Cărți și albume foto care să nu-ți lipsească din bibliotecă

Indiferent dacă ești la început de drum sau deprinzi deja binișor tainele tehnicii și compoziției fotografice, cu siguranță îți face plăcere să răsfoiești albume foto, să cunoști poveștile fotografilor de renume mondial, să citești opiniile fotografilor români sau străini, să afli noi sfaturi sau tips&tricks despre genurile fotografice favorite ori pur și simplu să te inspiri pentru pasiunea ta, fotografia.
Ne-am gândit că o serie de recomandări de cărți foto este binevenită întotdeauna, în caz că nu ai apucat să auzi ultimele noutăți sau ai trecut cu vederea, la raft ori online, un titlu care te-ar putea interesa.
Manual de fotografie digitală – Michael Freeman
• Un manual surprinzător pentru fotografii amatori și profesioniști
• Întreaga lume a fotografiei într-un singur volum
• Tehnici digitale de ultima oră, prezentate din punctul de vedere al fotografului
• De la peisaje la portrete, fotografie de produs sau de călătorie, găsești ponturi și tehnici pentru fiecare gen fotografic în parte
• Învață să stăpânești lumina în fotografiile pe care le faci; învață cum să adaugi detalii și textură în orice situație
• Studii de caz care să te inspire și să te ajute să privești dintr-o nouă perspectivă, pentru a imortaliza cu succes frumusețea lumii înconjurătoare
Volumul este rodul unei lungi cariere în domeniul fotografiei, Michael Freeman fiind recunoscut de mult timp drept un maestru al camerei foto și un autor de succes, cu cărți vândute în aproximativ 2 milioane de exemplare și traduse în 20 de limbi. Aici, pentru prima oară, el ne oferă un adevărat manual al fotografiei digitale, acoperind toate aspectele acesteia. Cartea trece în revistă de la elementele de bază ale camerei foto și modul de a folosi lumina, pâna la semnificațiile culorilor și procedee de post-procesare digitală a imaginilor.
Vei găsi informatii utile și sugestii pentru a realiza cele mai bune fotografii de portret, de produs sau chiar de eveniment, volumul dovedindu-se o sursă esențială pentru cunoașterea domeniului fotografic.


Cărțile din colecția „Diafragma 9”
Colecția de carte Diafragma 9, de la editura Aqua Forte, și-a propus să umple un gol editorial, considerând că iubitorii de fotografie, tot mai mulți în ziua de astăzi, merită o serie de titluri dedicate exclusiv pasiunii lor. Cărțile apărute se adresează celor care vor să înțeleagă mai degraba CE este fotografia ca și proces creativ, decât CUM se realizează ea tehnic.
Titluri apărute până în prezent:

Cărțile foto din Colecția Diafragma9 sunt puțin altfel, fiindcă ele mută accentul pe întrebări precum „de ce?” și „încotro?”, discută despre misterul creativității, despre pasiune, implicare și viziune personală. Sunt cărți care te pot ajuta să ajungi la un nivel superior de înțelegere a fotografiei și a imaginii în general. Te pot ajuta să deschizi mai bine ochii.


De ce fotografia? – Andrei Baciu, Cristina Țintă și Dorin Bofan
Tot din categoria cărților care nu vă arată cum, nici de ce, ci vă ajută să vă descoperiți propriile răspunsuri, printre rândurile și cuvintele autorilor. „Mai devreme sau mai târziu, veți renunța la cum. Firesc, în acel moment, va interveni de ce…” (Cristina Costieanu)
Un proiect editorial interesant, o radiografie a modului de a gândi despre fotografie la început de secol XXI, în România. Fotografia văzută drept cale, întâlnire, joacă, vis, refugiu, căutare personală,libertate, necesitate, arhivă de stări interioare, mod de exprimare sau chiar mod de viață, într-o suită de eseuri, gânduri și
interviuri care vă vor aduce față în față cu întrebarea cheie: de ce fotografia?
dorin bofan
The Photography Book
Aceasta carte este o ediție mini (format 12×16) a “The Photography Book” și ofera un ghid al celor mai faimoase și fascinante imagini de la începuturile fotografiei și până în prezent.
În ordine alfabetica, 500 dintre cei mai mari fotografi ai lumii sunt prezentați prin intermediul unei fotografii reprezentative a muncii lor, fiecare imagine fiind însoțită de un scurt text, precum și de referințe încrucișate extinse la alte persoane care lucrează în același domeniu sau stil.
Glosare de termeni tehnici și curente , precum și un director de muzee și galerii ,toate sunt incluse în partea din spate a cărții.
Un „must have” pentru sporirea cunoștințelor de cultură fotografică.

Colecția PHOTOFILE
Colecția PHOTOFILE, de la Thames & Hudson, merită din plin să ajungă pe rafturile bibliotecii tale, nu înainte de a fi citite și răsfoite însă, desigur.
Micile albumele sunt o introducere în opera lui Sebastiao Salgado, Man Ray, Josef Koudelka, Guy Bourdin, Robert Kapa, Walker Evans, Don McCullin, Andre Kertesz, Daido Moriyama, Bill Brandt, Ernst Haas, Lewis Carroll, dar și fotografia suprarealistă sau fotografii Magnum , accentul fiind pus pe anumite proiecte mai importante ale fotografilor sau, în cazul Magnum, fiind introduși succint membrii agenției, prin activitatea și interesele lor.

Dicționar ilustrat de termeni fotografici
Care este diferența dintre diafragmă și apertură? Ce este și la ce ne ajută histograma? AEB? AF? WB? Vorbește cineva și limba română? Ce înseamnă „simeză”? Zgomotul de imagine se aude tare? Când au apărut primele portrete? Ce este modul de prioritate diafragmă, când și de ce să-l folosim? Ce implică un proiect fotografic? Vei afla toate acestea și încă multe altele.
Proiectul editorial „Dictionar ilustrat de termeni fotografici” cuprinde peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definitie, și fiind în general exemplificat vizual, de multe ori existând si informatii suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”, dovedindu-se un instrument util oricărui pasionat de fotografie.

Best of Mediafax 2013
Aflat la cea de-a şaptea ediţie (inclusiv albumul retrospectiv editat cu prilejul împlinirii a 20 de ani de existenţă ai Agenţiei de presă Mediafax), albumul Mediafax Foto “Best of 2013” este continuarea firească a seriei de albume de fotografie de presă începută în 2006, prin care agenția duce mai departe tradiţia de a prezenta într-o manieră elegantă şi exclusivistă cele mai reprezentative fotografii realizate de fotoreporterii şi colaboratorii lor.
De mare interes este și pachetul ce conține 3 albume (Best of 2010-2011, 1990-2011 și 2012), la numai 199 lei, reprezentând o colecție de imagini ce ilustrează cele mai importante evenimente din ultimile două decenii . Fotoreporterii Mediafax au fost mereu în mijlocul evenimentelor pentru a transmite cele mai grăitoare imagini de la fața locului.
Mediafax Foto este liderul pieţei româneşti de fotografie de presă şi acest lucru se datorează în mare măsură faptului că fotografiile pe care le oferim reprezintă acel mix între a reda informaţia reală, netrunchiată şi a face acest lucru într-un mod artistic – fotografie de presă realizată de profesionişti.

Flashback (I și II) – Florin Andreescu
Două albume inedite, care cuprind fotografii alb-negru realizate în perioada comunistă și în primii ani de după Revoluție (1975-1995). Flashback – clișee voalate din Epoca de aur și anii tranzitiei surprinde scene tipice pentru acele vremuri tulburi, de un realism dur, deși astăzi pot părea secvențe dintr-un film. Scene necosmetizate, de la circ la armată, de la talciocuri și bazaruri la străzile înnămolite ale orașelor în construcție, de la copii ai străzii lașoimii patriei, de la munca în uzine la hoteluri de lux și distracțiile turiștilor străini,de la mesele în cantine de fabrică la sejururile în stațiunile de odihnă.
Avem de-a face cu o mărturie personală a fotografului Florin Andreescu asupra unor realități românești dureroase, care și-au lăsat amprenta până în zilele noastre.
Albumul a fost editat în română-engleză-franceză.

Gândurile unui purtător de inimă – Mihai Țuțu
Un album de fotografii în nuanțe monocrom, însoțite de scurte texte.
„Cartea realizată de Mihai Țuțu alături de prietenii săi (texte, anumite fotografii) propune o incursiune vastă și sensibilă în lumea născută la întâlnirea dintre oameni, cu erorile inerente dar și cu regăsiri minunate ale visurilor lor.[…]Incursiunea curajoasă în universul naturii umane aduce împreună imagine și text, într-o reflectare cât mai largă a spiritului, într-o mărturie care poate ajuta cititorul să devină mai înțelept la întâlnirea cu viața însăși.” (Vlad Eftenie)
„Un album-carte de fotografie care dezvăluie sentimente, gânduri intime. Arată cât de slabi suntem sau cât de puternici ne credem. Povesteşte despre ce speră un visător şi ce planuri are un Don Juan contemporan cu noi. Fericirea şi iubirea există. La fel invidia şi vanitatea. Şi ura şi bucuria, compasiunea şi decepţia. Toate astea fac parte din noi, cu toţii le-am trăit macar odată în viaţă.” (Mihai Țuțu)

285 de zile în căutarea verii – Alexandru Maruseac

Alex și Andreea sunt doi tineri din București care au plecat pentru a descoperi, de pe șeaua unei motociclete, o parte din întinderile Americilor, din Montreal prin preeriile canadiene în Alaska și apoi spre sud prin Statele Unite, Mexic, America Centrală, până în America de Sud.
O carte plina de povești, impresii și imagini adunate în timpul călătoriei. O aventură pe motocicletă. Un jurnal despre îndrăzneala de a călători mai puțin convențional în locuri îndepărtate, fără rezervări la hoteluri, fără să știi exact ce te așteaptă a doua zi, cu un cort în bagaje și cu zâmbetul pe buze.
Dacă ai de gând să pleci într-o aventură similară, cartea îți răspunde la multe întrebări utile: Cum poți să dormi la cort în Alaska, deși îți este frică de urși? Care este cea mai rapidă metodă de a învăța cum se spune în spaniolă “am o pană de cauciuc”? Ce viteză poți să atingi când încerci să faci surf pe cenușa unui vulcan în Nicaragua? Cum poți ajunge la Machu Picchu dacă nu ai bani de trenul pentru turiști?
O lectură însoțită de fotografii care cu siguranță te va fascina.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.