Cu Tamron AF-S SP 70-300mm f/4-5.6 prin București

Producătorii de aparate foto au o gamă destul de mare de obiective, de la cele prime la teleobiective, dar, de regulă, sunt mai scumpe decât poate ți-ai permite sau ai vrea să dai. Așa vin alternativele de la Sigma, Tokina, Tamron și alții. Acest teleobiectiv pe care l-am testat a fost lansat în 2011 și acoperă plaja focală 70-300mm, transformându-se într-un 105-450mm pe un DSLR cu senzor APS-C.
Tamron AF-S SP 70-300 1/4-5.6 Di VC USD face parte din seria SP -„Super Performance” a celor de la Tamron, cunoscută pentru rezistența bună a plasticului folosit în construcție, care, comparativ cu cele de la alți producători, s-a dovedit mult mai rezistent la lovituri și zgârieturi ușoare ori șocuri mai puternice. Asta nu înseamnă că ar trebui să te apuci să-l supui la tot felul de teste de rezistență, dar niciodată nu strică să ai un echipament rezistent la șocuri.
Apoi, Tamron l-a dotat cu sistemul USD – ”Ultrasonic Silent Drive”. Simți vibrația obiectivului când focalizează, dar auditiv este suficient de silențios cât să nu sperii oamenii pe stradă, când vrei să suprinzi un cadru fără să deranjezi. Personal, comparând cu un prime, te face să te simți ca un lunetist cu amortizor.
Ultimul sistem nou la acea vreme și extrem de util și în prezent este VC – “Vibration Control”, adică stabilizatorul de imagine care îți permite să faci fotografii de la distanțe mari ale obiectelor/personale aflate în mișcare, oferind rezultate foarte bune. Dat fiind că obiectivul are și o diafragmă destul de mică la zoom maxim, e de ajutor să știi că poți micșora viteza de declanșare pentru un plus de lumină și poza tot să iasă bine pentru că ai sistemul acesta de stabilizare. Personal, am fotografiat de la distanțe de 30-50 m, cu zoom maxim, iar imaginea este clară cu detaliile bine definite.
Cui i se adresează?
Fie că ești unul dintre fotografii care preferă să fie mai la depărtare de subiect, evitând contactul uman, fie că ești pasionat de fotografie în general și sporturi care presupun că nu poți să fii prea aproape de subiect, fie că vrei să te simți “lunetist” sau dezvolți și întreții o pasiune pentru voyeurism (deși ar trebui să știi că e ilegal), obectivul este foarte bun în oricare dintre situațiile amintite, ținând cont și de prețul său. O bună perioadă din timp l-am folosit la Universitate și, sincer, a fost destul de interesant să fac fotografii oamenilor de pe partea opusă a străzii. Te face să te simți aproape de detalii pe care cu ochiul liber sigur nu le-ai oberva.
Ce poți face cu el?
În principiu, cam orice, dar nu tocmai. Nu este cel mai luminos obiectiv, permite portrete cu bokeh foarte bine construit, permițându-ți o separare bună a subiectului de contextul în care se regăsește. Personal, îl consider potrivit și îl recomand atât pentru fotografie de stradă, când vrei să îți scoți subiecții (și reacțiile lor nealterate) în evidență, cât și pentru evenimente sportive sau wildlife și vrei să nu cheltui prea mult cu echipamentul.


Raportul calitate preț?
Obiectivul costă 1550 lei , iar raportul calitate-preț pot spune că oferă mult peste suma la care este disponibil. De asemenea, ține cont că este un obiectiv foarte bun pentru aparate entry-level și mid-range, mai ales pentru amatori sau entuziaști.
Ce mi-a plăcut?
Confortul oferit. Este foarte plăcut să surprinzi situații fără ca protagoniștii să te observe. Ai o senzație de drăcușor aflat pe umărul subiectului gata să-i surprindă orice gest.
Stabilizarea imaginii. Este unul dintre puține obiective care a oferit rezultate atât de clare la distanțe focale mari.
Ce nu mi-a plăcut?
Uneori, focalizarea nu a fost la înălțimea așteptărilor, în special când treci de 200mm.
Recomand un astfel de obiectiv?
Da, ținând cont de balanța calitate – preț și ce alternative oferă producătorii de aparate foto. Tamron a făcut o treabă bună în ultimii ani cu obiectivele terțe pe care să le folosești atât cât ești încă în stadiul de învățare, cât și când ajungi să faci fotografie pentru bani ori din pasiune și ai nevoie de o calitate mai bună. Acest Tamron AF-S SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD este un obiectiv de entry, capabil să te ajute să experimentezi și să înveți dincolo de obiectivele de kit și cele prime de 35mm sau 50mm. Îl recomand pentru calitatea imaginii și pentru stablizarea optică a imaginii.
Un articol și fotografii de Ioana Sandu.
[products ids=46209513]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.