât util. De asemenea, poți încerca cadre creative,cu timp lung de expunere, care cu siguranță îți vor obține un „uau” din partea prietenilor, la întoarcerea din vacanță.

În fotografia de peisaj sunt importante adesea și filtrele, iar dacă în general te poți gândi că te descurci și fără, probabil te vei răzgândi citind articolele ample despre filtrele fotografice, fie ele de polarizare sau gradual-neutre, pregătite de Dan Dinu.

Dacă nu ești atât de pasionat de natură, dar îți plac călătoriile prin orașele lumii, cu siguranță nu te vei plicitisi prin marile metropole sau micile orășele, în care poți surprinde detalii de arhitectură, viața de zi cu zi, personaje interesante, juxtapuneri, contraste șamd.  Ia la tine și un selfie stick, cu siguranță nu vrei să lipsești tocmai tu din poza de grup!

Câteva sfaturi utile pentru fotografia de călătorie găsești mai jos, iar pentru cei pasionați în special de fotografia de stradă, avem câteva recomandări în acest articol.

fotografii: Ovidiu Cristian Covatariu, Andreea Elena Bujoreanu, Cristina Țintă

Tu ce altfel de fotografii faci vara? Povestește-ne lăsând un comentariu mai jos.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.