Fotografia de iarnă – trusa foto și sfaturi

A face fotografie pe timp de iarnă presupune ca atât echipamentul foto, cât și îmbrăcămintea să fie adaptate temperaturilor scăzute. Dacă despre echipamentul foto poate ai auzit că uneori dă rateuri la frig, că nu e bine să-l supui la variații mari de temperatură, că diafragma se mai poate bloca și alte asemenea lucruri despre care urmează să povestim, mai puțin luată în considerare este îmbrăcămintea. Iar dacă vrei să faci fotografii iarna, întâi trebuie să rezisti tu, apoi și echipamentul foto.

 

Adopta un stil de îmbrăcăminte cu cât mai multe straturi subțiri în detrimentul celei groase în straturi puține. Pe lângă lejeritatea în mișcări, mai multe straturi subțiri vor mări izolarea termică. Nu uita că pierdem 50% din căldura prin regiunea capului, așa că obligatoriu ar trebui să ai un fes sau o căciulă cu tine. Dacă vrei să asculți și muzică în timp ce colinzi dealurile sau munții în căutare de fotografii frumoase, poți opta pentru căciula cu căști stereo și microfon.  Nelipiste ar trebui să fie și mănușile, care ar trebui să îți permită să declanșezi ușor, fără degete și mâini înghețate. Încălțamintea să fie lejeră și impermeabilă, iar dacă trebuie să te deplasezi prin zăpadă adâncă mai mult timp, parazapezile vor fi necesare.
Iar acum că tu te-ai îmbrăcat bine și ești gata de o ieșire foto în zăpadă, să vedem cum stau lucrurile cu echipamentul foto și ce trebuie să ai în vedere pentru sedințele foto din acest anotimp.

#1 Nu supune aparatul foto la variații mari de temperatură

Condițiile optime de operare ale camerelor foto, specificate de fiecare producător în parte, variază în general între 0 și 40 de grade Celsius. Asta nu înseamnă însă că nu îți vei putea folosi în voie aparatul chiar și la -25 de grade, însă nu pentru o perioadă prea îndelungată de timp.
Important este să nu supui însă apartul foto la variații mari de temperatură. Când ieși din casă, de la căldură, ține-l încă în geantă preț de 10 minute, pentru echilibrarea temperaturii. La fel și câd te întorci de afară. Nu-l scoate imediat din geantă sau din rucsac întrucât se va forma condensul și asta nu-i face deloc bine. De asemenea, nu-l încălzi între fotografii, ținându-l de exemplu sub haină. Vei avea de-a face cu același condens care nu doar că e dăunător dar te va împiedica oricum să realizezi vreo imagine care să nu fie îcețoșată.

La temperaturi foarte scăzute, încearcă să nu ai timpi de expunere mai scurți de 1/250s sau 1/500s (pentru temperaturi de -30 sau -25 de grade Celsius), pentru a nu afecta părțile în mișcare ale obturatorului.

#2 Transportă în siguranță echipamentul

geantă sau un rucsac impermeabil sunt un must pentru sezonul rece. Vremea este extrem de schimbătoare și umezeala nu face deloc bine echipamentului foto. Cum nici căzăturile pe pârtie nu-s indicate. Dacă totuși se întâmplă, ar fi bine să ai un „airbag”  și o pelerină de ploaie/ninsoare pentru aparatul și obiectivele foto.

#3 Păstrează acumulatorii și bateriile la căldură

Pe timp de iarnă, în condiții de temperaturi scăzute, orice acumulator sau baterie se va descărca mult mai ușor. De aceea este recomandat să ai la tine acumulatori și baterii de rezervă, pe care să îi păstrezi la căldură, într-un bunuzar interior al hainei, nimic nefiind mai neplăcut decât să ai un subiect interesant în fața ta și să rămâi fără baterie.

#4 Nu uita de filtre

Cele mai utilizate filtre pe timp de iarnă sunt cele UV, însă se vor dovedi utile întodeauna și filtrul de polarizare circulară, precum și cel de densitate neutră/filtrul gradual. Aestea vor ajuta la contraste mai bune, obșinerea un cer mai albastru, respectiv la egalizarea expunerii atunci când diferențele de iluminare sunt prea mari.
Mai poți folosi filtrul skylight, care reține pe lângă ultraviolete și o parte din radiațiile albastre.

#5 Trepiedul

Trepiedul se va dovedi și el util pe timp de iarnă. Atenție însă la stabilitate! Fixează-l cât mai bine pentru a fi sigur că nu alunecă sau nu va fi răsturnat de vânt/viscol. Dacă e posibil, alege un trepied dotat cu rozete de zăpadă. De asemenea, îți recomandăm trepiedele din carbon, atât datorită greutății reduse, dar și pentru confortul în utilizare (față de alumininiu, carbonul nu pierde atât de ușor căldura).
Dacă imaginile pe care ți-ai propus să le realizezi necesită timpi lungi de expunere, profită de faptul că aparatul este pe trepied și protejează-l cu un material textil. Un fular din polar e numai bun și diferența de câteva grade va contribui la o funcționare mai bună a obturatorului, prelungind totodată și durata de viață a bateriilor.

#6 Caută locațiile pentru fotografii din timp

Iarna nu e ca vara, asta e clar. Zăpada îți va îngreuna deplasarea și vei pierde astfel mai mult timp pentru a ajunge dintr-un loc într-altul. Astfel, tactica punct ochit-punct lovit te va ajuta să nu ratezi cadrele pe care le visai, întrucât vei știi din timp unde și la ce oră să fii amplasat.

Fotografia pe timp de iarnă presupune în mod evident depășirea zonei de confort și înfruntarea diverselor provocări . Nu te descuraja, experimentează sș aplică sfaturile de mai sus, precum și pe cele din articolul precedent. Rezultatele nu vor întârzia să apară!

Iar dacă ai și alte sfaturi utile, de care poate că noi am uitat, lasă-ne un comentariu mai jos.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.