Povești de iarnă cu Sigma 120-300mm în Nucșoara

Frumusețea vieții la sat, poveștile impresionante din aceste locuri dar și candoarea oamenilor ne-au condus pașii într-o nouă tură foto, la pas, organizată de Grupul Filos.

De această dată, Cezar Machidon este fotograful care a transmis participanților informații în ceea ce privește fotografia. Cunoscut, în special, pentru fotografia de peisaj dar și pentru cea de eveniment, Cezar are la bază studii în jurnalism și este absolvent al Școlii de Artă, București, sectia artă fotografică. Fotografiază din 2010. A expus, anul trecut, în cadrul festivalului internațional de fotografie Bucharest Photo Week iar prea multa pasiune pentru fotografie și faptul că ultimii ani și i-a dedicat excluziv acestui domeniu au condus, cu pași siguri, și la asocierea pentru organizarea de ture foto.

În Nucşoara, în nordul judeţului Argeş, la poalele munților Făgăraș, oamenii s-au născut liberi, oamenii au rămas liberi și transmit mai departe frumusețea aceasta. Aici, oamenii, cu puține decenii în urmă, au cunoscut și torturile închisorilor comunite. Mulţi dintre ei au fost învinşi de ani, nu de Securitate, iar alţii au pierit împuşcaţi în munţi sau prin temniţe de coşmar. Acte incredibile de eroism și curaj. Aceștia pot în orice clipă să fie surse de inspirație pentru cele mai impresionante povești de vitejie, scenarii de film în adevăratul sens al cuvântului. Alţii încă mai trăiesc sau urmaşii lor le poartă mai departe amintirea. Nume întipărite déjà în memoria colectivă, Elisabeta Rizea, Toma sau Ion Arnăuțoiu dar și mulți alții, sunt prezenți aici, încă, într-un tablou contemplativ. Coincidența fericită a făcut ca noi să fim aici chiar în ziua în care viteazul luptător Toma Arnăuțoiu se năștea în urmă cu 94 de ani.

Chiar dacă din punct de vedere fotografic nu cadrul natural primează – acesta oferind, totuși, opțiuni limitate , zona Nucșoara este specială mai ales prin oamenii care trăiesc aici dar și prin gospodăriile ce încă mai păstrează un aer arhaic.

Participanții, prieteni vechi sau noi, o spun cu un subictivism caracteristic, s-au pliat de minune pe poveștile de aici, pe oamenii de aici. Drumeții la pas prin sat, mulți kilometri pe drumuri de țară, lecții personalizate în ceas de răsărit sau în ceas de amurg sau elemente de astrofotografie – căci, privilegiați, am avut un cer senin încă din prima seară – sunt doar câteva elemente caracteristice turei de față.

Echipamentul fiecărui participant a condus la rezultate frumoase, evident, dar elementul care a primat a fost insuflarea faptului că nu echipamentul performant generează rezultate bune ci viziunea, acea pasiune care influențează decisiv o fotografie. Pentru că, nu e așa, un bun fotograf face fotografii bune chiar și cu o cameră de unică folosință. Toate acestea s-au spun în seminariile de compoziție sau de editare fotografică.

Tehnica are desigur rolul ei și este important ca atunci când cineva vrea să investească în echipament să țină cont de avantajele ei. În acest sens am dorit să oferim participanților și o vedere practică pentru ceea ce înseamnă un echipament de calitate.

F64.ro ne-a pus la dispoziție echipamentul demo Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM S, un teleobiectiv care oferă o deschidere a diafragmei de 2.8 pe toată plaja focală.

„Este un obiectiv cu o greutate considerabilă fiind recomandat mai mult pentru fotografierea din puncte fixe, manevrarea lui pentru un timp mai îndelungat devenind dificilă. Cu toate acestea eu l-am folosit cu succes cutreierând cu el câțiva kilometri buni.

Are o construcție solidă care îți dă siguranță la folosire, iar dacă îi adaugi inelul de trepied manevrarea lui devine chiar confortabilă.

Sistemul de reducere a vibrațiilor își face treaba perfect. Eu am fotografiat mult din mână cu acest obiectiv și toate imaginile au ieșit perfect din punct de vedere al clarității.

Focusul mi s-a părut rapid și, în general, în regulă. Nu l-am testat prea mult pe subiecți în mișcare sau în lumină redusă, dar, în celelalte cazuri, și-a făcut foarte bine treaba de fiecare dată.

Aberațiile cromatice apar în puține situații și sunt ușor de îndepărtat în post-procesare.

Obiectivul este unul de înaltă clasă care poate fi utilizat în abordarea mai multor tipuri de fotografie. Bokeh-ul extrem de plăcut și diafragma constantă de 2.8 îl fac foarte potrivit pentru fotografia de portret.

Focusul rapid și distanța focală îl recomandă pentru sport sau wild-life. Poate fi utilizat cu succes și pentru peisaje dar greutatea lui nu este un avantaj pentru călătoriile prea lungi. (Cezar Machidon)

Chiar dacă iarna în adevăratul sens al cuvântului nu a fost prezentă decât parțial, abia când am ajuns pe înălțimile dealurilor, unde zăpada era la ea acasă, Nucșoara, indiferent de anotimp nu-și va putea epuiza nicicând sursele de inspirație.

Din punctul meu de vedere a fost o tură reușită, participanții anunțând că vor reveni cu drag în următoarele ture foto organizate de Grupul Filos sau chiar în Nucșoara.

Text: Ionuț Trandafirescu

Fotografii: Cezar Machidon

[products ids=1051931,1040781,125007344,125013348,125013349,125012769]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.