Photo Romania Festival 2015, Cluj-Napoca – aniversare și premiere

Photo Romania Festival: a 5-a ediție

Între 15 și 24 mai, Clujul va găzdui sute de fotografi din întreaga lume, zeci de expoziţii, workshop-uri, concursuri şi evenimente speciale, la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Photo Romania. Unul din cele mai importante evenimente din cadrul festivalului este expoziţia itinerantă World Press Photo.
Publicul va putea participa, în cadrul Photo Romania 2015, la peste 50 de expoziţii ale unor fotografi români şi străini, ateliere de specialitate, concursuri, o conferinţă de fotografie pe modelul TEDx, o întâlnire internaţională a managerilor de festivaluri de fotografie, precum şi la concerte şi alte evenimente speciale.
Printre evenimentele de neratat, dincolo de World Press Photo, menționăm și:
Ziua Fotojurnalismului, în cadrul căreia vor expune și vor vorbi cei mai apreciați fotojurnaliști din România
Ziua Maghiară va reuni reprezentanţi de marcă ai mediului artistic din Ungaria, alături de public de etnie română, precum şi de etnie maghiară, reprezentanţi ai mediului instituţional cultural, economic şi diplomatic clujean
Ziua fotografiei de arhitectură
!!! Nume confirmate: Manfred Baumann, Mihai Moiceanu, Sorin Onișor, Bogdan Comănescu, Péter Korniss, Sylvia Plachy, Gyula Ádám, Pettendi Szabó Péter, Andrei Pandele, Mihaela Noroc, Ionel Onofraș, Marie Sjøvold, Miguel Ángel Sánchez sau García de Marina.
“Photo Romania 2015 va fi cel mai mare proiect în domeniul fotografiei din Romania. Vom avea la Cluj o parte dintre cei mai apreciaţi fotografi europeni, precum şi reprezentanţi ai celor mai importante festivaluri de fotografie din Europa”, a declarat Cătălin Balog Bellu, iniţiatorul festivalului.
De altfel, prestigioasa publicaţie britanică The Telegraph a inclus Photo Romania în lista celor mai importante festivaluri de profil din lume.
Creat în 2010, sub titulatura FIAF, Festivalul Photo Romania a adus fotografia în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a reuşit să înscrie Clujul în reţeaua mondială a festivalurilor de fotografie de înaltă ţinută.
Proiectul Photo Romania 2015 este finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, programul PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultura şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, cu suma de 842.000 lei.

Photo Romania Festival oferă burse pentru tineri fotografi

10 tineri fotografi vor beneficia de burse în cadrul ediției cu numărul 5 a Photo Romania Festival. Câștigătorii vor participa gratuit la toate workshop-urile de fotografie, precum și la cea mai mare parte a evenimentelor din cadrul festivalului. Photo Romania 2015 se va desfășura între 15 și 24 mai.
Bursele li se adresează tinerilor cu vârsta de maximum 25 de ani, care nu au o experiență semnificativă în domeniul fotografiei, însă își doresc să evolueze artistic și au potențial fotografic real. Concursul e deschis pentru participanții din România, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.
Photo Romania Festival va acoperi costurile bursierilor legate de cazare şi masă pe durata celor 10 zile de evenimente.
Tot ce trebuie să facă cei interesați de obținerea unei Burse Photo Romania e să completeze formularul de la adresa web: www.photoromaniafestival.ro/evenimente/bursele-phr. Scrisoarea de intenție cuprinsă în formular trebuie să ne răspundă la următoarele întrebări: De ce vrei să participi la Photo Romania Festival? și Cum crezi că vei putea multiplica experiența de aici în comunitatea ta?
Aplicațiile sunt deschise până la data de 1 mai, iar câștigătorii vor fi stabiliți de un juriu format din organizatorii Photo Romania Festival și reprezentanți ai partenerilor proiectului.
Stați cu ochii pe ei și mai ales nu ratați festivalul!
Ne vedem la Cluj!

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.