Idei de fotografii cu picături de apă

Îmi aduc aminte că imediat după ce mă apucasem de fotografiat mă lovisem de o primă barieră. Eram destul de reținut, de timid, și nu-mi era la îndemână să fotografiez oameni, să-i surprind pe stradă sau în alte locuri și ipostaze. De asemenea nu eram foarte încântat nici de ieșitul la fotografiat pe afară. Mă întrebam tot timpul dacă nu încurc pe cineva prin simplul fapt că-l fotografiez. Am aflat după câteva luni răspunsul. Într-un fel mă bucur că a fost așa, pentru că încercam să fotografiez tot felul de lucruri de prin casă și-am descoperit o mulțime de oportunități.

Cel mai bucuros am fost când mi-a venit ideea să pulverizez niște apă pe petalele unei flori. Apoi am început să pun apă în seringi și să aranjez picăturile așa cum vreau eu. Îmi plăcea. Așa că am continuat strângând tot felul de obiecte pe care să pot pune picăturile de apă. La un moment dat mă apucasem să strâng tot felul de pene pe care să pun picăturile. Îmi plăcea textura lor, iar pe lângă asta și reflexia care apărea în picătura de apă.

Așa că am continuat o perioadă bună de timp. Cum am făcut fotografiile? Nimic complicat. Nu aveam sistem de iluminare complicat sau obiectiv macro dedicat. Majoritatea fotografiilor le-am făcut folosindu-mă de metoda obiectivului inversat ori utilizând un filtru close-up. De asemenea, aproape toate fotografiile din acest articol sunt făcute cu obiectivul de kit, 18-55mm. Cred în continuare că „obiectivul de kit e prost” e un mit. Mie unul mi-a plăcut mult și l-am folosit cât de mult am putut. Desigur, n-ai avantajele pe care le ai folosind un obiectiv mai bun, însă nu e ceva care să te scuze că nu poți obține fotografii reușite.

Metoda obiectivului inversat e extrem de simplă. Desfaci obiectivul de pe aparat, îl inversezi și îl poți prinde de body cu un inel inversor (cu diametrul obiectivului) sau îl poți ține în mână dacă nu ai unul la îndemână. Neavând contacte electronice, diafragma o reglezi trăgând de urechiușa din spatele obiectivului (cum ar veni în mod normal montat pe aparat).

Tragi de rotiță la maxim și ai diafragma deschisă la valoarea maximă – f/3.5. Lași urechiușa liberă și ai valoarea minimă – f/22. Între ele sunt valorile intermediare.

Focalizarea o faci apoi mișcându-te mai aproape sau mai departe de subiect. De asemenea, e bine de știut că la 18mm ai un raport de mărire mai ridicat decât la 55mm.

Apoi fotografierea se face pe modul manual, reglând timpul de expunere și sensibilitatea ISO.

Așa reușești să te apropii destul de mult de picături.

Recomandată ar fi utilizarea unui obiectiv macro dedicat, totuși, sau a unui filtru close-up. Avantajele acestora e controlul automat al setărilor: diafragmă și focalizare automată.

Apoi ce mai făceam era să pun o sursă de lumină într-unul din lateralele cadrului. La început era o lampă, iar apoi un bliț extern pe care-l declanșam cu ajutorul unor triggere. Dat fiind că e vorba de subiect de dimensiuni mici, nu e foarte complicat să iluminezi bine picăturile de apă.

Poți totuși pune diverse hârtii colorate în fața sursei de lumină pentru o temperatură de culoare diferită, ori poți să umbrești subiectul pe anumite zone să obții o adâncime mai mare în imagine.

Trecând la subiectul fotografiat și la întrebarea „unde aș putea fotografia picăturile?” am câteva idei de fotografii care v-ar putea fi utile:

în primul rând pe flori: imiți roua diminții și ai un aspect mai plăcut. Pe petalele florilor picăturile se văd tare frumos. Poți fotografia așa un trandafir, o gerbera ori altă floare pe care o ai la îndemână. Pentru picăturile acestea folosesc pulverizatorul de care vorbeam mai devreme

apoi mai poți fotografia picăturile alăturându-le anumitor.. insecte, cum am făcut în fotografia de mai jos cu buburuza, „pierzând-o poetic într-o mare de de alte buburuze”. Picăturile de această dată le-am pus cu seringa

Dragos Asaftei

*Fac o paranteză și vă zic că ar fi util să aveți mai multe seringi în care să amestecați apă cu diverse vopseluri, culori, ca să aveți picături de culori și densități diferite. Vă vor ajuta.
Într-o seringă puteți pune și lapte și fotografia picătura care cade într-o ceașcă de cafea. Dar despre asta puteți afla mai multe uitându-vă la clipul cu fotografierea picăturilor de apă:

penele și puful sunt frumoase pentru fotografiatul picăturilor, mai ales dacă ai grijă să pui pe ele picături mici care să stea în suspensie la suprafața lor

pulverizarea picăturilor aduce un plus și fotografiilor de produs (vezi clipul pe tema asta): sticle/pahare de bere, deodorante, camere foto subacvatice, iar lista continuă

spuma obținută cu un gel de duș poate fi și ea fotografiată într-un fel interesant

pulverizarea picăturilor pe o bucată de sticlă pentru fotografierea unui subiect prin reflexii – e mai complicat până găsești locul potrivit pentru o reflexie „bună”, dar apoi rezultatele pot fi tare faine.

Dacă aveți vreme de experimentat și vreți să încercați câteva fotografii conceptuale, picăturile de apă vă pot ajuta.
Le mai puteți pune și pe pânze ori diverse materiale. Sau pe pânză de păianjen. Arată minunat! Dacă tot nu avem rouă dimineața, măcar să o… simulăm. 🙂
Până data viitoare, numai bine!

Un articol și fotografii de Dragoș Asaftei.

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Frumos ! Bravo ! Multumim pentru sfaturi ! Mult succes in continuare !

  • Grozav! Mersi!

    • Multumim pentru aprecieri, Gelu! Te mai asteptam pe aici sau pe canalul nostru de Youtube. Weekend fain!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.