Fotografii emblematice: Săruturi celebre

Este luna februarie. Unii ar spune că e luna dragostei, iar alții s-ar încăpățâna să creadă că nu există o lună a dragostei, ci mai degrabă manifestarea acestui sentiment e ceva ce se întâmplă mereu, indiferent de lună. Cu toate acestea, suntem și vom fi cu siguranță martori la o avalanșă de iubire simbolizată de deja mult prea bananelele și omniprezentele inimioare, fie ele de pluș, sub formă de baloane, ciocolate și altele asemenea. Dincolo de asta însă, luna dragostei poate fi marcată și în alte feluri. Iar fotografia nu face excepție.

Cum se leagă și ce au în comun iubirea și fotografia? Ei bine, eu aș spune ca au în comun foarte multe. Iar pentru a justifica această afirmație, am ales cea mai simplă manifestare fizică a iubirii – sărutul și apoi l-am căutat în fotografiile maeștrilor. Astfel, am ajuns la o mini colecție de fotografii iconice reprezentând săruturi. Câteva dintre ele au o poveste destul de interesantă, altele dintre ele și-au ascuns povestea printre paginile timpului, iar celelalte pur și simplu voiam să le vedeți (sau revedeți).

Așadar pentru acest articol am ales 5 fotografi „vinovați” de unele dintre cele mai faimoase și frumoase imagini care înfățișează săruturi:

#1 Alfred Eisenstaedt – V-J Day in Times Square

saruturi celebre

© Alfred Eisenstaedt

Fotografia a fost realizată în data de 14 august 1945, în Piața Times Square din New York și a fost publicată la o săptămână după, în revista LIFE. Autorul ei este fotograful american Alfred Eisenstaedt.

Ce este sărutul din această fotografie și ce simbolizează el? Am fi tentați să credem că un sărut ascunde o poveste de dragoste între cele două personaje implicate. În cazul de față ne-am înșela însă, cele două persoane implicate fiind doi străini.

El, un marinar extrem de bucuros de vestea că războiul s-a încheiat cu victoria Statelor Unite, ea o asistentă medicală bucuroasă din același motiv. Sărutul a fost pur și simplu furat. Ulterior, când s-a stabilit identitatea celor doi ca fiind Glen Mcduffie și Edith Shain, ea a declarat că s-a lasat sărutată din recunoștința pentru un luptător în război. O altă perspectivă a aceleiași întâmplări a fost surprinsă și de fotograful Victor Jorgensen, intitulată „Kissing the War Goodbye”– dar varianta lui Eisenstaedt a rămas cea mai faimoasă.

fotografii emblematice

© Victor Jorgensen

#2 Robert Doisneau – Le baiser de l’hôtel de ville

fotografii emblematice

© Robert Doisneau

În căutarea de săruturi celebre am ajuns și la câteva dintre imaginile fotografului francez Robert Doisneau, cea mai cunoscută dintre ele fiind fotografia Le baiser de l’hôtel de ville realizată în anul 1950 la Paris și publicată în data de 12 iunie a aceluiași an în revista LIFE.

Aceasta este într-adevăr o poveste de dragoste. Ei erau doi tineri îndrăgostiți, aspiranți la titlul de actor: Françoise Bornet, în vârstă de 20 de ani și Jacques Carteaud, în vârstă de 23. Artistul i-a văzut sărutând-se și i-a intrebat dacă se mai pot săruta o dată pentru a-i imortaliza cu aparatul de fotografiat. Aceștia au fost de acord. Françoise spunea că deși fotografia a fost înscenată, sărutul a fost unul real. Relația lor de dragoste nu a durat mult însă, aceștia despărțindu-se după 9 luni. Ea a urmat cariera de actriță, iar el a devenit producător de vinuri. Printul original primit de Françoise ca parte din remunerație, având semnătura lui Doisneau, a fost vândut de aceasta în aprilie 2005 pentru suma de 185.000 de euro.

fotografii emblematice

© Robert Doisneau

O altă fotografie remarcabilă a lui Doisneau este „Le Baiser Blotto”, realizată la Paris în același an 1950. În legătură cu această imagine, fotograful spunea că „Minunățiile vieții de zi cu zi sunt palpitante. Niciun regizor de film nu poate aranja neprevăzutul întâlnit pe stradă”.

#3 Brassaï – A kiss from a giant swing

saruturi celebre

Fotografia „A kiss on the giant swing”, a fotografului maghiar născut în Brașov, Gyula Halász, cunoscut sub pseudonimul Brassaï, a fost realizată pe bulevardul Saint Jacques din Paris în anul 1934 și înfățișează doi tineri într-un leagăn uriaș, sfidând parcă gravitația prin sărutul lor. Povestea lor de dragoste s-a pierdut printre filele timpului, dar mărturia iubirii lor a fost surprinsă și imortalizată de obiectivul aparatului foto pentru a ne încânta chiar și după 80 de ani de la întâmplare.

#4 Elliot Erwitt

Elliott Erwitt, fotograful american născut la Paris, are o serie de fotografii deosebite legate de tema de astăzi. Revista „Time” a publicat o serie intitulată „A kiss is (more than) just a kiss”, cu cele mai frumoase fotografii reprezentând săruturi, semnate Elliott Erwitt. Prin fotografiile sale Erwitt documentează sărutul de-a lungul timpului, cu fotografii din 1952, până în 2008.

fotografii emblematice

© Elliott Erwit / Magnum Photos

Realizată în anul 1955, în Santa Monica, California, fotograful spune că nu a știut că are această fotografie până la 25 de ani după realizarea ei. Aceasta a fost aleasă ca și copertă pentru cartea „Personal Exposures”, publicată în anul 1988.

© Elliott Erwit / Magnum Photos

#5 Henri-Cartier Bresson

 

© Henri-Cartier Bresson / Magnum Photos

Voi încheia seria de săruturi celebre cu o fotografie aparținându-i lui Henri-Cartier Bresson. Imaginea înfățișând doi tineri la o masă dintr-o cafenea de pe bulevardul Diderot, în Paris, a fost realizată în anul 1969.

Bresson a spus la un moment dat că fotografia în sine nu îl interesează, ci că dorește doar să captureze o mică parte a realității. Și iată cât de bine a reușit!

*Ce alte fotografii faimoase cu săruturi știi? Lasă-ne un comentariu sau trimite-ne un link!

Și nu uita să ne urmărești în continuare aici sau pe canalul de Youtube al F64.

 Un articol de Dana Pușcău

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.