Pe străzi, la pas, cu Olympus OM-D E-M5 Mark II

Se zice că cel mai bun aparat este cel cu care ești obișnuit, sau mai practic, cel pe care îl ai la îndemână. Dar dacă este loc de mai bine? Te poți convinge doar dacă încerci să lucrezi, să testezi și să vezi dacă anumite caracteristici, uneori diferite, te avantajează sau nu în ceea ce îți dorești a obține într-o imagine.
Astfel am avut șansa de a testa timp de 2 zile noul Olympus OM-D E-M5 Mark II, cu un obiectiv Olympus 12-40 mm-F 2.8, și să încerc să îl compar cu ceea ce am în mod curent pe stradă, când ies la fotografiat, respectiv un aparat Olympus OM-D E-M5, cu obiectiv Olympus Zuiko de 12mm -F2.
Recunosc că, îndemnată de curiozitate, am citit în prealabil o scurtă descriere a aparatului, pentru a înțelege care din caracteristicile sale mă poate ajuta la ceea ce fotografiez în mod curent , respectiv imagini captate pe stradă dar în care să las puțin spațiu și spiritului creativ ce mă definește.
Nu voi intra în foarte multe detalii tehnice, acestea se pot gasi pe internet la descrierea produslui , dar pentru a rezuma, e de reținut faptul că tehnologia de stabilizare a imaginii este îmbunătățită, astfel încât se pot capta imagini clare chiar și în condiții de iluminare slabă. Interesant acest lucru, întrucât de multe ori reușesc să ies la fotografiat abia spre seară, și o astfel de caractieristică mă ajută în obținerea unor scene nocturne de o mai mare claritate, manevrând aparatul din mână, trepiedul fiind un accesoriu pe care nu îl pot utiliza în fotografierea scenelor rapide, de pe stradă.
Senzorul de mare viteză, alături de procesorul de imagine, autofocusul extrem de rapid dar și ecranul rabatabil, plus posibilitatea schimbării obiectivelor constituie elemente în plus pentru cei care doresc să lucreze în mod creativ cu ajutorul acestui aparat.
Prin urmare, avand câteva repere pentru a îl testa, am pășit pe străzi, la pas cu noul aparat.
Deci, cui i se adresează?
În primul rând fotografilor care doresc să surprindă viața de zi cu zi, în jurul lor, pe stradă, în spații publice. Fiind de dimensiuni reduse, discret, ușor de manevrat, rapid în focusare și versatil, cu ecran rabatabil și cu o funcție extrem de importantă: declanșarea silențioasă! Daca o scenă vă atrage atenția și doriți să rămâneți invizibil, aceste două caracteristici sunte extrem de folositoare, îngăduindu-vă totodată luxul de a vă plasa fața de subiect la o distanță surpinzător de mică!
Olympus OM-D E-M5 Mark II
Foto 1: ISO 3200 – 12 mm – 1/60 – F 2.8
Ce poți face cu el?
Ideal pentru fotografia de stradă, dupa cum am menționat, nu numai pentru surprinderea momentelor inedite, care necesită reacții rapide, dar și pentru abordarea creativă a scenelor surpinse!
Câteva din situațiile abordate în perioada de testare:
Folosirea expunerii de tip spot în lumina asfințitului pentru a oferi un contrast de impact imaginilor surprinse:
foto contre jour
Foto 2 : ISO 200 – 40 MM – 1/800 – F9
-Compunerea unei suprapuneri interesante folosind prioritatea de diafragmă și alegerea zonei de focus în mod creativ:
fotografie de strada
Foto 3: ISO 320 – 29 mm – 1/60 – F 2.8
-Intercalarea diverselor planuri într-o imagine, prin folosirea unor zone de reflexie și alegerea selectivă a zonei de focus:
mirrorless Olympus
Foto 4: ISO 2500 – 25 mm – 1/60 – F 2.8
Olympus Om-D EM-5 Mark II
Foto 5: ISO 200 – 29 mm – 1/60 – F 2.8
-Folosirea în mod creativ a vitezei de declanșare, pentru obținerera unui contrast static-dinamic :
fotografie de strada
Foto 6: ISO 320 – 12 mm – 1/10 – F 2.8
Folosirea unei viteze de declanșare mai lungi în combinație cu mișcarea aparatului, pentru a obține o imagine mișcată, neclară dar dinamică:
Olympus
Foto 7: ISO 320 – 12 mm – 1/10 – F 2.8
-Folosirea unei viteze adaptate pentru a „îngheța” momentul suprins, dar în condții de iluminare scăzută:
Olympus
Foto 8: ISO 10.000 – 12 mm – 1/500 – F 2.8
 -Surprinderea cadrelor în zone publice în condiții de iluminare redusă, pentru a verifica claritatea obținută a imaginii, la diverse valori ISO:
Olympus OM-D E-M5 Mark II
Foto 9: ISO 10.000 – 16 mm – 1/60 – F 2.8
foto metrou
Foto 10: ISO 2.500 – 19 mm – 1/80 – F 2.8
mirrorless
Foto 11: ISO 3.200 – 12 mm – 1/60 – F 2.8
Și pentru că Olympus are inclusă și posibilitatea cadrelor cu dublă expunere, am încercat și această setare, destul de puțin utilizată în fotografia de stradă, dar care pentru mine personal reprezintă mereu o sursă de explorare.
dubla exounere
Foto 12: ISO 200 – 12 mm – 1/25 – F 3.2
Ce mi-a plăcut?
Sunt în mod curent utilizator și fan Olympus și apreciez aparatul, este ideal pentru fotografia de strada, prin viteza, flexibilitatea, mărime și confortul în utilizare.
De obicei folosesc un obiectiv fix, de 12 mm, iar zoom-ul îl fac după cum îmi place să spun , „cu piciorul”, astfel încât folosirea unui obiectiv 12-40 mm mi-a oferit posibilitatea de a fotografia și cadre care uneori îmi erau inaccesibile datorită distanței față de subiect sau cu mult prea multe detalii.
Faptul că ecranul este rabatabil, este un plus, oferind protecție sporită față de OMD E-M5, dar în același timp este mai greu de folosit și trebuie plasat lateral în unele cazuri, ceea ce sporește vizibilitatea aparatului, nedorită in unele cazuri, în care e mai bine să fii discret.
 Ce nu mi-a plăcut?
Grip-ul destul de mic, similar celui de la Olympus OM-D E-M5. Am avut posibilitatea să testez și Olympus OM-D E-M1, care din acest punct de vedere oferă un confort sporit.
Și după cum am menționat anterior, ecranul rabatabil care în unele cazuri este mai greu de manevrat.
Dacă aș recomanda acest aparat?
Cu siguranță, pentru fotografia de stradă și nu numai!. De fapt, el poate sta confortabil într-o geantă și vă poate însoți peste tot! Sunt convinsă că are mult mai multe avantaje decât cele descoperite de mine în doar câteva ore (cumulat) de testare, prin urmare vă îndemn să le descoperiți și voi pe măsură ce veți lucra cu acest aparat!
Apropos de asta, pe 13 și 14 martie 2015, F64 și Olympus organizează sesiuni de hands-on pentru acest aparat dar și pentru alte camere din gama Olympus, la Demo Days, existând și promoții speciale. Mai multe detalii găsiți aici.
In încheiere, le pot recomanda pasionaților de fotografie de strada ca, alături de acest aparat, să aplice ceea ce spunea Matt Stuart : ” cumpărați-vă o pereche de pantofi comozi, puneți-vă aparatul la gât, aveti rabdare, fiți optimiști și mai ales, nu uitați să zambiți ”.
 Un articol și fotografii de Mirela Momanu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.