Curs foto nou la F64 : Utilizarea creativă a blițurilor – Strobist

Mereu în căutare de idei și teme noi pentru cursurile și atelierele F64, ți-am pregătit alături de Bogdan Zop un curs foto nou,  despre utilizarea creativă a blițurilor – strobist. Cursul este structurat pe două ședințe, în care veți îmbina teoria cu practica. Pentru detalii și înscrieri intră aici.
Înainte de toate însă, hai să-l cunoști mai bine pe Bogdan, în interviul pe care i l-am luat zilele acestea:
#1 Cine este Bogdan Zop și care e povestea lui cu fotografia?
Bogdan Zop este un fotograf care a descoperit fotografia mai întâi ca o necesitate de a imortaliza momentele cheile  pe care le petrecea în skate-park-ul din Herăstrău, atunci când făcea fel și fel de scheme pe rampe, împreună cu prietenii săi. Prima dată de fapt a făcut cunoștință cu filmatul,  ulterior, după ce a împrumutat un aparat foto, a realizat ca nu mai voia sa îl dea înapoi.  Din acest motiv prima dragoste, care de altfel s-a și păstrat, a fost fotografia de acțiune, de sport extrem, în diversele ei forme – evenimente, ședințe foto prestabilite etc. Ușor, ușor, descoperind că principalul atu este surprinderea momentului, s-a îndreptat spre fotografia de eveniment. Pe parcurs a absolvit și o facultate de fotografie în Anglia, a lucrat și câțiva ani pe la F64 ca și consultant, astăzi ocupându-se strict de fotografie.
Plăcerea de a lucra cu blițuri, mai multe și separate de cameră, a venit tot o dată cu fotografia de acțiune, trendul la momentul respectiv fiind fotografiatul cu fisheye (pentru ca publicul sa se simtă foarte aproape de acțiune)  și cu blițuri off-shoe pentru o calitate cât mai buna și un control total al luminii – practic o simulare de ședință foto de revista însă într-un moment pur de acțiune.
#2 Cum definim mai exact strobist?
Strobist reprezintă un cumul de tehnici de lucru cu blițurile mici, pe care le folosim pe patina de bliț a aparatului nostru DSLR, însă într-un mod creativ, separat de aparat, asemenea unor blițuri dedicate de studio. Se folosesc fel și fel de accesorii pentru o variație cât mai vastă de efecte, și pentru un control cât mai bun al luminii.


#3 Când avem nevoie de flash-uri externe?
Referindu-ne strict la utilizarea acestora separat de aparat, ele ne ajută să fim creativi atunci când lumina ambientală nu ne este de mare folos. Sunt foarte multe cazuri când oricâte blițuri am folosi și în orice fel, nu putem să ne apropiem de frumusețea unei lumini de apus, eventual difuzată printr-o perdea, însă sunt foarte multe cazuri în care dorim să avem control 100% asupra luminii și atunci utilizarea unor blițuri ne este de mare ajutor.
strobist
#4 Câteva sfaturi utile pentru începători? Ce e cel mai greu să deprinzi în această tehnică?
Pentru un începător un prim pas este să prindă gustul acestui mod de lucru și să își însușească un minim necesar de aparatură și accesorii pentru a putea experimenta. Apoi totul este o joacă… Cred foarte mult în faptul că cel mai bun mod de a învăța este prin practică, prin jucat zi de zi cu diverse tehnici și setări. Trăim într-o perioadă în care informația este foarte aproape de noi și chiar gratuită de multe ori, trebuie doar sa ne dorim sa învățam.
#5 Care ar fi principalele avantaje ale acestei tehnici de fotografiere?
Aceste blițuri dedicate aparatelor au avantajul de a fi foarte mici, alimentate de baterii, implicit foarte portabile și nu depind de o sursă fixă de curent. Ele pot înlocui în anumite limite blițurile de studio iar datorită portabilității putem fotografia în exterior, practic în orice locație în care putem ajunge pe jos, cu o investiție destul de mică față de un kit de lumini de studio cu acumulator, care oricum sunt mult mai mari și mai grele.

#6 Povestește-ne câte ceva despre ce vom face și vom învăța alături de tine la acest curs.
În prima parte vom trece puțin prin teorie: vom vorbi despre avantaje și dezavantaje, de ce accesorii avem nevoie,  cum se diferențiază acestea și spre sfârșitul serii vom afla care este minimul necesar pentru a declanșa un bliț separat de aparat și cum putem sa lucrăm cu acest minim.
În a doua zi ne vom juca cu diverse modificatoare de lumini, diverse setări și diverse tehnici creative. Fiecare cursant va putea să fotografieze modelul care va fi prezent, utilizând accesoriile prezente și tehnicile învățate.
La finalul cursului fiecare cursant va știi să lucreze cu cel puțin 2 blițuri separat de aparat și va știi de ce are nevoie să utilizeze pentru a realiza oricare din imaginile arătate în acest articol.

_____________________________
Te așteptăm pe 19-20 iunie!
Pentru detalii suplimentare, te rugăm să ne contactezi la adresa seminarii@f64studio.ro
[products ids=125018412,125005458,125017604,1043211,10106101,101548,125004656]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.