Tură Foto : Sălbăticia Deltei Dunării, alături de Doru Panaitescu

Vă invităm alături de Doru Panaitescu la o experiență inedită, în sălbăticia Deltei, unde vom învăța despre fotografierea vieții sălbatice.
Ne doream de mult o astfel de tură foto și cu siguranță nici voi nu veți putea rezista tentației.
Și, pentru a-l cunoaște mai bine pe Doru, am pregătit un scurt interviu din care aflăm cu ce se ocupă în viața de zi cu zi, cum a descoperit fotografia, de ce avem nevoie pentru fotografierea vieții sălbatice și mai ales, ce vom face alături de el în Deltă.
#1 Cine este Doru Panaitescu? Când s-a apucat de fotografie wildlife și de ce? Ce te-a atras spre asta?
Sunt economist de formație, pasionat de natură și sporturi de aventură. Îmi trăiesc viața împărțind săptămâna așa: luni – joi munca de oraș (marketing online) și vineri-duminică munca de teren (offroad, speologie, escalada, fotografie, rafting, teambuildinguri de aventură și în general ieșiri în sălbăticie – preferatele mele) Fotografiez animale sălbatice de aproximativ 10 ani la modul serios (deși cochetez cu fotografia din facultate). Mă fascinează zborul planat al răpitoarelor diurne (prima specie care m-a fascinat a fost șorecarul comun, despre care credeam că e vultur, logic, cum crede 90% din populație) pentru că este cea mai elocventă exprimare a libertății și asta este ceea ce m-a atras inițial spre fotografia de viață sălbatică.
#2 Cum se împacă jobul din publicitate cu pasiunea pentru fotografia wildlife?
Se împacă grozav, când nu se încalecă. Sunt adeptul turelor “lunguiețe”. De regulă la mine weekendul începe de joi și se poate termina și luni. Marțea, miercurea și joia cel mai probabil mă prinzi serios, la un training sau discutând cu un client despre mediaplanning online și eficientizarea campaniilor online. În weekend în schimb, atenția mea este concentrată pe următoarea specie nouă pe care o am în vizor.
#3 Cu ceva timp în urmă ai lansat o carte-album despre păsările din lunca și Delta Dunării. Povestește-ne puțin despre ea.
Este o carte la care sunt coautor. Împreună cu un biolog “textier”, Vlad Cioflec și alti șase fotografi de natură (Bogdan Ciungara, Cristian Mihai, Doina Russu, Eliz Anghel, Eros Nicolau și Mircea Bezergheanu), am realizat o lucrare pentru copii și începători, dar care nu face rabat de la aspectul științific. E o carte în format mic (A5) pe care o poți lua cu tine în torpedou sau în rucsacul foto. Cartea conține doar 76 din cele 350 de specii de păsări ce pot fi văzute în Delta Dunării, dar am încercat prin cele 76 de specii să acoperim aproape 80% din exemplarele pe care le poți vedea efectiv în teren. Restul speciilor sunt fie greu de indentificat, fie greu de reperat în teren pentru începători. Pentru avansați există lucrări mult mai ample, dar aceasta carte, prin selecția fotografiilor și prin design își propune să sporească numărul pasionaților de natură din România.


#4 Ne-am mobilizat ca la început de iunie să luăm parte împreună la o experiență unică: o tură foto în Delta Dunării. Ce vom vedea acolo? Ce vom învăța? Care sunt particularitățile fotografiei wildlife?
În primul rând vom învăța speciile de apă. Sunt mult mai ușor de urmărit din barcă, ceea ce face munca mea și a celor ce participă mult mai ușoară. Dar nu ne vom opri la asta. Într-una din zile vom merge pe grindul Letea (o zonă sălbatică, cu multe specii și cu un peisaj aparte, diferit de restul Deltei), unde vom încerca să deslușim și tainele fotografiei de microfaună (amfibieni, reptile, insecte, mincromamifere). Vom învăța nu numai să deosebim speciile, ci și să ne apropiem de ele pentru a le fotografia în bune condiții, cu minim de deranj și maximum de desfătare pentru fotografii invitați. Despre fotografia wildilfe vom povesti și ziua pe barcă, și seara la analiza turelor foto. E o ramură aparte în fotografie pentru că nu ai timp să bibilești ca în studio. Este un mix între tehnici de vânătoare (doar că declanșăm, nu tragem) și tehnicile de supraviețuire (bushcrafting). Este o pasiune care începe greu, dar de care nu mai scapi curând. Sper să “virusez” toți participanții din această tură foto cu acest minunat microb care e fotografia de viață sălbatică.
#5 Ce echipament folosești pentru acest gen de fotografie? Dar pentru camuflaj?
În general sunt folosite aparate cu obiective interschimbabile, de regulă APS-C, pentru a câștiga din factorul de crop. Obiectivele folosite sunt de regula tele și super tele (focale de la 300mm minim până la 600mm sau cât ne ține bicepsul), dar în egală măsură putem folosi obective macro pentru microfaună. Deci un ditamai rucsacul de cărat după noi.
#6 Câteva sfaturi pentru cei care se înscriu la tura foto?
Să se pregătească pentru mers în condiții vitrege. Ori e prea cald, ori e prea frig. Să uite de confort (cel puțin până la intrarea în pensiune), să fie atenți mai puțin la tehnica foto și mai mult la secretele apropierii de animale, să fie echipați corespunzator (haine rezistente la tăvăleală, vânt puternic, soare puternic sau ploaie puternică, după caz, precum și soluții antiinsecte, apă suficientă, protecție solară etc). Este o tură de inițiere de patru zile pe barcă. Sper să ajungă toți acasă frânți de oboseală, dar cu o sumedenie de specii fotografiate și multe trucuri de teren pentru viitoarele ture în Deltă sau în alte zone bogate în faună.
Hai cu noi în Deltă! Pentru înscriere, intră aici.
[products ids=125012595,125018233,102675,125015819,102523,46209514,45108147,10107511]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.