Un vis myanmarez – cu Canon 600D

Se spune că cei care își doresc morțis să călătorească sunt însuflețiți de un măreț înțeles al vieții, de o sete, de o nevoie de cunoaștere. Da, suntem călători. Prin definiție.
Am călătorit cât de mult am putut, făcând slalom printre prea puținele zile de concediu de pe vremea joburilor din corporații sau printre numeroasele activități dezvoltate în ultimii ani. Nu am pe atât de multe destinații bifate pe cât mi-aș fi dorit dar am multe experiențe, multe trăiri, multe aventuri ce mi-au arătat că e atât de simplu să îndrăznești să fii liber, independent și să ajungi să nu renunți la vise. Tocmai din această dorință iubesc să călătoresc. Micile mele expediții mi-au fost continuarea firescă a multelor rânduri parcurse până acum despre unele dintre marile civilizații sau religii ale lumii.
Călătoriile, experiențele în sine, la fel ca scrisul, vorbesc despre mine, despre căutările mele. Chiar dacă nu călătoria reprezintă adevăratul sens al vieții, ea reprezintă totuși un frumos simbol al regăsirii, căci, în definitiv, cea mai prețioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înșine.
Povestea de față ne poartă într-o țară prea puțin cunoscută, o țară cu o poveste aparte. Necunoscutul a atras întotdeauna călătorii temerari și ne place să credem că ne numărăm printre ei, de vreme ce tărâmurile puţin umblate sunt cele care ne satură pe deplin pofta de cunoaştere. Mai sunt puţine locuri pe Pământ, dintre cele la îndemâna exploratorului amator, care să nu fi fost cucerite şi transformate în colonii pentru cotropitorii cunoscuţi şi sub numele de turişti.
Încă din toamna anului trecut, de când ne-a încolțit în suflet ideea de a ajunge în această țară, am avut în minte dorința de a transmite mai departe experiențele pe care le vom avea aici. Pasiunile noastre pentru fotografie şi scris, alăturate acestui tărâm atât de ademenitor, au dat naştere unui proiect menit să împărtăşească cu voi experienţa vizuală şi emoţională a unei călătorii de suflet, o călătorie cât o lecție de viață. Mica noastră expediție în Myanmar, numit până nu demult Birmania, sau locul acela din inima Asiei de care foarte puțini au auzit până acum, a avut loc în martie a.c. și a durat trei săptămâni pline.
Myanmar
Motivul alegerii noastre a fost unicitatea locului – în sud-estul Asiei, izolat de lume vreme de jumătate de secol, cu oameni de o rară nobleţe, păstrători de tradiţii, cu o diversitate de etnii, religii şi obiceiuri, inedite în restul Asiei. Greu sau deloc accesibil străinilor până în 2010, Myanmarul se lasă explorat acum şi bucură căutătorul de autentic cu tradiţii vechi și bogate, cu orașe-capitale ale vechilor regate păstrate aproape intacte de mii de ani, cu o bogăție culturală și religioasă greu de găsit în alt colț al lumii. Lipsa infrastructurii, caracterul ambiguu al permiselor speciale, costurile aferente sunt tot atâtea inconveniente care nu-i descurajează pe cei dornici să descopere comorile de cultură și civilizație păstrate încă intacte de etniile variate ce trăiesc acolo.


Chipurile tatuate ale femeilor ce vieţuiesc pe dealurile din provincia Chin – reprezentante ale ultimelor generații ce păstrează tradiția, precum și serenitatea lacului Inle, tulburată acum doar de pescarii ce vâslesc acrobatic cu picioarele prin grădinile lacustre de legume, câmpul scăldat în luminii incredibile al Baganului sau experiențele din satele izolate, sunt doar câteva semne ale trecutului ce riscă să dispară sau să se transforme.
Myanmar
În acest moment, capturarea în cuvinte și pe senzorul fotografic a micilor şi marilor minuni birmaneze, va avea – într-un viitor nu foarte îndepărtat – o nebănuită valoare documentară. Acum este momentul pentru a le surprinde cu ochii curioşi şi neminţitori ai camerelor foto și pentru a le aşterne pe hârtie iar gândurile noastre să fie surse de inspirație pentru cei ce gândesc ca noi. Sunt multe de spus, multe de arătat iar cadrul de față nu permite o dezvoltare a acestui subiect așa cum merită el. Tocmai de acea, povestea acestor locuri dar și multe alte povestiri interesante vor fi paginile unui album fotografic, imagini ale unei expoziții foto itinerante și rânduri pe foile unui jurnal de călătorie. O experiență într-o lume nedezvăluită încă pe de-a întregul, care își uimește de secole oaspeții cu minunile ei.

Imagini realizate cu Canon 600D


Vă invit să urmăriți toată această experiență pe pagina noastră de facebook sau pe site-ul oficial, unde vom posta regulat gânduri și imagini din aceste locuri pline de inspirație.
Mulțumiri F64 pentru aparatul foto Canon 600D, obiectivul Tamron 18-270mm, obiectivul Canon 35mm f/2 și kitul de lentile pentru telefonul mobil Muvit, cu care am realizat mare parte dintre fotografii.

Foto/text: Ionuț Trandafirescu – Grupul Filos
[products ids=1040729,1040309,125013842,125018348,125013349,125007344]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.