Fotografia de cuplu: 10 sfaturi utile pentru imagini reușite

Continuăm seria de articole despre fotografia comercială și ne oprim de această dată aspura unui gen de fotografie ce implică și o bună comunicare, creativitate din plin, dar și planificare.

Fotografia de cuplu permite surprinderea emoțiilor, stărilor, dar și a sentimentelor unei persoane pentru cealaltă și implică și a anticipa anumite gesturi, priviri sau momente unice, astfel că trebuie să fii mai mult decât un bun portretist.

#1 Încearcă să-i cunoști!

fotografia de cuplu

Majoritatea celor pe care îi fotografiezi vor fi străini, iar acest gen fotografic, destul de intim până la urmă, presupune ca ei, cei fotografiați, să se simtă confortabil și încrezători. Nu sugerăm să le afli cazierul, însă o întâlnire la un suc sau o bere este binevenită înainte de a avea efectiv ședința foto.

Încearcă să îți dai seama dacă sunt deschiși sau mai conservatori, dacă au simțul umorului și ar gusta și cadre în care să le ceri să se poarte copilărește sau „să se prostească”, dacă le place ideea de nou și sunt dispuși să intre în jocul props-urilor sau al fundalurilor colorate șamd.

În funcție de ei, vei știi și tu cum e mai indicat să abordezi această ședință foto, iar ăsta e primul pas spre rezultate reușite.

De asemenea, află dacă îi deranjează să fie fotografiați din anumite unghiuri sau în anumite ipostaze.

#2 Cine începe cu o conversație bună și în modul continuous shooting, departe ajunge!

Dacă nu fotografiezi niște VIP-uri obișnuite cu ședințele foto, este foarte posibil ca cei doi să fie destul de emoționați la început, fapt pentru care, chiar dacă ați stabilit în primă fază cum va decurge totul, cu siguranță va fi nevoie să-i ajuți să se destindă.

Nu uita că în timp ce spui glume să te asiguri că aparatul e setat pe continuous shooting, astfel ca tu să capturezi cu brio momentele de relaxare.

#3 Arată-le cadrele care știi că sunt reușite

fotografia de cuplu

Din când în când, nu strică să le arăți celor doi câteva dintre fotografiile pe care le consideri reușite. Le va da mai multă încredere și veți putea apoi să experimentați mai mult.

#4 Joacă-te cu perspectiva, unghiurile și încadrările

Regulile fotografiei de portret referitoare la unghiuri și perspectivă se aplică cu succes și în acest caz. Din plonje, de la nivelul solului, mai de aproape cu atenție la detalii sau din depărtare, încadrări printre alte obiecte sau ajutându-te de diverse props-uri te va ajuta să surprinzi cadre creative.

Încearcă cât mai multe variante dacă timpul îți permite și nu uita să îi asculți și pe ei. S-ar putea ca împreună să veniți cu idei și mai bune.

Important este să variezi, astfel încât la finalul ședinței foto să le poți oferi imagini cât mai diferite.

#5 Nu uita de bokeh și de atmosferă!

Termenul „bokeh” derivă din japonezul boke (neclar, confuz) și se referă la modul in care sunt redate in fotografie planurile mai apropiate și respectiv mai îndepărtate decât planul asupra căruia s-a făcut focalizarea. Altfel spus, bokeh-ul definește forma, mărimea și geometria zonelor care se află în afara câmpului de profunzime, respectiv acel efect de flu din fundalul imaginii care nu reprezintă decât o estompare, o fluidificare a contururilor.

foto: Anellise Lucu

Un bokeh plăcut va da întotdeauna un plus unei fotografii, așa că folosește-te de asta în mod creativ.

Dacă ai nevoie de mai multă inspirație, urmărește și clipul de mai jos:

#6 Importanța luminii

Ca pentru orice fotografie, lumina va fi mereu elementul cheie. Cu cât mai plăcută, cu atât mai bine.

Dacă timpul și vremea de afară îți permit, fotografiază la orele de aur, fie dimineața sau după-amiaza. De asemenea, asigură-te că locațiile alese, mai ales când vorbim de shooting-uri în aer liber, beneficiază de suficientă lumină la acele ore.

foto: Anellise Lucu

#7 Detaliile fac diferența!

Am menționat deja de câteva ori ideea de a te folosi de props. Ei bine, funcționează de minune uneori!

Nu e musai să le cumperi, le poți realiza chiar tu acasă. Spre exemplu, decupează niște cartoane albe în forma unor piese de puzzle și scrie un mesaj drăguț, de tipul „tu ești piesa mea lipsă” sau folosește-te de inițialele lor și de o inimioară pentru a sugera ideea „S loves C”.

De asemenea, imortalizează și alte detalii de care probabil cei doi își vor dori să-și amintească peste ani și ani, când răsfoiesc albumele cu ei alături de copii.

foto: Anellise Lucu

#8 Redă apropierea

Fotografia de cuplu ar trebui să fie despre apropiere, așa că încearcă să-i surprizi cât mai mult în interacțiune, fie că se îmbrățișează, se țin de mână, se sărută, ea își lasă capul e umărul lui, își șoptesc ceva etc.

#9 Siluetele

Încearcă și câteva cadre de tip siluetă, pentru a varia tipul de imagini pe care le faci și pentru a mai destinde atmosfera.

#10 Planifică, măcar puțin!

Este important să te organizezi, cel puțin la nivel de locații, accesorii și idei generale. În funcție și de preferințele lor, fă o listă cu 2-3 locații pe care le-ați putea exploata și care să fie destul de aproape una de cealaltă. De exemplu, o plajă și un parc de distracții.

Idei bonus

Props: biciclete/trotinete, cartoane în forme diverse sau cu mesaje haioase, baloane de săpun, confetti în diferite forme, hamace, umbrele și zmee de vânt, rame diverse șamd.

fotografii: Ilona Adelaida Duță

Le-ai promis fotografiile doar în format digital? Surprinde-i plăcut și oferă-le și câteva printuri 10x15cm. Nu se vor aștepta și cu siguranță îi vei încânta. Cu această ocazie, le poți propune suplimentar și comandarea unor printuri de mari dimensiuni, perfecte pentru a decora casa.

Tu ce idei ai?
Lasă-ne un comentariu cu sfaturi de care poate am uitat și nu uita să ne urmărești în continuare, atât pe blog, cât și pe canalul de Youtube al F64.

Alți fotografi au mai citit și:

7 Comments

  • "incearca sa-i cunosti" ..poate cel mai important ca totul sa iasa bine in final

  • Mulțumim pentru feedback, Silviu! Te mai așteptăm, cu sugestii sau fără, pe blogul nostru și pe canalul de Youtube 🙂

  • Nu stiu daca este chiar nevoie sa folosim modul rafala mentionat in punctul 2.Este destul sa fim pe faza, sa fotografiem, recompunem cadru si asa mai departe.As mai putea adauga la lista de cadre fotografii cu anumite reflexii ale cuplului fie ca sunt in apropierea unui lac, fie ca sunt fotografii trase de afara prin geamul unui restaurant,pub,etc, cadrului cu expunere lunga, dar asta sunt notiuni de gust si tin si de pregatirea fiecaruia ca fotograf.De evitat (asta in cazul in care chiar asta se doreste a fi rezultatul) sunt fotografiile de portret facute foarte aproape cu un wide (fie ca e de jos sau de sus) pentru ca tinde sa deformeze anumite parti ale corpului (deformarea nasului, picioarele gigant,etc.).Articolul insa este foarte util

  • Cu drag! Ne bucuram sa auzim ca sfaturile sunt utile si te mai asteptam pe blogul nostru, dar si pe cabalul de Youtube F64!

  • Multumesc frumos pentru indrumari!

  • bine venite aceste sfaturi. Nu-mi mai ramane decat sa le pun in aplicare

    • Ne bucuram ca ti-a placut articolul. Spor la fotografiat! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.