Review Sigma 120-300mm f2.8 DG OS HSM Sports și Canon 5D Mk III

Postat de: Alexandru Gavrilovici Alexandru Gavrilovici

În perioada 6-8 martie 2015 a avut loc la Sibiu întâlnirea de Cupa Davis dintre România și Israel. Echipa României s-a ridicat la nivelul așteptărilor și a reușit să se impună cu scorul de 5-0 dupa cele 3 zile de meciuri disputate. În tribune au fost prezenți numeroși oameni importanți ai țării, printre ei chiar și președintele Klaus Iohannis și soția acestuia.

Pentru mine, acest eveniment a fost un alt bun prilej de a testa niște echipament de la cei de la F64, care s-au oferit să mă ajute fără să stea pe gânduri. Pentru această întâlnire de Cupa Davis am avut ocazia să testez obiectivul Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM Sports (montură Canon) montat pe un body Canon 5D Mark III. Nu e prima oară când testez acest obiectiv, în vara anului 2014 am avut primul contact cu el și am ramas foarte plăcut surprins de performanțele acestuia. Primul review este făcut mai în detaliu si testat pe un body DX (Nikon d5100). Îl găsiți aici. În rândurile ce vor urma vă voi povesti pe scurt experiența pe care am avut-o cu cele două piese de echipament.

Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM Sports

Am folosit aproape exclusiv combinația Sigma-Canon cinci zile la rând, din care trei zile aproape încontinuu. Principala mea activitate a fost fotografierea jucătorilor de tenis în acțiune, a oamenilor din tribune și nu numai; o tură prin centrul Sibiului era obligatorie. Pot să vă zic, înainte de toate, că acest obiectiv este super-teleobiectivul meu preferat, datorită versatilității focalei, performanțelor ridicate, a construcției, dar și a raportului calitate-preț, care, din punctul meu de vedere, este cel mai bun din segmentul super-teleobiectivelor cu diafragmă constantă 2.8. Desigur, este un obiectiv care are și mici minusuri, dar care nu pot concura cu avantajele pe care le oferă. De asemenea, este un obiectiv pe care l-aș prefera de cele mai multe ori în dauna unor super-tele-uri fixe, datorită zoom-ului -chiar dacă poate fixele oferă performanțe mai bune, nu sunt diferențe mari.

Trei zile la rând am fotografiat folosind echipamentul enumerat mai sus, câteva ore în șir, trăgând doar din mână, fără monopied. Nu vă recomand în niciun fel să trageți din mână cu obiectivul Sigma 120-300mm pe perioade lungi de timp așa cum am făcut eu, monopiedul fiind un accesoriu de nelipsit. Menționez că obiectivul are aproape 3 kg (2950 grame) și 29 de centimetri lungime, iar Canon-ul 850 de grame, greutatea mare fiind unul dintre puținele dezavantaje ale obiectivului, scuzabilă din unele puncte de vedere, deoarece are mai multă sticlă decât un obiectiv fix. Dacă tot am început discuția despre greutate și dimensiuni, vă pot spune că, din punct de vedere al construcției, acest obiectiv este fără cusur, materialul din care este facut numindu-se TSC (Thermally Stable Composite – o combinație între metal și policarbonat).

După cum era de așteptat, obiectivul Sigma 120-300mm este weather sealed (rezistent la apă și praf), prezintă de asemnea și un buton “Custom Mode” în care poți alege între setările OFF, C1 și C2. Acest buton este programabil folosind USB Dock-ul, pe care eu nu l-am avut, dar nici nu am avut nevoie deoarece body-ul s-a înțeles foarte bine cu obiectivul Sigma 120-300mm din punctul de vedere al focusului. Obiectivul accepta filtre cu diametrul de 105 de mm, acest lucru fiind un mic dezavantaj deoarece prețul unui filtru de polarizare începe de la 150 de dolari. În pachet sunt incluse tocul pentru transport și cureaua de umăr.

Din punct de vedere optic, obiectivul se comportă exemplar, este foarte sharp în centru începând chiar cu diafragma f/2.8, pe margini având foarte mici pierderi, observabile doar dacă stai să te uiți “pixel cu pixel”. Începând cu f/4 obiectivul este sharp “din colț în colț”, dar eu l-am folosit fără probleme, 95% din timp la deschiderea maxima a diafragmei. Obiectivul are niște culori aparte, foarte plăcute de altfel și un contrast deosebit. Ca și mai toate super-teleobiectivele, combinația dintre un obiectiv cu o focală atât de lungă și o diafragmă de 2.8 constantă pe toată plaja focală, oferă un bokeh savuros, iar izolarea subiectului de fundal este foarte plăcută și utilă mai ales când fotografiezi sport și ai multe elemente nedorite pe fundal. Tot combinația de focală lungă și diafragmă deschisă îl recomandă ca pe un excelent obiectiv pentru portrete. Da, ați auzit bine, portrete. Din punctul meu de vedere, portretele realizate cu un super-teleobiectiv sunt mai deosebite față de cele realizate cu obiectivele specifice de portret, datorită separării subiectului de fundal și a bokeh-ului.

Defectele optice sunt foarte bine controlate, astfel ca lens flare-ul, vignetarea și distorsiunile nu pun probleme. Era să uit de aberațiile cromatice, pentru că ele practic nu există.

Autofocus-ul nu este la fel de rapid ca în cazul altor obiective mult mai scumpe, cum ar fi Canon 300mm, dar este suficient de rapid și foarte precis. De asemenea, nu a făcut “haunting”, a focusat foarte silențios datorită motorului de focalizare HSM (“Hyper Sonic Motor”), iar cel mai important lucru e ca nu am avut back sau front focus, 5D Mark III-ul înțelegându-se de minune cu el. Mai mult decât atât, utilizând USB Dock-ul puteți customiza autofocusul după bunul plac.
Unul dintre punctele forte ale acestui obiectiv este sistemul de stabilizare. Pe durata testării obiectivului am reușit să trag chiar și la 1/20, lucru care este impresionant, având în vedere focala obiectivului și dimensiunile lui. Sistemul de stabilizare are două moduri, modul 1 pentru stabilizare normală, iar modul 2 pentru “panning” sau mișcarea aparatului/subiectului pe orizontală. Dacă nu aveți nevoie de stabilizare vă recomand să o țineti oprită deoarece consumă destul de multă baterie.

Ce mi-a plăcut:

 • Calitatea imaginii: sharpness-ul, culorile, contrastul, bokeh-ul, lipsa aberațiilor cromatice și a flare-ului
 • Construcția solidă
 • Aspectul plăcut
 • Stabilizarea imaginii
 • Focalizarea rapidă, precisă și silențioasă
 • Faptul că poți să folosești USB Dock-ul pentru personalizare
 • Parasolarul de metal
 • Versatilitatea focalei

Ce nu mi-a placut:

 • Greutatea și dimensiunile mari
 • Diametrul filtrului de 105mm
 • Lipsa opțiunii unui filtru “drop in”

Canon 5D Mk III

Canon 5D Mark III este deja o “vedetă” în lumea foto și mai ales printre aparatele full-frame de top, asa că nu mă voi lungi prea mult cu vorba, internetul este plin de review-uri făcute foarte în amănunt și de asemenea foarte tehnice. În continuare vă voi povesti câte ceva din experiența cu Mark III-ul.
Dupa parerea mea, 5D Mark III-ul este un aparat all-around, care poate fi folosit cam în toate situațiile, inclusiv la fotografia de acțiune (testat de mine) și wild-life.

Construcția și ergonomia aparatului sunt foarte bune, body-ul este construit dintr-un aliaj de magneziu, este destul de mare, cântărește 850 de grame și sta bine în mână (cei cu mâini mari nu vor avea probleme), după cum era de așteptat este și weather sealed (rezistent la apă și praf). Un mare plus al acestui aparat îl conferă ecranul LCD, dar și vizorul. Se spune că 5D Mark III-ul are cel mai bun LCD dintre toate aparatele DSRL, lucru pe care nu pot să îl verific, dar pot să vă spun că ecranul este mare, luminos, redă foarte bine culorile și chiar și în lumină foarte puternică își face treaba la fel de bine. Alt lucru care îmi place este faptul că multe dintre butoane sunt “customizabile”, poti programa fiecare buton să facă altceva, în felul acesta reușind să-ți personalizezi aparatul în funcție de stilul de fotografiere. Mai mult decât atât, pe rotița pe care găsești clasicele moduri P, TV, AV și M, mai sunt trei moduri pe care le poți programa după propria dorință, modurile C1, C2, C3.