Workshop foto nou la F64 – Fotografia culinară!

Întrucât ne place să venim mereu cu noutăți, ți-am pregătit o surpriză care să-ți lase gura apă.
Cu toții am avut mai mult sau mai puțin ocazia să fotografiem  alimente, băuturi etc. Ce ai zice să înveți să faci asta într-un mod cu totul creativ?
Alături de Bogdan Cioc, te așteptăm la un workshop de fotografie culinară.
Tehnică, echipament, lucru în echipă și atenția la detalii!  Un workshop adresat începătorilor, care oferă un punct de pornire și îmbunătățire a stilului de fotografiere, la care te poți înscrie aici.
Practica este foarte importantă, motiv pentru care vom avea 6 ore dedicate ședintei foto.  Vor fi 4 set-up-uri, la care vor lucra 4 echipe a câte 3 persoane. Fiecare echipă va primi un set de ingrediente și accesorii, urmând ca fiecare membru să fie pe rând fotograf, food stylist și asistent.
Pentru asta ne vom deplasa la restaurantul Stradale (șos.Bucuresti-Ploiești). Amenajat într-o suprafață de 600 de metri pătrați la parterul clădirii de birouri Bucharest Business Park (BBP), restaurantul Stradale aduce un nou concept de „live cooking”.
Alaturi de Chef Foa ne vom bucura de o serie de preparate “street food”, puse la dispoziția voastră într-un spațiu cosmopolit și inedit. Mai multe detalii despre Stradale găsiți aici.


Înainte de orice însă, hai să-l cunoști mai bine pe Bogdan, în interviul pe care i l-am luat zilele acestea:
#1 Cine este Bogdan Cioc și care e povestea lui cu fotografia?
Pasiunea și curiozitatea sunt cele două caracteristici principale ale mele. Și altele care decurg din asta, cum ar fi nevoia constantă de nou și inconsecvența. În absența primelor nu cred că cineva poate avea succes în vreo meserie, cel puțin nu într-una vocațională. Fotografia și filmul m-au fascinat din copilărie. Nu înțelegeam cum se pot fixa imagini, statice dar mai ales mișcătoare, pe un suport din plastic, dar mi-a fost clar ca trebuie sa învăț. Am multe filme văzute din camera proiecționistului, mă
fascinau în aceeași măsură poveștile și mecanismele din spatele lor.
Pe la 6-7 ani am încercat să fac un film de animație desenând cadru cu cadru pe o hârtie de calc pe care o tăiasem într-o fâșie lungă și o rulasem asemenea unei pelicule. Urma să folosesc proiectorul pentru diafilme la vizionare, dar nu a mers pentru că nu aveam noțiunea expunerii cadru cu cadru și a obturarii în timpul transportului peliculei. Dupa circa 30 de fotograme desenate și un experiment de proiecție animată, am renunțat.
Am revenit la scurt timp după asta, când am “împrumutat” aparatul foto al familiei și am cumpărat un film alb negru cu banii de buzunar. De data asta experimentul a reușit, aveam imagini făcute de mine.
Prin liceu am cochetat cu desenul, pentru că voiam să fac arte plastice în facultate, dar am fost descurajat de tipul cu care făceam pregătire și am ajuns la jurnalism. Acum, pentru mine desenul este în mod curios o unealtă auxiliară fotografiei: îl folosesc doar pentru a face clienților propuneri de cadre.
În facultate am redescoperit fotografia și de atunci am rămas în această zonă, deși au fost perioade în care am practicat-o mai puțin, pentru că lucram în zone adiacente.
#2 De ce fotografie culinară? Ce te-a atras către asta?
A fost o întâmplare, ma plictisisem de ce faceam atunci și îmi trebuia o nouă jucărie. Am zis să încerc asta și am văzut că îmi place. De menționat este faptul că atunci nu știam absolut nimic despre mâncare, dar începuse să mi se pară interesant mecanismul prin care poți transmite senzații fotografiind niste lucruri care nu sunt nici naturale, nici făcute de om, nici vii, nici moarte, dar au câte ceva din fiecare și mai ales pot fi modificate în multe feluri. Mi-a fost clar că e un teren bun pentru explorare.
workshop foto
#3 Dincolo de cadre comerciale impecabile, ajungem la conceptul de food styling. De unde îți vin ideile? Ce te inspiră? Lucrezi de unul singur sau e muncă de echipă? Cât durează pregătirile pentru astfel de sedinte foto?
Ideile principale îmi vin uitându-mă în jur, dar ele se rafinează odată ce încep să lucrez un anumit cadru. Lucrurile în natură seamănă foarte mult și sunt multe forme și principii de funcționare universal valabile, pe care le descoperi lucrând cu un
anumit material sau ingredient.
Lucrez și singur, și în echipă. Proiectele comerciale se lucrează doar în echipă pentru că există cel puțin două entități implicate: clientul și prestatorul, dar în mod normal mai există designer-ul, producătorul, client service-ul, asistentul. Proiectele personale de multe ori le lucrez de unul singur dar interacționez cu alți oameni în timpul realizării lor, iar asta poate duce la modificarea rezultatelor.
Pregătirile durează minimum o zi, dar pot ajunge și la o săptămână. În primul rând e bine să înțelegi ce vrea clientul și să-i faci niște propuneri pe care să le înțeleagă și să le aprobe. După care, urmează achiziționarea ingredientelor, care poate dura și o zi întreagă și poate implica vizitarea mai multor surse.

#4 Vii la F64 pentru a susține un workshop. Povestește-ne câte ceva despre ce vom face și învăța alături de tine.
În prima zi o să vă explic minimul de tehnică pe care trebuie să o cunoașteți pentru a vă apuca de fotografie culinară, ce aparate foto și ce obiective vă trebuie, cum decurge o ședință foto, ce să faceți și ce să nu faceți niciodată. Nu este nimic complicat, vreau doar să vă scutesc de la explorarea unor drumuri care nu duc nicăieri.
În ziua a 2-a, veți vedea ce înseamnă să lucrați într-o echipă, la un shooting de culinar pe bune. Vor fi echipe de câte 3, în care fiecare dintre voi va fi pe rând fotograf, asistent și food stylist. Evident, va fi prezent și clientul care va aproba sau cere să se modifice cadrele, iar eu voi fi cel care supraveghează și oferă sfaturi practice.

Imagine workshop foto culinar

Bogdan Cioc
#5 Câteva sfaturi pentru pasionații de food photography?
Nu vă cumpărați scule scumpe în speranța că automat veți obține cadre bune, nu vă fie teamă să greșiți și nu renunțați. Învățarea e un proces de durată, care nu se termină niciodată.
____________
Te așteptăm pe 12-13 iunie!
Pentru detalii suplimentare, te rugăm să ne contactezi la adresa seminarii@f64studio.ro
Mai multe despre Bogdan Cioc găsești aici.
[products ids=125018337]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • […] Prietenii de la F64, in colaborare cu Bogdan Cioc si Stradale organizeaza un minunat workshop de fotografie culinara. Daca sunteti pasionati de acest domeniu, stiti deja ca Bogdan Cioc master this like there is no tomorrow. Aruncati un ochi pe blogul sau si o sa va dati seama rapid despre ce vorbesc. Mai multe despre el si pasiunea sa puteti afla si aici, intr-un scurt interviu. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.