Cum să „traducem” informația de pe obiectivele foto

Cu siguranță ai observat, indiferent dacă ai un DSLR, un mirrorless sau un aparat foto compact, că obiectivele foto au inscripționate o serie de informatii standard. Ce reprezintă acestea și ce putem afla despre obiectivul respectiv pe baza lor?

Cele mai importante informații de identificat pe un obiectiv foto:

#1 Distanța focală

Distanța Focală este precizată în milimetri și poate fi de două feluri, în funcție de tipul obiectivului: un interval (10-20mm în cazul de față) sau o valoare fixă (de exemplu 50mm).  Cu cât această distanță focală este mai mică (scurtă) cu atât obiectivul este mai wide, oferă un câmp de profunzime mare și o magnificare mai mică.

Obiectivele foto cu o distanță focală mai scurtă de 28mm sunt denumite, în general, obiective wide.

Obiectele apropiate se văd mari, cele îndepărtate se văd foarte mici și obiectele din planuri diferite au mărimi disproporționate între ele. Un obiectiv „normal” este cel a cărui distanță focală se situează în jurul valorii de 50mm, pe un aparat DSLR. Teleobiectivele sunt, de obicei, mai “lungi” de 100 de mm, având distanțe focale ce pot ajunge și până la 800mm sau chiar mai mult.

obiectiv wide

#2 Diafragma

Vei observa înscris pe obiective un alt număr care arată ca un raport: 1: 4 – 5.6. Ce înseamnă acest raport? Numărul se referă la deschiderea cea mai mare a diafragmei, disponibilă pentru acel obiectiv. Obiectivul din exemplul nostru poate fi deschis până la maxim f/4 la capătul cel mai larg (10mm), însă numai f/5.6 la capătul lung (20mm) și valorile intermediare. În general, cu cât este mai mic numărul f cu atât mai bine, deoarece în situațiile în care lumina este redusă, un astfel de obiectiv va da rezultate mai bune. „1:” din față este folosit din simplul motiv că valoarea numărului f este măsurată ca un raport.

#3 Tipul obiectivului și producătorul

Pe obiectivele foto vei găsi întotdeauna și numele producătorului. În cazul de față avem un obiectiv de la Sigma, din gama DC, ceea ce ne „traduce” că avem un obiectiv care este compatibil doar pe aparatele DSLR cu senzor de format redus (APS-C) (de exemplu Canon 650D, 70D sau Nikon D7100 și altele). Obiectivele foto compatibile cu aparatele pe film și cele cu senzor în format normal 35mm/full frame poartă abrevierea „DG” (de exemplu Canon 5D mark III, D750, D810 etc.). Trebuie spus că, indiferent de producător, obiectivele pentru aparate cu senzor în format normal sunt compatibile și cu aparatele cu senzor APS-C, dar nu și invers! Obiectivele foto dedicate aparatelor cu senzor redus nu pot fi montate pe DSLR-uri cu senzor full-frame, deoarece imaginea proiectată pe senzor este optimizată ca dimensiuni pentru senzorul mic și nu acoperă întreaga suprafață a unui senzor de dimensiuni standard.

*abrevierile de mai sus sunt specifice producătorului Sigma.

obiectivele foto

#4 Alte informații utile

În funcție de producător și de tipul obiectivelor, putem să mai găsim o serie de informații utile, precum:

  • prezența stabilizării optice de imagine: OS în cazul obiectivelor de la Sigma, IS la Canon, VR la Nikon sau VC la Tamron. Dacă întâlnești una dintre aceste abrevieri pe obiectiv, înseamnă că acesta beneficiază de stabilizare optică de imagine (integrată).
  • prezența unui sistem de focalizare rapidă: HSM la Sigma, USM la Canon sau SWM la Nikon. Asta înseamnă că obiectivul este echipat cu un motor intern de autofocus, un motor ultrasonic,  extrem de silențios, care conferă o focalizare rapidă și precisă, precum și focalizarea manuală în orice moment al fotografierii, chiar dacă este comutat pe AF. Pentru a folosi opțiunea de autofocus, trebuie să apeși butonul de declanșare până la jumătate și camera va focaliza automat.
  • clasa din care face parte obiectivul respective (seria EX reprezintă clasa superioară de obiective produse de Sigma, comparative cu seria Canon L) .
  • diametrul filetului pentru filtre: dacă obiectivul oferă suport pentru utilizarea filtrelor pe filet, acesta va avea marcat diametrul filetului pentru filtre, în general pe marginea exterioară a lentilei frontale.
  • tipul de lentile utilizate: în cazul obiectivelor ce utilizează lentile tratate sau asferice, prezența acestor elemente poate fi marcată pe obiectiv (de ex: APO, IF-ED etc).

#5 Abrevierile obiectivelor foto Sigma

Obiectivele produse de Sigma sunt inscripționate, în funcție de model, cu următoarele abrevieri:

  • Aspherical – Obiectivul este dotat cu cel puțin un element asferic. Lentilele asferice asigură un control mai precis al distorsiunilor și deci și o calitate mai bună a imaginii;
  • APO – lentile apocromatice, destinate reducerii aberațiilor;
  • OS – stabilizare optică de imagine;
  • HSM – „Hyper Sonic Motor” – motor de mare viteză pentru sistemul autofocus;
  • EX – obiective de clasă superioară, conform standardelor SIGMA (EX – Excellence);
  • DG – obiectivele foto proiectate special pentru a fi utilizate pe aparate foto digitale (DSLR);
  • DC – obiectivele foto destinate numai aparatelor foto DSLR cu senzor de format redus (APS-C);
  • DF – sistem „Dual Focus”, care permite ajustarea precisă a planului de claritate în momentul utilizării autofocusului.

Te-ar mai putea interesa și următoarele articole despre obiective:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.