Fotografia și copilaria – un interviu cu Gina Buliga

Cum o știam pe Gina drept un „fotograf al copilăriei”, ne-am gândit că ar fi mai mult decât potrivit să sărbătorim 1 iunie alături de ea pe blogul F64, așa că v-am pregătit un scurt interviu.
Vorbim despre ea și fotografierea copiilor, despre proiecte faine și inspirație.
Povestește-ne puțin despre tine și de ce fotografia de copii? (Știm că faci si altceva, dar în majoritatea cazurilor preferi shooting-urile cu copii.)
Sunt un om fericit și mă simt așa fără să caut nimic. Am renunțat de multă vreme să mai caut ceva, mă bucur de tot ce mi se întâmplă și nu îmi mai fac planuri prea mari, am o direcție după care mă ghidez, o mai pierd din când în când dar în viața mea ajung oameni minunați care mă echilibrează, fotografia mă echilibrează și ea, ca să nu mai vorbesc de buburuzele mele. (fetele)
Este adevarat, îmi place să fotografiez copiii, au o energie fantastică!
Copiii sunt minunați, oamenii sunt minunați dacă știi cum să îi vezi, dacă îți dorești cu adevărat să cauți să-i cunoști. Dar mai mult decât atât, copiii au ceva special, sunt îngerii care îți ofera totul necondiționat, iar iubirea lor este definitivă. Îmi place foarte tare să-i fotografiez, îmi dau o stare minunată, îmi luminează și mai tare lumea în care trăiesc în fiecare zi. Sunt momente unice, care nu se mai întorc niciodată.


Cum suprindem cât mai fain copilaria? La ce să fim atenți?
Cred că trebuie să fim atenți la un singur lucru: să nu uitam sa fim și noi copii, alături de ei…În rest totul va merge în direcția bună iar fotografiile vor veni natural…
copilarie
Copiii se mișcă non-stop, aleargă, sar, se prostesc. Cum obținem cadre reușite? Care e secretul? Dă-ne câteva sfaturi atât legate de tehnică, cât și pe partea de sursă de inspirație sau cum să fim creativi.
Copilaria ESTE  și nu ar trebui niciodată să renunțăm să fim copii. Este bine de știut pentru cei care nu sunt părinți…Copiii te ajută să fii copil, dacă între timp uităm acest lucru! Copiii sunt magici…
MOMENTUL vine din suflet, este o taină să îl prinzi, depinde de cât de dăruit este fotograful. Scânteia o simți, momentul bun la fel, îl simți. Fotografia este calea prin care eu mă exprim cel mai bine. Am realizat că pot să surprind fracțiunea de secundă și asta fac. Opresc timpul. E un fel de magie… Sunt cadre care mă fac fericită și îmi luminează viața, momente de esență. Chiar așa am denumite doua albume din portofoliu: “Moments” și “Moments like these”, albume care s-au transformat apoi într-un proiect de suflet: DAUGHTERS. Fotografia mă face fericită, iar fiicele mele mă împlinesc  definitiv… Este tot ce am nevoie și tot ce aș putea să-mi doresc vreodată. Pot să mai spun că îmi place lumina naturală, iubesc să fotografiez cel mai mult în lumină naturală, iar pasiunea pentru fotografie nu cred că se va termina vreodată și mai mult, sper să o transmit mai departe și fetițelor mele.
Când găsesc timp îmi place să ma uit în spate la fotografii. Unori am surpriza să descopar noutăți în pozele făcute chiar de mine.
Pe partea tehnică nu am de trasmis mai departe niște sfaturi anume. Important e să aveți tot timpul camera la îndemână, cu siguranță se vor ivi momente speciale care merită păstrate pentru eternitate.

Tu ai dus asta mult mai departe, realizând cu propriile fete și proiectul „Underwater Love”. Ne povestești puțin?
Da, este adevarat, primul proiect important , dacă ne referim la copilărie, este Daughters. Expoziția cu acelați nume a fost vernisată anul trecut în cadrul festivalului Bucharest Photo Week 2014 pentru prima oară, după care anul acesta am dus-o și la Cluj.
Despre Underwater Love e mult de povestit, este tot un proiect de suflet, care a început în 2012 și sper să continue mult timp de acum încolo,
Hai să vă povestesc de la momentul zero… Am primit în 2012 , de ziua mea, un cadou frumos: un Nikon AW 100 portocaliu (în prezent scos din fabricație, întrucât a apărut Nikon AW130) și exact în ziua aceea m-am și băgat pe sub apă. Nu mai aveam răbdare. Voiam să văd cu aparatul pe sub apă. Mi-am fotografiat mâinile și picioarele, au venit și buburuzele peste mine și am început să ne jucăm, am tras cadre, am început să mă obișnuiesc cu aparatul, dar prima experiență a fost una mai puțin plăcuta, pentru că am ars cardul. Cu ocazia asta am învățat să am mai multă rabdare… Sub apa totul se schimbă, e o liniște incredibilă. Iubesc această liniște și mă regasesc acolo. În 2012 am început fără să știu acest proiect, Underwater Love, împreună cu Alexa mea, căreia îi place foarte mult apa. Am început să ne jucăm, veneam amândouă cu idei despre ce să facem, cum să facem, ce recuzită să mai folosim șamd. Spre uimirea mea, anul trecut, în 2014, a intrat și Maria pe sub apă, cu o ambiție incredibilă, să ne arate că poate și ea.
Se apropie vara, ne pregătim să ne jucăm din nou, important e să simți cu adevarat..:)
Ca aparatură voi folosi și anul acesta un Nikon AW1 și sper să pregatim și un nou atelier Underwater Love… Mergem cu bucurie înainte..

Copilaria privita prin ochii Ginei


Câteva cuvinte de închiere?
Nu pot decât să le urez tutoror să își urmeze visurile și să nu renunțe niciodata la ei și la copilărie. Asta ne ajută mult să fim creativi și să putem împărtăși cu lumea întreaga bucuria de a fi și de a vedea, prin camera foto sau fără aceasta.

Copilaria privita prin ochii Ginei


[products ids=125017294,125007775,125007786,125012766]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.