Review: Sony Cyber-shot DSC HX90 / HX90V

Oferind ceea ce smartphone-urilor le lipsește, compactele pentru călătorii cu superzoom rezistă cu brio asaltului dispozitivelor mobile. Primul aparat foto compact din seria HX, compacte cu superzoom pentru călătorie, DSC-HX5, a fost produs de Sony în anul 2010. Acesta avea un zoom 10x, un obiectiv de calitate, Sony G și un senzor cu rezoluție 10 megapixeli; putea înregistra video full HD și avea busolă electronică și GPS integrate. Seria a continuat cu aparatele de succes HX20, HX50 și HX60.
Sony Cyber-shot DSC HX90 / HX90V, ultimul din serie, anunțat în aprilie 2015, face un pas înaintea competiției. Este cel mai mic compact cu zoom 30x și vizor. A împrumutat vizorul electronic, de tip 0,2 inch, de la fratele mai mare RX100 III.
Sony Cyber-shot DSC HX90 / HX90V mi-a trezit amintiri plăcute. Imediat ce am pus mâna pe el gândul mi-a zburat la Walkman-ul Sony WM-10 și la atmosfera anilor 80. Am întors aparatul pe toate părțile, l-am extins, l-am strâns, iar l-am extins și iar l-am strâns, minunându-mă de cât de mic și de dotat este.
HX90 / HX90V este un compact cu adevărat portabil. Are dimensiuni cam cât ale unui pachet de țigări. Obiectivul este retractabil și aparatul intră în orice buzunar, chiar și cel de la cămașă. Mi-au plăcut la HX90 în special calitatea imaginii, prezența unui vizor și controlul. Diferența între cele două modele, HX90 și HX90V, este că primul nu are GPS, iar al doilea are GPS inclus. În rest, aparatele sunt identice.
HX 90
HX90 este și el extensibil, ca să zic așa. Are un vizor de tip pop-up, retractabil. Iese din aparat după o apăsare pe un buton, iar partea din față trebuie extinsă spre tine pentru a deveni funcțional. Vizorul este electronic, de tip OLED, cu acoperire 100%, rezoluție 638k puncte și mărire 0,5% (echiv.). Dioptriile pot fi ajustate în intervalul -4 – +3, perfect pentru cei care poartă ochelari de vedere. Imaginea în vizor este mică, dar clară, cu detalii care pot fi distinse. Mi-a fost de ajutor mai ales pe o vreme cu soare, dar și pentru că prefer să fac fotografii cu aparatul la ochi. Luminozitatea și temperatura de culoare a vizorului pot fi setate din meniu. La fel ca la RX100, extinderea vizorului pornește aparatul și retractarea sa îl oprește. Senzorul de proximitate face simplă și rapidă trecerea de la vizor la ecran. La apropierea ochiului de vizor ecranul se stinge, iar la depărtarea aparatului ecranul se aprinde și fotografia poate fi verificată pe ecran. Senzorul de proximitate face o treabă bună și nu este foarte sensibil ca să-ți stingă ecranul când nu te aștepți.
HX 90
Butonul DISP, situat la-ndemână, pe selectorul multiplu, afișează mai multe sau mai puține informații pe ecran sau în vizor.
Ecranul este de calitate, are o rezoluție bună, 921k puncte și se întoarce la 180 grade pentru fotografii de tip selfie. Când întorci ecranul la 180 grade focusul trece automat în modul detecție față. Imaginea pe ecran este completă putând fi obturată doar dacă vizorul și/sau blitz-ul sunt ridicate. Luminozitatea poate fi reglată pentru o zi cu soare și rezultatele sunt satisfăcătoare.
Sony
Alt aspect care mi-a plăcut la HX90 este controlul. Mai întâi trebuie să spun că aparatul poate fi folosit de un începător așa cum este, scos din cutie, putând fi folosite intuitiv funcțiile așa cum sunt ele atribuite implicit. Utilizatorii mai avansați se vor bucura însă, ca și mine de altfel, de multele posibilități de personalizare și control. Acest compact micuț dispune de un mode dial cu ajutorul căruia selectezi rapid modul de fotografiere. În plus are două command dial (control dial), unul fiind în spate-selectorul multiplu rotativ și cel de al doilea în față, la baza obiectivului, un inel pentru control. La fel ca la aparatele foto mai avansate, cele două command dial se folosesc pentru setarea timpului de expunere și aperturii, în funcție de modul de fotografiere selectat. Inelului de control îi pot fi atribuite diferite funcții via meniul principal: focus manual, ISO, balans de alb, stil creativ sau efecte speciale.
Aproape toate butoanele pot fi personalizate pentru a face controlul aparatului mai comod și mai rapid. Se pot atribui numeroase funcții celor patru poziții ale selectorului multiplu, butonului din mijlocul selectorului multiplu, butonului Fn, și butonului Help (?). În total sunt 6 butoane ce pot fi personalizate. Iar asta nu este tot ! Aparatul poate memora trei seturi de valori stabilite de utilizator pentru diferite funcții, acestea putând fi accesate rapid când este nevoie de ele: de exemplu un set pentru fotografii în exterior cu soare, pentru cer cu nori și pentru interior. Pentru comparație, la DSLR-ul meu avansat, pot memora doar două seturi de valori.
Meniul rapid poate fi folosit așa cum este, dar poate fi modificat și populat cu 12 comenzi în funcție de nevoile utilizatorului, în ordinea dorită. În afară de meniul rapid este afișat pe ecran așa numitul meniu “Quick Navi”, când se folosește vizorul electronic.
HX90 / HX90V dispune de două moduri automate inteligente (Auto și Superior Auto). În primul mod aparatul recunoaște automat scena și ajustează automat aparatul pentru o expunere bună. Modul Superior Auto este utilizat în condiții dificile de iluminare, cum ar fi de exemplu lumina scăzută sau contrejour (lumina vine din spatele subiectului).
Modul scenă este selectat cu mode dial. Navigarea de la o scenă la alte se face cu unul din cele două command dial, inelul de control și selectorul multiplu rotativ. Numărul de scene este mare, cam tot la ce te-ai aștepta de la un aparat foto Sony: portet, sport, peisaj, apus, noapte, noapte din mână, portret noaptea, imagine clară (anti-blur), animal de casă, mâncare, plajă, zăpadă, artificii, piele mătăsoasă, sensibilitate mare (lumină scăzută). Pentru scene ca Noapte sau Artificii este recomandat un trepied pentru ca aparatul va folosi un timp de expunere mai lung. În modul panoramă este oferită asistență pentru fotografiere, iar panorama poate fi orientată atât orizontal, cât și vertical.
Efectele și filtrele sunt selectate via meniul rapid: aparat de jucărie, culori vii, afiș, retro, high-key, culoare parțială (roșu, galben, verde, albastru), contrast mare, focus soft, pictură HDR, alb-negru, miniature, acuarelă, ilustrație. Pentru unele efecte / filtre există mai multe opțiuni. Unele efecte pot fi folosite și când se înregistrează un film.
Stilurile sunt de asemenea selectate via meniul rapid: standard, viu, peisaj, apus, alb-negru, sepia. Pentru fiecare stil pot fi modificate: contrastul, saturația și sharpness-ul. Mi-a plăcut foarte mult că modificările se pot face rapid în același ecran în care este afișat stilul.
Sony Cyber-shot DSC HX90 / HX90V este construit în jurul unui senzor de tip 1/2,3, Exmor R (BSI, cu retroiluminare), mai sensibil la lumină. Rezoluția efectivă este de 18,2 megapixeli. Rezoluția este îndeajuns de mare ca să-ți permiți un crop pentru a îndrepta orizontul sau pentru a obține o compoziție mai plăcută. Motorizarea este asigurată de procesorul de imagine, rapid, de ultimă generație, Bionz X. Procesorul ajută la obținerea unor imagini mai sharp și cu detalii mai fine datorită reducerii selective a zgomotului din fotografii și tehnologiei de reducere a difracției. Având un procesor puternic, HX90 poate înregistra video în formatul XAVC S, cu un bit rate de 50 Mb/sec. Obținerea filmelor de calitate foarte bună are însă un dezavantaj. Înregistrarea XAVC S cere carduri compatibile, rapide, SDXC, adică cu o capacitate de 64 GB și peste.
Obiectivul aparatului este Carl Zeiss Vario Sonnar T* (T star). Denumirea Sonnar vine de la Sonne (soare în lb. ger), iar Vario Sonnar este un obiectiv de calitate, cu un contrast bun, sharpness bun și lens flare mai redus (artefacte care apar când se fotografiază cu soarele în față). T* este denumirea stratului antireflex aplicat pe lentile. Aplicarea acestui strat fin de substanțe speciale asigură o imagine cu un contrast mai bun, eliminând reflexiile.
Ca luminozitate este un obiectiv normal, cu o diafragmă între F3.5 si F6.4 și distanța focală între 24 și 720mm (echiv.). La distanță focală maximă se poate fotografia o persoană aflată la cca. 200m. Sony a reușit să reducă dimensiunile obiectivului cu 30% în comparație cu modelul precedent. Stabilizarea, pe cinci axe, poate fi folosită atât în modul foto, cât și video.
Body-ul aparatului seamănă foarte bine cu cel al modelului RX100 III, iar dimensiunile sunt apropiate. HX90 / HX90V au în plus un grip acoperit cu cauciuc și astfel o ergonomie mai bună (RX100 III are un grip opțional). Butoanele sunt mici, dar se lasă percepute și se apasă ușor. Pe toate le-am găsit acolo unde le-am căutat cu degetul.
HX90 / HX90V înregistrează numai fotografii în format JPEG. Este asta un minus ? Cred că cei care cumpără acest aparat nu doresc să se complice cu formatul RAW. Categoric nu este un minus.
Aparatul se poate conecta rapid și simplu la un dispozitiv mobil via NFC, sau clasic. Aplicația pentru tablete și smartphone-uri de la Sony, cu care aparatul poate fi controlat de la distanță, lasă de dorit în ceea ce privește setările de la distanță. Opțiunile sunt puține: afișare linii ghid, declanșare întârziată și mărimea fotografiei trimise la dispozitivul mobil.
Performanțele aparatului sunt bune. Pornește repede. Viteza de fotografiere continuă este de 10 cadre / sec. Timpul de expunere este în intervalul 30 – 1/2000 sec. în modul Manual și în combinație cu apertura face aparatul destul de versatil.
Calitatea imaginii este deosebită pentru un aparat compact. Procesorul Bionz controlează foarte bine zgomotul în fotografii. Mult mai bine decât la modelul precedent (HX60). Distorsiunile sunt de asemenea foarte bine controlate. Se simte că Sony a îmbunătățit algoritmul. Imaginile sunt sharp, cu un contrast bun, iar culorile sunt plăcute. Toate fotografiile de mai jos sunt JPEG, calitate maximă, obținute în modul Automat.
Am observat o ușoară supra-expunere în anumite condiții pe culoarea roșie.
Fotografii realizate cu aparatul:

Sony
Detaliu, mărire 100%, f = 64 mm (374 mm echiv.), t = 1/250 sec., ISO 200
Calitatea fotografiilor scade puțin la distanță focală maximă. Totuși și aici detaliile se văd destul de bine. La zoom maxim contrastul poate fi influențat de condițiile meteo.
sony
Detaliu, mărire 100%, f = 123 mm (720 mm echiv.), t = 1/250 sec., ISO 160
Stabilizarea își face bine treaba. Eu am obținut o fotografie clară, la focală maximă și timp de expunere 1/60 sec.
HX 90
Detaliu, mărire 100%, f = 123 mm (720 mm echiv.), t = 1/60 sec., ISO 800
Până la ISO 800 zgomotul din fotografii este aproape absent. Peste această valoare zgomotul este vizibil mai ales în zonele închise la culoare, fără să fie deranjant. Este prezent doar un zgomot de luminanță (pixeli închiși și mai deschiși la culoare), fără zgomot de culoare (pixeli de diferite culori). În zonele deschise la culoare zgomotul lipsește până la ISO 3200. La ISO maxim imaginea poate fi folosită, dar marginile elementelor închise la culoare sunt mai puțin sharp. Detaliile mai fine sunt vizibile la ISO mic.

 ISO 80, ISO 100, ISO 200, ISO 400, ISO 800, ISO 1600, ISO 3200
Calitatea video, în formatul XAVC S este excelentă. Imaginea este clară indiferent de distanța focală. Sunetul este OK. Motorul obiectivului este foarte silențios și nu se aude în film. Detaliile se văd bine. Impresia mea este că am obținut o calitate mai bună a filmului decât dacă aș fi folosit un camcorder. Pentru înregistrarea video am folosit un trepied. Se vede bine de la minutul 3:00 la 3:12 cât de rapid și performant este autofocusul.


Plusuri

  • calitate foarte bună a imaginii, atât foto cât și video
  • autofocus performant
  • ușor de utilizat de oricine
  • control rapid, avansat, pentru entuziaști
  • portabilitate
  • vizor electronic
  • ecran articulat

Minusuri
Hmm … poate un touch screen ar fi fost de folos, dar nu pot să spun că i-am simțit lipsa, autofocusul m-a făcut să ridic o sprânceană.

Concluzii
Micuțul Sony Cyber-shot DSC HX90 / HX90V este un compact foarte performant. Nu m-a dezamăgit la nici un capitol. Este ușor de utilizat de oricine, dar satisface și pretențiile fotografilor mai avansați, care își doresc un control manual extins și rapid. Aparatul este portabil cu adevărat și se califică cu brio ca aparat foto pentru călătorii, versatil. Ergonomia este foarte bună și toate butoanele sunt așezate acolo unde m-am așteptat să le găsesc. Standardele sunt din nou ridicate de Sony, HX90 fiind un compact care te va face să exclami wow! imediat ce ai pus mâna pe el. HX90 este cel mai mic compact cu zoom 30x, cel mai mic compact cu vizor, poate fi personalizat în fel și chip, se ține bine în mână și își face treaba fără reproș. Recomandat ? Definitely, YES !
Text și fotografii de Cristian Păunică
[products ids=125018091,125018892,125012730,125014467]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.