Istorisiri armene și lansarea unui album foto

Unul dintre marile demersuri fotojurnalistice ale ultimilor ani, va vedea, aşa cum îi şade bine unui proiect, lumina tiparului în această săptămână. Este vorba despre albumul de fotografie al Andreei Tănase, “Armenians in Romania. The stories of the people close to us”, album care îşi propune, şi reuşeşte cu brio, să spună povestea comunităţii armenești din ţara noastră.
O primă lansare a cărții va avea loc în data de 8 mai 2015, la ora 18.00, în cadrul evenimentului “Istorisiri armene. De la Ararat la Strada Armenească”, organizat de Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
Desfăşurat pe o perioadă de trei ani, din 2007 până în 2010, în care s-a muncit intens, proiectul urmăreşte cu meticulozitate şi eleganță viaţa armenilor din România. De asemenea, cartea are un capitol dedicat dramei genocidului de la 1915, care a curmat vieţile a aproximativ 1.500.000 de armeni. Din Moldova în Transilvania, şi apoi în Muntenia şi Dobrogea, sunt surprinse poveşti de zi cu zi, care, graţie fotografiilor şi cuvintelor, se transformă în mici lecţii de spirit armenesc. De altfel, o altă mare reuşită a cărţii este aceea că, odată lectura terminată, comunitatea devine, pentru o perioadă, parte integrantă a spaţiului nostru individual.
Ceea ce a reuşit Andreea este un veritabil tur de forţă. Avem fotografii nu numai din pivotalul segment al vieţii armeneşti, şi anume biserica, cu procesiunile ei religioase, cu slujbe, ci şi de la incendii, înmormântări, dansuri, reconstrucţii, absolviri de facultate, restaurări de cărţi vechi, muzica. Şi toate acestea lângă crâmpeie din viaţa armenilor bijutieri, comercianţi de cafea, doctori în drept, coregrafi. Iar totul e spus fără exagerări, fără ostentaţie, simplu, puternic. Scenele din viața religioasă au o tușă suavă, feminină, născând o broderie de emoții bine definite, fără gust dulceag. Există o delicateţe aparte în imaginile Andreei, ca şi când ar fi suflat ușor vălul de pe viaţa armenilor, şi nu l-ar fi smuls, grăbită fiind să vadă ce este dedesubt. De altfel, senzaţia de profunzime a demersului fotojurnalistic ne însoţeşte pe tot parcursul acestui album.


Sincer să fiu, eu nu ştiu ce este de admirat mai întâi în proiectul Andreei, fotografiile deosebite sau imensa muncă de documentare. Noroc că este una dintre dilemele atât de plăcute, încât nici nu încep să-i caut răspuns. Accesul aproape total pe care l-a avut pentru a spune aceste poveşti, cât mai elocvent cu putință, este răsplătit pe măsură. Armenii sunt sigur că vor fi extrem de bucuroși atunci când vor vedea rezultatul.
Vreme de trei ani, aşa cum aminteam la început, în 16 oraşe din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Armenia, Andreea a adunat. Imagini, evenimente, senzaţii, idei, sentimente. A strâns oameni în creierul şi sufletul ei şi le-a spus povestea. Poate cel mai emoţionant capitol al acestei cărţi este cel dedicat genocidului pe care a trebuit să-l îndure poporul armean. Progromurile suferite de aceast neam, deşi mai puţin mediatizate decât ale altora, nu-s mai puţin înspăimântătoare. Între anii 1915 şi 1923, un număr cuprins între 800 sute de mii şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi. Iar Andreea, care a dorit să aducă, în primul rând, în faţa ochilor noştri această tragedie, reuşeşte, cu ajutorul împletiturii dintre imagini şi cuvinte, să ne imerseze în drama armenilor. Iar de aici ieşim la suprafaţă pentru atât de banală şi de importanta gură de aer, însă schimbaţi.
“Armenians in Romania. The stories of the people close to us” este un album, fără îndoială, extrem de muncit. Miile de fotografii şi sutele de ore de interviuri, plus sutele de ore de documentare se simt, sunt palpabile. Şi, poate mai presus de toate, face cinste termenului de “fotojurnalist”. Mulţumim, Andreea!
Albumul “Armenians in Romania. The stories of the people close to us” poate fi achiziționat de pe site-ul www.armeniansinromania.com
Preț: 45 EUR / 55 USD / 200 RON
[products ids=125017413,125006892,125016700,50609024]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.