Fotografia de modă: ce cred fotografii români

Postat de: Cristina Tinta Cristina Tinta

Dacă e început de lună, e și temă nouă pe blogul F64. Vom aborda în februarie, printre destinații fotografice, fotografii emblematice, reviewuri și știri, un gen fotografic foarte căutat, fiind de altfel și cel care asigură un venit fotografilor: fotografia comercială.
Pentru început, vorbim despre fotografia de modă. În acest sens, am pregătit o scurtă discuție cu Cornel Lazia, Alex Conu, Andreea Retinschi, Christina One, Sergiu Zimbilschi și Vali Bărbulescu.

Le-am adresat celor cinci fotografi următoarele 3 întrebări:

  •  Cu ce e diferită fotografia de modă față de alte tipuri de fotografie?
  • Cum vezi parcursul fotografiei de modă de-a lungul timpului? Și-a atins apogeul sau mai sunt multe de spus în direcția asta?
  • Ce sfaturi ai da cuiva care e pasionat de fotografia de modă și visează la o carieră în acest domeniu?

Răspunsurile, destul de asemănătoare în general, se transformă în sfaturi de luat în seamă, în special dacă te afli la început în abordarea acestui gen fotografic.
Iar dacă ai altă părere, ești invitat să ni te alături cu comentarii. Dezbaterile sunt binevenite.

Cornel Lazia:

Nu cred că fotografia de modă este cu mult diferită de alte genuri de fotografie. Privesc orice fel de fotografie ca pe o fotografie și mai ales mă concentrez pe ce mă impresionează și mă emoționează la ea. Ca specific , cred că este mai mult axată pe concept și pe imaginar, de cele mai multe ori fiind o evadare din cotidian ce are ca pretext prezența unor ținute(vestimentare). De asemenea, implică mai totdeauna lucrul în echipă. În momentul de față granițele dintre toate genurile fotografice se estompează și personal mi se pare că asta va face ca toate imaginile să fie mult mai oneste și mai omogene , fiind grupate în jurul conceptelor care devin mult mai importante.

fashion

Timpul meu este prea scurt pentru a face o trecere în revistă a parcursului fotografiei de modă. Oricum, fotografia de modă la fel ca și fotografia de presă ( este oarecum o subspecie exotică a acesteia ) este legată și de o dimensiune temporală de moment , tendințe și este inevitabil sincronizată cu lumea modei.
Exista totuși editoriale care sunt nemuritoare , schimbarea tendințelor și modificarea reperelor nu le-au afectat câtuși de puțin, ele continuând să ne emoționeze. Totuși acestea sunt destul de rare într-o industrie în continuă mișcare browniană.
În momentul actual, când media și mai ales publishing-ul tradițional trece prin schimbari foarte mari, eu cred că fotografia de modă își descoperă noi valențe și are tendința de a ieși din formatul cu care am fost obișnuiți până acum . Desigur că, alături de noile orizonturi pe care le aduce această libertate neașteptată vin și multe provocări care vor schimba fața fotografiei așa cum o știam noi până acum . Personal cred că fotografia de modă abia începe să se apropie de potențialul său ca mediu de exprimare artistică. Sper totusi că limitările de ordin financiar și logistic ce vin împreună cu această nouă eră să nu își pună prea tare amprenta pe aceste noi direcții.

Cred că cel mai important sfat pe care îl pot da pt cineva care vrea să activeze în acest domeniu este să învețe să lucreze în echipă , să cunoască și să urmărească stiliști , make-up artiști , graphic designeri , modele li creatori de modă. Viitorul este al comunităților și făra o implicare directă nu ai acces la resurse.  De asemenea, să aibă răbdare și să-și găsească stilul specific , vocea interioară care face un creator să fie veridic și original .Avem nevoie de autenticitate și originalitate, chiar dacă la început pare că nu este căutată sau apreciată. Încrederea în tine și în viziunea ta (dacă aceasta este educată și crescută armonios) te va aduce pe drumul cel bun.

Andreea Retinschi:

În fotografia de modă, accentul este pus pe stilizare și haine. Dacă fotografiile apar într-o serie, de cele mai multe ori hainele se schimbă de la cadru la cadru, și adesea se face și o schimbare de make-up/păr pentru a se acomoda o anumită ținută. Aș putea spune că în fotografia de modă cauți locația și modelul care se potrivesc cu anumite haine, mai degrabă decat invers.

glamour

Aș vrea să specific că nu am niciun studiu în fotografia de modă, ba chiar as sugera că ceea ce fac eu nu este cel mai bun exemplu de fotografie de modă, decât dacă ar fi semnificant faptul că modelele mele sunt mai des îmbrăcate decât dezbrăcate. Nu mă simt influențată de culorile anului, sau de ce haine se poartă, eu caut pentru ședințele mele îmbrăcăminte care să se potrivească cu stilul meu. Oscar Wilde a spus “Moda este o formă de urâțenie atât de intolerabilă, încât trebuie să o alterăm la fiecare 6 luni”, iar mie îmi plac hainele, dar nu pun accent pe ceea ce e la modă într-o anumită perioadă. Moda nu va dispărea, este o industrie, și atâta timp cât oamenii se vor îmbrăca, va exista moda, cu tot cu inovații și cu momente nostalgice în care revine un stil precedent, iar același principiu este valabil și pentru fotografia de modă.