Cu Sigma în Fundătura Ponorului

Postat de: Andrei Badea Andrei Badea

În inima munților Șureanului se află o mică bijuterie. Fundătura Ponorului sau, așa cum o numesc localnicii, Palma lui Dumnezeu, este un loc deosebit de pitoresc, un loc unde oamenii au învățat să viețuiască în armonie cu natura și o destinație fotografică pentru orice pasionat de natură.
Am petrecut trei zile de vis în Fundătura Ponorului, trei zile în care m-am bucurat de frumusețea peisajului din jur și am fotografiat pe nerăsuflate.

Prin amabilitatea celor de la F64, cărora le mulțumesc pe această cale, am beneficiat de două obiective de top: Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM și Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM APO. Cele două obiective fac parte din gama profesională Sigma EX, fiind echivalente din acest punct de vedere cu „L”-urile Canon.
De ce am ales aceste obiective? Fiindcă orice pasionat de fotografie de natură are nevoie de un ultra-wide, iar Sigma 10-20mm f/3.5, cu unghiul de cuprindere echivalent aproximativ cu al unui 16-35mm, îndeplinește cu succes acest rol. Pe de altă parte, sunt situații și zone în care unghiurile largi nu sunt suficiente, iar un teleobiectiv este unealta perfectă pentru a surprinde mici detalii ale peisajului și pentru o abordare un pic mai creativă a unor subiecte. În ciuda greutății considerabile, am Sigma 70-200mm f/2.8 pentru calitatea optică, pentru luminozitate și pentru sistemul de stabilizare performant, știind că voi avea parte de subiecte în lumina insuficientă a dimineții.

Totodată, cunoscând localiția ca fiind o frumoasă destinație fotografică și planificând plimbările astfel încât să am parte de mult timp pentru fotografii, două obiective mi s-a părut numărul optim pentru a-mi asigura versatilitatea, păstrând în același timp calitatea optică. Pe viitor, poate îmi voi încerca norocul și cu un obiectiv all-around.
Toate fotografiile din acest articol au fost realizate cu un aparat foto Canon EOS 600D și cu obiectivele prezentate. Editarea a fost făcută cu Adobe Lightroom 5 și Adobe Photoshop CS6.

Sigma 10-20mm f/3.5

Sigma

Sigma 10-20mm

Mă aflu pentru prima dată la capătul unui obiectiv ultra-wide, majoritatea fotografiilor mele fiind realizate cu clasicul Canon 18-55mm IS II, pe care îl consider un compromis excelent între preț, calitate și dimensiuni reduse. Neobișnuit cu unghiurile extreme oferite de noul obiectiv (102º la 10mm), am fost din start provocat să mă joc cu unghiurile și liniile în cadru, perspectiva prin vizor fiind total alta decât cea cu ochiul liber, posibilitățile fiind astfel, practic, nelimitate.
Saturația culorilor oferite de acest obiectiv sunt, în lipsa altui cuvânt, extraordinare. Verdele crud al lunii mai este o nuanță care iese foarte ușor în evidență în fotografii, iar acest obiectiv nu a făcut decât să amplifice această senzație într-un mod foarte natural, fără a mai fi nevoie de intervenții la editare. Contrastul imaginilor este și el la înălțime, nefiind nevoie de corecții decât în puține cazuri.