Fotografii români definesc o fotografie bună (II)

În urmă cu ceva vreme, am publicat un prim articol  în care fotografi români ne-au răspuns la două întrebări pe care le-am considerat mereu esențiale:
Ce este fotografia pentru fiecare dintre ei în parte? Și cum ar defini o fotografie bună?
Răspunsurile au fost adunate în primul capitol al volumului De ce fotografia? (2013, Editura Filos), iar o parte sunt reluate și în acest articol.
Astăzi primim răspunsuri de la Mihai Grigorescu, Lucian Olteanu, Emilian Chuirilă, Vasile Dorolți, Cristian Munteanu, Dan Moruzan, Cornel Hlupina, Eli Driu, Ștefania Cruceru și Cristina Venedict.
„Fotografia este modalitatea simplă, extrem de simplă mai ales azi, de a lua cu tine trăiri de fracțiuni de secundă contopite în câteva milioane de pixeli spre a le împărtăși oamenilor. „Povestea clipei”, i-aș putea zice. Pentru mine însă, clipele acestea „furate” eternității nu sunt deloc întâmplătoare, ci sunt pândite, căutate și vânate cu pasiune și dedicație. Da, cred că asta înseamnă pentru mine fotografia…
Privind în jurul meu, în lume, dacă mai e valabilă ideea că un lucru scump este și valoros, bun, apreciat, și dacă fotografia de 2,8 mil euro a lui Andreas Gursky e bună, atunci scara mea de valori este bulversată, iar răspunsul pe care vi-l dau la această întrebare n-ar trebui luat în considerare. Azi, marii câștigători de la World Press Photography Awards ies în evidență cu fotografii ce exprimă stări apăsătoare, demoralizante, dezolante, deprimante. Poate c-or fi bune. Pe de altă parte, renumitele fotografii bune au devenit astfel abia după ce autorii lor au murit. că să concluzionez și să n-o mai lungesc, fotografia, nefiind matematică, nu poate da același rezultat la toți cei ce o practică. Depinde de ochiul și mintea fiecaruia, și, când zic „mintea”, mă refer neapărat și la educația și cultura fotografului și a privitorului. Neapărat.
Am impresia însă că tot n-ați aflat cum aș defini o fotografie bună…” (Mihai Grigorescu)
fotografie
„Fotografia este un mod de exprimare a ideilor, a stărilor, într-un fel în care cuvintele devin de prisos, iar imaginea, prin ea însăși, spune totul. Întotdeauna am privit fotografia că pe un mijloc perfect de experimentare, pentru a încerca să aplic în cinema noi forme de expresie.
Fotografia bună trebuie să aibă idee, să aibă poveste, să arate perfect din punct de vedere grafic, să-l atingă pe privitor, să aibă IMPACT.” (Lucian Olteanu)
portret
„Ai observat că toți copiii se exprimă artistic ?  Au ceva interior, încă pur și nealterat, care simte nevoia să se exprime. Pe măsură ce creștem, ceva-ul ăsta începe să fie îngrădit – la început de părinți, apoi de școală și cel mai puternic de societate. Ceva-ul devine tot mai mic, mai ignorat și mai zăvorât chiar de către noi înșine. Fotografia, pentru mine, este modalitatea prin care încerc să scot la lumină puținele cuvinte care se mai aud în interior.
Tot timpul am considerat întrebarea referitoare la definirea unei fotografii bune perfect indreptățită, dar și un pic bizară. Definițiile sunt total subiective și pe undeva intime, dar în același timp ar trebui să mulțumească și multă lume, iar lucrul acesta e greu de realizat. Gândindu-mă că o fotografie este un dialog mut între fotograf și privitor, atunci când o fotografie  intră în rezonanță cu experiența mea, cu trăirile mele, cu nivelul meu de înțelegere sau cu viziunea mea despre frumos, o consider reușită. Deci, când are loc un schimb subtil între părțile aflate în dialog.  Dacă te uiți la câte definiții s-au dat și la ce polemici au nascut acestea, poți spune că a căuta o definiție a ce este o fotografie bună este chiar superfluu.” (Emilian Chirilă)
fotografie
„Au fost ani când fotografia era pentru mine singura alternativă. Cum, în anii ’80, era imposibil să scapi de botniță, mi-am găsit calea prin fotografie. Am încercat să povestesc despre copilaria schilodită a orfanilor, despre tinerețea furată a generației mele, despre sfârșitul inevitabil al oprimărilor de orice fel…
Acum, că a trecut ceva timp, aș zice ca Ion Caraion: „…pretutindeni ușarnic, orice drum vechi mi se pare prea lung, orice drum nou mai zadarnic”…
Nu știu cum se definește o fotografie bună, dar știu cum se recunoaște: pur și simplu.”  (Vasile Dorolți)
fotografie de nunta
„Greu de spus în cuvinte ce este fotografia pentru mine. Poate o încercare de a atrage atenția oamenilor, poate dorința de a-i face un pic mai atenți, mai conștienți, mai umani. De a-i obliga să privească și lucruri mai puțin „frumoase”, de a-i pune în fața unor întrebări, ajutându-i să  vada noi moduri de interpretare a lumii, noi metode de descifrare a acesteia. În plan personal, e ca și când mâna dreaptă m-ar trage de mâneca stângă.
Fotografia bună? Și mai greu de răspuns. Probabil aceea care rezistă unei lumini proaste, unei încadrări defectuoase, unei compoziții neîngrijite. Adică una care desfășoară în fața ochilor o poveste universală, emoțională mai degrabă, un subiect esențial, un cadru care reprezintă o lume în sine.
O imagine care te cuprinde și care se lasă cuprinsă. O fotografie care e musai să nască un semn de întrebare căruia să-i găsești, la un moment dat, răspuns. Un cadru care te schimbă, la nivel micro, chiar dacă asta înseamnă uneori să ai o cicatrice în plus.” (Cristian Munteanu)
Groapa Vacaresti
„Fotografia este un mod de viață. O fotografie bună este aceea care ți se întipărește în minte și rămâne acolo timp îndelungat. Iar dacă subiectul este unul comun și totuși nu ți-o poți scoate din minte, fotografia devine „foarte bună”. ”(Dan Moruzan)
fotografie
„Fotografia este o căutare iluzorie a cadrului perfect, cu bucuriile și tristețile aferente.
O fotografie foarte bună este una căreia nu ai ce să-i reproșezi. O fotografie bună este una care ar fi putut fi foarte bună.” (Cornel Hlupina)
 fotografie buna
„E acel lucru ce îmi lipsea fără să știu măcar că ar fi existat: un drum pe care l-am aflat și pe care vreau să merg înainte! Anevoios câteodată, dar frumos întotdeauna!
O fotografie bună nu are nevoie de definiție, ci doar de sinceritate, atenție și deschidere. A ochilor, a sufletului și… a diafragmei. Cât despre definiție, aceasta e în „trăirea” privitorului!” (Eli Driu)
juxtapunere
„Fotografia este o lume personală, în care simt și trăiesc altfel, fără regulile și îngrădirile traiului zilnic, o lume pe care am ales să o împart cu ceilalti, un mod de exprimare al propriilor trăiri…
Ce este o fotografie bună? Este foarte greu de dat un raspuns obiectiv, general aplicabil, unei întrebări atât de subiective… Se știe doar că frumusețea se află în ochiul privitorului și că o fotografie bună trebuie să transmita o stare, în primul rând, și cred că aceste lucruri sunt unanim acceptate de toată lumea…
Un răspuns foarte simplu ar fi acesta: o fotografie bună e o fotografie care place tuturor, amatori sau experți, o imagine care poseda efectul „uau”. Trecând totuși peste aceste aspecte care ar necesita o dezbatere îndelungată, pentru mine, o fotografie bună este acea imagine ce va rămâne întipărită în memorie peste ani și ani… Atât. Iar apoi vei compara întotdeauna, vrând-nevrând, restul fotografiilor pe aceeași temă cu acea fotografie, cea care te-a făcut să vezi lucrurile puțin altfel…” (Ștefania Cruceru)
fotografie fine art
„Fotografia a devenit sensul vieții mele… Am început în joacă, o joacă în care copilul din mine zburda și care s-a trezit parcă după un somn lung de scufundare în lumea reală… o lume în care uităm să visăm și să rămânem copii. Cu ajutorul fotografiei, am scos copilul din mine la lumină.
O fotografie bună este o fotografie care nu mai are nevoie de cuvinte.” (Cristina Venedict)
portret
Va urma!
[products ids=125007344,125018843,125018844,125013349]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.