Review Fujifilm Finepix X100T

Pare simplă rețeta celor de la Fuji pentru seria X. Se ia un senzor mare, CMOS APS-C, se așează în fața lui un prime în F2, 35mm mai exact, focala fixă să îți pună imaginația la contribuție. Totul într-un body compact, extrem de elegant și atrăgător. Am primit în teste de la prietenii de la F64 Studio, un Fujifilm Finepix X100T. Mă declar un adorator al seriei X încă de la prima versiune. Am avut ceva mai multe experiențe cu X100S unde am declarat că sunt dezamăgit de sistemul AF. Mereu rămân în minte cu performanța senzorilor din aparatele Fujifilm.
Pot declara că este aparatul perfect pentru fotografia de stradă și nu doar atât. Sistemul AF funcționează ireproșabil chiar și în condiții de iluminare ceva mai proaste. Am început cu sistemul de AF pentru că la acest capitol am fost dezamăgit puțin de predecesorul său X100S. Poți fotografia în absolut orice situație de iluminare și mai mult, poți obține fotografii bune fără să te stresezi foarte tare.
Voi puncta detaliile din zonele de negru care după părerea mea se găsesc mai mult în senzorii Fuji decât în alți senzori. Mă declar pe deplin mulțumit de sensibilitatea acestui aparat, la ISO 6400 ai o fotografie mai mult decât decentă. Este un aparat foarte rapid și în setări și la declanșare. Toate setarile sunt la îndemână, timpul de expunere direct pe partea superioara a aparatului, setările diafragmei pe obiectiv, iso-ul la un buton distanță.
Nu mă declar un iubitor al simulatorului de film, dar pentru partea creativă pot fi utile aceste opțiuni. Aveți de unde alege. În afară de cele clasice, Fuji a adăugat un filtru Kodachrome. Până acum în acest review am folosit foarte multe superlative bine meritate pentru Fuji x100T, dar există desigur și un dar, eu fiind un user de DSLR, prefer cadrele RAW (RAF Fuji).
În momentul  în care am descărcat din el cadrele, am constatat că nimic nu îmi recunoștea rawurile făcute cu Fuji. Am intrat pe site, unde nu am găsit un codec, ci un soft care mă lasă să le transform în JPEG și TIFF,  fiind puțin dezamăgit. Am făcut un update la Adobe Lightroom de la 5.5 la 5.7 și se pare că după update, Lightroom a știut să deschidă și rawurile. Pentru mine nu a fost o problemă, dar pentru un user la început de drum poate fi o piedică destul de ciudată care să îi lase un gust amar.

Imagini realizate cu Fujifilm Finepix X100T

Ceva mai jos aveți un test de ISO, unde puteți vedea cum se comportă aparatul. Cadrele sunt direct JPEG, la capitolul acesta aparatul având nativ ISO 200-6400 cu extensie digitală doar în JPEG ISO 100 – 51.600. Desigur la iso 51.600 o să avem un cadru destul de granulat, dar pentru un senzor APS-C zic eu că este decent. Partea de white balance este fenomenală, aparatul calculează ireproșabil temperatura de culoare. Avem una bucată Fuji ce ar putea concura alături de Leica, care vine la un preț de 5 ori mai mare. Un aparat cu greutate (440 g).

ISO Fujifilm Finepix X100T

Mă declar fascinat și înclin capul în fața băietilor de la Fuji.  X100T este un aparat care îți pune imaginația la treabă printr-un prime luminos. Îl recomand cu mare drag și dacă totuși nu vă permiteți un X100T, puteți arunca un ochi și către Fuji X30,  un compact cu performanțe foarte bune.

Clip despachetare Fujifilm Finepix X100T


Un material și fotografii realizate de Costinel Rusu.
[products ids=125014662,125014663,125014374]

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Exact!

  • scuza-ma ca te contrazic, af-ul nu functioneaza foarte bine in lumina slaba, chiar da rateuri si este incet. in rest este un aparat minunat.

    • Fata de X100S are imbunatatiri, eu le-am simtit la fotografiat.

  • Fujifilm a adaugat un filtru… Kodachrome? 🙂

    • Da si e chiar simpatic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.