Cosmin Bumbuţ, premiul "Fotograful Anului" în cadrul Sony World Photography Awards 2015

SONY-WORLD-PHOTOGRAPHY-AWARDS-2015-BN

Românul Cosmin Bumbuț a câștigat premiul ”Fotograful Anului” – secțiunea ”Arhitectură” în cadrul Sony World Photography Awards 2015, cea mai mare competiție de fotografie din lume

 

  • John Moore a primit premiul L’Iris d’Or – Fotograful profesionist al anului, în cadrul aceluiași concurs
  • Lista completă a câștigătorilor poate fi accesată la adresa www.worldphoto.org
  • Fotografiile câștigătoare vor fi expuse la Somerset House, Londra în intervalul 24 aprilie – 10 mai
  • Fotografiile pot fi descărcate de la adresele press.worldphoto.org și Image.net


Londra, 24 aprilie: Cosmin Bumbuț a fost desemnat ”Fotograful Anului” la secțiunea Arhitectură de juriul celei mai mari competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards, ediția 2015.

Cosmin Bumbuț, fotograf profesionist din București, a fost selectat dintr-un grup de peste 87.000 de participanți pentru a participa la categoria ”Professional”, secțiunea Arhitectură, cu seria sa numită “Camera intimă”. Lucrarea artistului român prezintă o serie de imagini copleşitoare realizate în celulele a 35 de închisori din România.

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

Premiul de la Sony World Photography este cel mai important pe care l-am câștigat până acum. Mă bucur că fotografiile din proiectul Camera intimă au fost apreciate internațional, mai ales că, din 2008, de când am început această serie, m-am întrebat cum va fi primită și înțeleasă. Camera intimă este un spațiu destinat dragostei și tandreței, dar care anulează, în același timp, ideea de intimidate,“ a declarat Cosmin Bumbuț.

Seria de fotografii câștigătoare va fi expusă în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2015, din cadrul Somerset House, Londra și va fi publicată în catalogul Sony World Photography Awards 2015. Fotograful român va primi premiul și un echipament foto Sony de ultimă generație în cadrul galei de deschidere a expoziției.

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro

În cadrul aceluiași concurs, fotograful american John Moore a câștigat marele premiu L’Iris d’Or – Fotograful profesionist al anului, pentru lucrarea “Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital”. Moore este corespondent special pentru Getty Images și a lucrat în peste 70 de țări, primind în tecut ”Medalia de Aur Robert Capa”, dar și titlul de ”Fotograful Anului” din partea Pictures of the Year International și a National Press Photographers Association. Premiul lui John Moore constă într-un echipament foto digital Sony de ultimă generație și 25.000 de dolari.

© John Moore Getty Images, Blue Room, L’Iris d’Or, 2015 Sony World Photography Awards© John Moore Getty Images, Suspect, L’Iris d’Or, 2015 Sony World Photography Awards

Despre Cosmin Bumbuț și seria câștigătoare

Cosmin Bumbuţ a fost implicat timp de 20 de ani în campanii de advertising și a colaborat cu reviste glossy precum Elle, Esquire și Marie Claire (www.bumbutz.ro). În prezent se concentrează pe comunitățile marginalizate. A publicat deja o serie care-i are în centru pe deținuții români, numită Bumbata, și o alta despre viața în Cuba, numită Cuba Continua. A participat la programul ” The Rosalynn Carter Fellowship” și a lucrat la un proiect despre abuzurile asupra minorilor. Pentru a înțelege mai bine comunitățile care făceau subiectul lucrărilor lui, s-a mutat într-o rulotă în 2013 cu care a străbătut drumurile României.
Uniunea Europeană a adus, în 2007, dreptul deținuților de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deținut care este căsătorit sau are o relație poate primi, o dată la trei luni, o vizită de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un deținut se căsătorește în înschisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soțul sau soția și are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 și acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare)”, a declarat Cosmin Bumbuț.

Ajuns la cea de-a opta ediție, concursul patronat de Sony prezintă cele mai bune fotografii contemporane dintr-un grup variat de domenii. Sony World Photography Awards se adresează tuturor categoriilor de fotografi, de la cei recunoscuți la nivel global până la tineri talentați.

Juriul este format din experți recunoscuți la nivel internațional, iar competiția oferă expunere nu doar pentru câștigători, ci și pentru cei aflați pe shortlist. Ediția din 2015 a Sony World Photography Awards a atras un număr record de 183.737 imagini propuse de concurenți din 177 de țări, confirmând astfel statutul de cel mai mare concurs de fotografie din lume.

Link-uri utile

 
 

Câștigătorii premiilor Sony World Photography Awards 2015 sunt:

  • L’Iris d’Or/ Professional Photographer of the Year – John Moore, SUA
  • Fotograful anului la categoria Open – Armin Appel, Germania
  • Fotograful anului la categoria Tineret – Yong Lin Tan, Malaezia
  • Fotograful anului la categoria Student Focus – Svetlana Blagodareva, Universitatea Politehnică de Stat Saint Petersburg, Rusia
  • Contribuții Excepționale în Fotografie – Elliott Erwitt

 
Câștigătorii categoriei ”Professional”:

  • Arhitectură – Cosmin Bumbuț, România
  • Artă și cultură – Aristide Economopoulos, Statele Unite ale Americii
  • Campanie – Sebastian Gil Miranda, Franța (locuiește în Argentina)
  • Concept – Rahul Talukder, Bangladesh
  • Probleme contemporane – Scott Typaldos, Elveția
  • Actualitate – John Moore, Statele Unite ale Americii
  • Peisaj – Simon Norfolk, Marea britanie
  • Lifestyle – Li Fan, China
  • Oameni – Giovanni Troilo, Italia
  • Portret – Ruben Salgado Escudero, Spnia (locuiește în Myanmar)
  • Sport – Riccardo Bononi, Italia
  • Natură moartă – Donald Weber, Canada
  • Călătorie – Bernhard Lang, Germania

Lista completă de fotografi premiați, precum și a celor de pe locurile 2 și 3 din cadrul competiției ”Professional” poate fi accesată aici: www.worldphoto.org

Despre World Photography Organisation

WPO acordă suport fotografilor profesionişti şi amatorilor, respectiv studenţilor la fotografie, oferind o platformă globală de comunicare pentru industria foto, unde pot discuta despre curentele actuale din fotojurnalism, fotografie artistică şi fotografie comercială. WPO derulează iniţiative şi programe variate în cadrul comunităţii globale, inclusiv programe comerciale, culturale şi educaţionale, desfăşurând şi activităţi culturale la care poate participa publicul. La ora actuală, portofoliul WPO include: Sony World Photography Awards; Competiţia World Photography Student Focus şi Youth on Assignment. În plus, WPO a lansat recent Photo Shanghai, primul Târg Internaţional de Arte din Asia şi Pacific dedicat fotografiei.

WPO are și o prezență online consistentă pe website, Twitter, Facebook și Instagram, angajând audiența prin dezbateri constante. Pentru mai multe informații, vizitați

http://www.worldphoto.org

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.