Lansare de carte și expoziție de fotografie Costică Acsinte

La început de an, cu ocazia Zilei Artei Fotografice în România, am povestit alături de Cezar Popescu despre Colecția Costică Acsinte și eforturile depuse pentru digitalizarea acesteia. Articolul îl găsești aici.
Valoare documentară incontestabilă a acestor fotografii, prin care întrezărim întreaga cultură românească a unui secol tumultuos, în care România a fost ascunsă de ochii publici internaționali, rezidă tocmai din faptul că oferă o imagine amplă asupra cine eram, de la regalitate, oameni importanți ai vremurilor ( de ex. Nicolae Malaxa), la oameni simpli.


Iar de acum, această bucățică de istorie românească fotografică poate fi găsită în biblioteca fiecăruia dintre voi.
Joi, 4 iunie, ora 19:00, te așteptăm la sala expozițională F64 (Bd. Unirii nr. 45) pentru o lansare de carte (primele două volume din colecția de autor apărută la Editura Filos), dar și pentru a te bucura de printuri ale fotografiilor lui Acsinte, într-o expoziție ce cuprinde 23 de fotografii înrămate, tipărite la scară 1:1.
Invitați: Alina Pavelescu, Mario-Cezar Popescu, Cristina Țintă
De asemenea, în seara vernisajului vei putea admira și 6 dintre fotografiile lui Acsinte procesate într-un mod cu totul special de către fotografa Jane Long (Australia), în cadrul proiectului „Dancing with Costică”, fotografii ce au făcut de asemenea înconjurul lumii, fiind publicate și preluate de foarte multe surse internaționale.
Poți citi un interviu cu artista în revista Foto4all, pe care o poți descărca gratuit de aici.
lansare de carte expozitie foto
Revenind la albumele foto, trebuie să știți că în prezent sunt două.
Iar detaliile le aveți mai jos:
FOTO SPLENDID / COLECȚIA COSTICĂ ACSINTE, VOL. 1 VIAȚA SOCIALĂ
preț: 30 lei
lansare de carte
Cu o prefață de Alina Pavelescu, cuvânt înainte de Cezar Popescu și postfețe de Filip-Lucian Iorga și Răzvan Ciucă
„Foto Splendid se dorește a fi o serie de albume ce prezintă temele majore ce se regăsesc în opera lui Costică Acsinte. Primul volum din acest proiect editorial apare sub denumirea Viața socială și cuprinde un număr de 105 fotografii, tipărite la scară 1:1 tocmai pentru a păstra importanța pe care însuși fotograful a decis să o acorde fiecărui subiect.” (Cezar Popescu – îngrijitor colecție)
„Recuperarea fotografiilor lui Costică Acsinte transformă micul târg al Sloboziei într-un loc emblematic al civilizației românești. Ele îi vorbesc privitorului de azi — român și nu numai — despre o lume „normală“ (termenul sună ca un balsam pus pe rănile cotidianului nostru), împăcată cu sine, pentru care viața pare a se desfășura după ritmuri dinainte știute, care își asumă și își integrează, cu ingenuitate și naturalețe, pasiunile, tristețile, frământările produse de valurile succesive ale istoriei.” (Alina Pavelescu)
„Fotografiile lui Costică Acsinte sunt valoroase pentru oricine cercetează istoria României de sfârșit de secol al xix-lea și început de secol xx. Pentru istoria socială, Arhiva Acsinte e curată comoară. La fel, pentru istoria Bărăganului, destul de săracă în astfel de mărturii.” (Filip-Lucian Iorga)
(Editura  Filos, 2015, dimensiuni: 20 x 23, număr pagini: 124)
FOTO SPLENDID / COLECȚIA COSTICĂ ACSINTE, VOL. 1 VIAȚA SOCIALĂ- ediție specială
preț: 60 lei
lansare de carte
Prefață și texte de Ana Barton, caligrafie de Anca Ciuciulin și postfață de Cristian Crisbășan
 „Acum, cu Foto Splendid. Viața socială, mi s-a-ntors roata. În fețele ochilor mei s-au așternut fotografiile și fiecare mi-a cerut poveste. A ei și numai a ei. Mi s-au arătat în rotunjimile lor perfecte și-au poruncit cuvânt. Pe unele le-am plimbat la fereastră, să le-mbrace ori să le despoaie lumina. Pe altele le-am mângâiat, să-și desfacă-nțelesurile. Cu unele am  râs și-am dansat, învârtit ori legănat, altele m-au  purtat pe drumuri, în câteva m-am vrut și-n toate m-am văzut. Pentru că Acsinte ar trebui să poarte supranumele Oglinditorul.” (Ana Barton)
„Costică Acsinte continuă să trăiască azi în fiecare dintre fotografiile realizate de el. Le privim și, de fapt, îl privim pe Acsinte în ochi și în același timp vedem prin ochii lui privirile celor fotografiați de el. Devenim martorii unor fragmente de viață la care Acsinte a fost martor. Un joc al memoriei și amintirilor ce se multiplică la infinit. Amintirile lui devin, de acum, și amintirile noastre.” (Cristian Crisbășan)
(Editura  Filos, 2015, dimensiuni: 20 x 23, număr pagini: 116)
[products ids=125018843,125018844,125007344,125014870,125013349]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.