6 ponturi în fotografia de concert

Postat de: F64 F64

Nu există concert la care să mergem și să nu scoatem telefonul din buzunar și să facem cel puțin o poză. Apoi îi dăm un share pe Facebook pentru că vrem să împărtășim bucuria de a fi acolo, cu toți ceilalți.
Dar unii dintre noi vrem să surprindem mai mult de o poză făcută cu telefonul. Și ne uităm în fața scenei și îi vedem pe fotografii profesioniști cu DSLR-urile lor de top și cu obiectivele tun fix în fața scenei, trăgând cadru după cadru și gândindu-ne că noi n-am putea să facem asta niciodată. În parte pentru că nu ne permitem achiziționarea echipamentelor de top și apoi pentru că nu lucrăm în presă și nu putem obține acreditare de presă. Dar nu e chiar așa 🙂

În articolul de față o să vă ofer câteva sfaturi apropo de fotografia de concert, care poate fi accesibilă și fotografilor amatori care nu dețin echipament foto profesional.

1. Caută pub-uri și localuri unde se cântă live și poți intra cu aparatul de fotografiat

Nu te duce să fotografiezi direct la Summer Well, că or să te oprească băieții la intrare și or să-ți spună că n-ai voie cu DSLR-ul înăuntru. Ia-o ușor cu începutul. Caută concertele care se țin prin pub-urile și cluburile din oraș, acolo unde poți intra cu aparatul foto. Sună înainte și asigură-te că nu e nici o problemă să faci fotografii. Și nu aștepta să concerteze formația ta preferată. Du-te la toate, căci atunci o să-ți dai seama dacă într-adevăr îți place fotografia de concert sau nu.

2. Du-te cu cel puțin o oră mai devreme  înainte de începerea concertului

Dacă ești la început și nu cunoști locațiile, e bine să te duci mai devreme și să faci niște poze de test. Cel mai mare coșmar al fotografului de concert este lumina. Sau lipsa ei. În spații închise, lumina este foarte slabă și dacă nu ai un aparat foto de top, atunci va trebui să ajungi mai devreme, poate chiar să prinzi testele de sunet și de lumini dinaintea concertului ca să nu te ia show-ul prin surprindere. De obicei luminile de pe scenă au un program repetitiv, așa că te poți folosi de jocul lor pentru a surprinde mai ușor membrii formației.

3. ISO mare, diafragmă mare, totul mare!

Decât să-ți iasă toate pozele mișcate și să nu înțeleagă nimeni nimic, mai bine urcă ISO-ul la maxim și scoate niște poze nemișcate. Dacă te deranjează foarte mult zgomotul de imagine, fă-le alb negru. E un truc ieftin dar de efect în fotografia de concert. Fotografia alb negru pare mai luminoasă și zgomotul de imagine contribuie la impresia artistică a imaginii. Apoi deschide diafragma obiectivului la cea mai mare treaptă. Ai nevoie de cât mai multă lumină.

4. Nu trebuie să începi fotografia de concert cu un aparat full frame. Dar ai totuși nevoie de un obiectiv luminos.

Am fost de curând și am fotografiat un concert al trupei Vunk. În seara respectivă am fost fotograful lor oficial. Și am vrut să arăt că se poate face fotografie de concert și în zona de aparatură foto pentru amatori. Am ales un Nikon D7000 pentru că e un body excelent calitate/preț, are un senzor CMOS de 16.2 MP și îmi oferă o treaptă maximă de ISO 6400, care este îndeajuns de bună pentru a scoate niște fotografii de calitate. Apoi am optat pentru un obiectiv luminos accesibil. Știu că pare incredibil dar am găsit un Sigma 50-150mm f2.8 la o treime din prețul unui obiectiv de top. Practic, acest obiectiv este similar cu obiectivul full frame 70-200mm f2.8 de la Nikon sau Canon, doar că pentru camerele cu senzor APS-C. Optica și calitatea acestui obiectiv sunt excepționale. În plus de asta, te vei simți un adevărat profesionist în momentul în care vei monta acest obiectiv pe aparatul tău foto. Am tras majoritatea fotografiilor în modul ”prioritate diafragmă” la ISO 3200/1600 și diafragma pe f2.8. Și cel mai important lucru, întotdeauna trageți în modul RAW în fotografia de concert, niciodată JPEG. Vă va fi mult mai ușor să prelucrați imaginile în softurile de editare.