Review Zeiss Otus 85mm f/1.4 APO Planar T ZE

Experiența Zeiss Otus 85mm f/1.4 APO Planar T ZE – Totul la superlativ!

De-a lungul timpului s-au testat mai multe obiective Zeiss Otus. Obiectivul Zeiss Otus 85mm f/1.4 APO Planar T ZE este cel mai nou membru din gama. După calitățile extraordinare ale Zeiss Otus 55mm f/1.4 nu te poți aștepta nici de la cel mai nou membru al familiei decât să egaleze sau să depășească calitătțile celui precedent.
Am reușit să testăm câteva zile obiectivul la noi în studio.
Toate despre acest obiectiv sunt la superlativ . Calitatea construcției, „feeling-ul” de produs superior de la primul contact cu ambalajul și după aceea cu lentila în sine.
L-am testat pe cel cu montură Nikon, care are și inel de diafragmă manuală. Acel inel, dacă ar fi fără clicuri ca la gama LOXIA ar fi foarte folositor pentru filmări. L-am montat pe aparat cu ajutorul inelului adaptor.


Controlul diafragmei (care are valori cuprinse între 1,4 și 16) se face manual, direct de pe obiectiv. Dacă ținem cont și de cursa foarte mare și fină de care dispune inelul de focalizare, nu facem altceva decât să recunoaștem că suntem în fața unui obectiv aproape perfect.

 
La ce te gândești când vezi noul 85mm 1.4? La un obiectiv de portrete, bineînțeles, ideal pentru fashion, makeup și closeup-uri.
Fiind videografi, nu puteam să facem altceva decât să organizăm un beauty-shot ca să testăm calitățile lentilei. Eram foarte curioși la ce nivel rezolvă detaliile, chiar cu diafragma deschisă la maxim,  și pentru asta am filmat în 4K.
Aceea calitate de rezolvare a detaliilor și bokeh-ul în zonele out of focus dau o imagine foarte cinematografică, ceea ce căutăm cu toții zi de zi în filmările noastre.

 Zeiss Otus 85mm
La finalul filmărilor am fost foarte multumiți de imaginile produse cu acest obiectiv. Nu găsești nimic care să nu-ți placă, toate sunt la locul lor:  Sharpness, Bokeh, detalii, contrast, culori. Aberațiile cromatice sau distorsiunile sunt inexistente. Puteți observa în frame-graburile din filmare că trecerea din zona în focus spre zona out of focus este foarte fină, nu este deranjant deloc, iar zonele out of focus parcă sunt dintr-un vis. În fundal puteți observa niște luminițe mici care nu sunt în focus și forma lor este aproape unitară pe toata imaginea, nu se schimbă din mijlocul imaginii spre extremități.
Deci, după cum am spus la început, totul la superlativ.
Mai puțin prețul. Dar nu ai ce să comentezi la asemenea măiestrie a ingineriei optice. Calitatea tot timpul va avea un preț. Cu siguranță nu este o lentila pentru toată lumea dar daca îți permiți și ai joburi unde să o fructifici, merită din plin.
Ce am mai facut noi cu Zeiss Otus 85mm 1.4? L-am comparat tot la o filmare 4K cu frațiorii mai mici de la Zeiss de care dispunem, și anume: LOXIA 50mm 2.0 și LOXIA 35mm 2.0. Despre rezultate în câteva zile pe blogul nostru.
Un articol de Laszlo Kun.
[products ids=125014631,125014630]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Mangleala! Nu e chiar atat de special. Tot Canon 1.2 e baza …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.