10 sfaturi utile pentru fotografia de strada

În luna mai, vom avea ca temă principală fotografia de stradă, așa că urmărește articolele de la începutul fiecărei săptămâni.

Pentru unii, fotografia de stradă reprezintă bucurie, plăcerea de a ieși în căutare de subiecte interesante, bucuria de a bate străzile și de a găsi acele momente sau expresii care să-i capteze. Fotografia de stradă a devenit un gen fotografic din ce în ce mai popular, iar numărul pasionaților de fotografie care se orientează către aceasta este și el în creștere.



Ţi-am pregătit în cele ce urmează 10 sfaturi simple pentru fotografia de stradă:

#1 Ține tot timpul la îndemână un aparat foto-video

Dacă ți-e peste mână să cari în permanență DSLR-ul, ai putea avea în vedere ca aparat de backup un mirrorless sau o compactă performantă, cu care să nu ratezi momentele în care se întâmplă ceva interesant. Măcar telefonul mobil să fie la îndemână, nu se știe niciodată ce te așteaptă la o plimbare pe stradă și cu siguranță dacă vei găsi ceva ce îți atrage atenția, îți vei dori să imortalizezi scena.

Fotografii cu telefonul mobil:

#2 Răbdare

Să alergi de colo colo în căutare de subiecte interesante nu este adesea cea mai bună variantă. Poți începe prin a colinda liniștit pe străzile care știi că te inspiră. După ce ai găsit un loc care îți place sau care simți că are potențial, așteaptă în zonă, cu siguranță se va întâmpla ceva. În plus, e mult mai simplu chiar și pentru portretele de tip instantaneu să aștepți oamenii să vină spre tine, traversându-ți spațiul fizic, decât invers.

foto: Cristina Țintă

#3 Uită-te atent în jur!

Un oraș mare poate fi atât rai cât și iad pentru un pasionat de fotografia de strada. Străzile aglomerează oamenii într-un spațiu relativ restrâns. Pentru a aduce asta în avantajul tău, începe prin a te orienta în jur și a „face curățenie”. Simplifică, scoate subiectele din fundalul aglomerat, fie cu ajutorul luminii, fie printr-o diafragmă deschisă în cazul portretelor de stradă sau căutând punctul de stație ideal.

foto: Cristina Țintă

#4 Joacă-te cu timpul de expunere

În funcție de situațiile pe care le întâlnești, joacă-te cu timpul de expunere. Poți opta pentru înghețarea momentului sau dimpotrivă, pentru o fluidificare a acestuia, cu apariții fantomatice și având ca rezultat o cu totul altă dinamică și poveste. Oricum ar fi, e bine să experimentezi din când în când pentru fotografia de strada inspirată.

tmp lung de expunere timp de expunere

foto: Cristina Țintă

#5 Unghiuri noi

Dincolo de unghiurile clasice, caută să schimbi măcar din când în când ceva. Fie că realizezi imaginile mai de sus, de la înălțime sau dimpotrivă, de jos, perspectivele noi pot face ca fotografia de strada să aibă ceva special.

#6 Caută juxtapuneri

Fotografia de strada este unică și fascinantă tocmai pentru că prin ea poți transmite umorul, ironia și frumusețea vieții de zi cu zi, prin juxtapunerea persoanelor cu mediul sau cu anumite situații ori alte personaje.

foto: Mirela Momanu

#7 From the hip

Ar trebui să încerci măcar o dată. Această expresie este un rezumat al actului fotografic instinctiv, reflectat prin decizia de declanșare și de captare a unei imagini fără a duce aparatul la ochi, respectiv decizia de a declanșa în momentul potrivit, fără a ține cont de restricții de compoziție, încadrare, linia orizontului sau alte reguli de prezentare a unei imagini.

foto: Mirela Momanu și Cristina Țintă

#8 Nu lăsa ploaia să te sperie!

Ți-ai programat o ieșire la fotografiat și vremea te sfidează? Arată-i că nu-ți pasă. De fapt, poți folosi ploaia în favoarea ta. De la umbrele la reflexiile din bălți, toate pot transforma străzile astfel încât să obții imagini cu adevărat creative.

foto: Cristina Țintă

#9 Norocul e de partea celor curajoși

Zicala este perfect valabilă în cazul fotografiei de stradă. Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te apropii de subiectul tău. S-ar putea ca la început să nu te simți confortabil în această „confruntare”, dar rezultatele pot fi unele de impact.

foto: Silvio Naf (Silvision)

#10 Urmărește agenda orașului

Fotografia de stradă înseamna şi să fii pe fază la evenimentele publice cu potențial fotografic ridicat. Fie că vorbim despre diverse spectacole în aer liber sau de evenimente precum Ziua Internațională a Bătăii cu Perne, ai șansa să surprinzi fotografii inedite, dacă vei fi prezent.

ziua internationala a bataii cu perne

foto: Cristina Țintă

Dincolo de toate acestea, ieși pe stradă la fotografiat! Cu cât mai des, cu atât mai bine.

Save
Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Fotografia de strada se poate face cu orice echipament.. Unii chiar prefera in continuare aparatul pe film pentru acest tip de fotografie. Important e sa iesim la fotografiat 🙂

  • frumos ,dar de unde sa iau eu 100 milioane sau 10000 lei sa ma apuc sa fotografiez pe strada ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.