Review Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD

Tamron 18-270mm este un obiectiv mai vechi, lansat în 2010. Este un obiectiv pentru orice (all around). Poți fotografia cu el atât peisaje, grupuri de oameni, sportivi, călătorii sau portrete și poti face de asemenea fotografii de aproape.
Este compatibil cu aparate foto DSLR, cu senzor APS-C și are montură compatibilă Canon, Nikon și Sony. Tamron 18-270mm a fost desemnat în 2011 cel mai bun obiectiv cu zoom al anului.
https://vimeo.com/28194160
Design
Tamron 18-270mm
Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD se găsește pe piață în trei versiuni, pentru Canon, Nikon și Sony. Modelele pentru Canon și Nikon au stabilizare inclusă. Modelul pentru Sony nu are stabilizare, pentru că aparatele DSLT Sony au stabilizarea în aparat, de tip deplasare senzor.
Lateral stânga sunt două comutatoare, pentru focus automat / focus manual și pornirea / oprirea stabilizării.
În dreapta este un al treilea comutator care blochează extinderea obiectivului la distanță focală minimă, pentru a ocupa un spațiu mai mic când este transportat și a nu se extinde accidental în geantă.


Există două inele, acoperite cu cauciuc, unul mai lat, pentru zoom și altul mai îngust, pentru focus manual. Pe obiectiv sunt două scale, una pentru distanța focală și alta pentru distanța de focalizare (m și inchi). Focalizarea la infinit nu este o problemă pentru acest obiectiv.
Focusul este intern, adică partea din față nu se rotește la focus și folosirea unor filtre graduale sau de polarizare este simplă. Se potrivesc filtrele cu diametru 62 mm.
Diafragma maxima este între f/3,5, la focala minimă și 6,3 la focala maximă, iar diafragma minimă este între F22, la focala minimă și F40 la focala maximă.
Construcția obiectivului este complexă, 13 elemente în 16 grupuri.
constructie obiectiv
Obiectivul conține două elemente LD (galben) și un element AD (portocaliu), cu dispersie scăzută, pentru reducerea aberațiilor cromatice; un element asferic hibrid (roz) și două elemente asferice (roșu) pentru reducerea distorsiunilor.
La fotografiat cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD și Canon 60D
Am fotografiat cu Tamron 18-270mm și Canon 60D la Festivalul Internațional de Statui Vivante, 2015. Așa cum am spus, obiectivul strâns este compact și poate fi transportat ușor, fără să ocupe mult spațiu în geantă.
Obiectivul nu poate fi utilizat cu flash-ul de pe aparat. Chiar și la focala minimă, cu sau fără parasolar montat, apare o umbră în fotografie.
Deblocat, obiectivul alunecă și se alungește sub influența gravitației daca îl apleci mai mult de 30 grade. Asta ar putea fi o problemă în unele situații, de exemplu când fotografiezi de pe trepied sau când ții aparatul în mână cu obiectivul îndreptat în jos.
Ar mai fi de spus că inelul pentru zoom se mișcă în sens invers decât la obiectivele Canon, ceea ce i-ar putea deranja în timpul shootingului pe cei învățați cu alte obiective. Nikoniștii în schimb nu vor avea probleme.
Stabilizarea
La distanța focală maximă, 270 mm, până la 1/80 sec imaginile sunt OK. Până la 1/10 sec stabilizarea este acceptabilă. La 1/8 sec, fotografia iese mișcată. Cu alte cuvinte, stabilizarea aduce un câștig de maxim 3 stopuri.
Tamron 18-270mm
Detaliu, mărire 100%, 1/60 sec, 270 mm
Tamron 18-270mm
Detaliu, mărire 100%, 1/20 sec, 216 mm
teste tamron
Detaliu, mărire 100%, 1/15 sec, 219 mm
tamron
Detaliu, mărire 100%, 1/8 sec, 219 mm
review Tamron 18-270mm
Detaliu, mărire 100%, 1/6 sec, 219 mm
Aberațiile cromatice
Aberațiile cromatice sunt destul de bine controlate. La focală maximă se văd puțin, la o mărire 100% și pot fi corectate cu ușurință, de exemplu în Adobe Lightroom.
aberatii cromatice tamron
Detaliu, mărire 100%, 270 mm, aberații cromatice cu tentă spre verde
aberatii cromatice
Detaliu, mărire 100%, 18 mm, aberații cromatice cu tentă spre violet
Distorsiuni
Fiind un obiectiv cu zoom, o să obținem ceva distorsiuni la focală mică (de tip butoi) și la focală mai mare (de tip pernuță). Distorsiunile pot fi deranjante dacă există în fotografie linii orizontale sau verticale. Distorsiunile pot fi corectate foarte ușor cu un software de editare foto.
tamron-18-270-13
18 mm, distorsiune de tip butoi corectată
Vignetare
Nu am simțit nevoia să corectez vignetarea în fotografiile făcute de mine. La acest obiectiv se spune că este mai pronunțată vignetarea la focale mici și aperturi mari, dar eu nu am observat ceva deranjant.
vignetare
18 mm, nu se vede o vignetare deranjantă în colțuri
Bokeh
Bokeh-ul nu m-a impresionat. Obiectivul are doar 7 lamele rotunjite. Mi-a plăcut mai mult bokeh-ul obținut la focală maximă.
bokeh
Bokeh la 76 mm
bokeh
Bokeh la 184 mm
bokeh
Bokeh la 270 mm
Claritatea
Claritatea este bună, indiferent de distanța focală, fără să fie însă impresionantă.
Specificații
Specificații Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD
Montura:  Canon, Nikon, Sony
Tip:  Zoom, larg
Tip: compatibil doar APS-C
Pentru orice vreme:  Nu
Construcție:  13 elemente în 16 grupuri
Distanța focală (full frame, echiv.):  28 – 419 mm
Distanța focală APS-C: 18 – 270 mm
Distanța minimă de focalizare: 49 cm
Unghi de vizualizare: 75° – 5° (APS-C)
Mărire: 1:3,5
Diametru filtru: 62 mm
Apertura:  F3,5 – F40
Nr. lamele diafragmă:  7, rotunjite
Stabilizare (VC): Da
Focus manual full time:  Nu
Focus intern: Da
Dimensiuni:  88 (L) mm x 74.4 (D) mm
Greutate: 450 g
Garanție: 5 ani
Fotografii făcute cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD:

Mi-au plăcut:

  • claritatea bună a imaginii
  • designul compact
  • stabilizarea imaginii

Nu mi-au plăcut:

  • zoom creep (se extinde sub propria greutate)

CONCLUZII
Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD iese în evidență în primul rând prin greutatea și dimensiunile reduse. Oferă imagini clare, chiar și la distanță focală maximă, cu un contrast bunicel.
Este un obiectiv recomandat pentru începători, care doresc un obiectiv portabil cu care să se descurce în orice situație.
Un material și fotografii de Cristian Paunica.
[products ids=1040309,1040307,1041432,1043422]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • eu l-am folosit din plin, dar era pentru Nikon… e un obiectiv de exceptie, daca esti ca mine, nu vrei sa schimbi toata ziua obiective pe care trebuie, pe deasupra, sa le mai si cari dupa tine… l-am inlocuit cu 16-300, din aceeasi clasa, care are in plus unghiul mai larg la 16mm, care chiar se observa. si marirea maxima crescuta, pentru ca iti permite sa te apropii cu vreo 10 cm. mai mult…
    felicitari pentru review, doua amendamente… blitul poate fi folosit, daca il lungesti putin, la minim apare umbra obiectivului in partea central-inferioara a pozei…
    si claritatea este claritate… indiferent de obiectiv… ori e, ori nu e… poate te referi la viteza de focus, aia e lenta la orice obiectiv si aparat… dupa parerea mea… dar, asa sunt eu… un pesimist, cand e vorba de focus…

  • Tamron nu prea are sunetul si geometria formelor placute.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.