Imagini de iarnă reușite în 7 pași simpli

Cum suntem în plin sezon de ninsori, ne-am gândit să abordăm în luna ianuarie fotografia de iarnă și te așteptăm în fiecare zi de luni cu câte un articol pe această temă.

Iarna este expresivă și fotogenică dacă trecem peste condițiile meteo vitrege și acceptăm să ieșim din zona de confort. Cu haine groase și grijă la echipament, putem obține imagini de iarnă speciale, de care ne vom bucura apoi la gura sobei și la un ceai fierbinte.
Astfel, ți-am pregătit câteva sfaturi practice în caz că te hotărăști să te aventurezi în zăpadă și să fotografiezi frigul în toate formele lui, de la ninsoare la gheață și alte detalii.

#1 Fotografiază și RAW, nu doar JPEG

Mare parte dintre aparatele foto de astăzi îți permit să fotografiezi atât RAW, cât și JPEG. Dacă ai această posibilitate, nu ezita să înregistrezi și fișiere RAW. Vei avea mult mai multă flexibilitate la post-procesarea fotografiilor și vei repara mai ușor problemele de expunere care apar adesea în fotografiile de iarnă.
De asemena, nu ezita să convertești imaginea în alb-negru, dacă ți se pare că subiectul este evidențiat mai bine în acest fel.

RAW

#2 Supraexpune ușor imaginile pentru o zăpadă cât mai albă

Poate suna confuz, însă zăpada ne poate păcăli ușor aparatele foto. Deși arată albă și pufoasă pentru ochiul uman, aparatul foto nu o va vedea mereu așa.
Adesea, zăpada poate avea tente albăstrui sau chiar gri închis în fotografii, întrucât reușește să păcălească expunerea calculată de cameră, iar balansul de alb ar trebui reglat din opțiunea „custom white balance”. Poate nu avem însă posibilitatea de a face mereu acest lucru la fața locului, mai ales dacă am plecat grăbiți din casă, bucuroși de nămeții proaspăt așternuți pe dealuri, în parcuri sau chiar în fața blocului.
Astfel, cea mai simplă și utilă soluție rămâne compensarea expunerii pe plus (+) cu 1-1.5 trepte, pentru o ușoară supraexpunere a imaginilor și o zăpadă cât mai imaculată. Poți face acest lucru căutând butonul sau simbolul +/- pe corpul aparatului sau în meniul acestuia.
Aceeași tehnică este utilă și atunci când fotografiem ceața. În acest fel, practic spunem camerei să adauge lumină față de măsurătoarea pe care o face exponometrul.

#3 Fii cu ochii pe detalii

Nu uita de detalii, de la urme de pași lăsate în zăpadă, frunze înghețate, dârele mașinilor pe carosabil, geamurile înghețate, detalii ale luminițelor de sărbători și orice altceva îți mai dă prin cap. Nu uita nici de reflexii.
Toate pot contribui la imagini de iarnă frumoase sau se pot transforma chiar în subiectul principal ori în imagini minimaliste, în care cu adevărat mai puțin va însemna mai mult.

#4 Atenție la gheață!

În primul rând pentru a nu aluneca pe ea. Dar mai apoi pentru formele și microuniversul aparte pe care îl poți găsi în gheață. Dacă ai în apropiere un lac sau un râu înghețat, merită să faci o încercare.
Cu toate acestea, siguranța să fie pe primul loc! Nu te aventura pe gheață prea departe, nicio fotografie nu merită un accident de dragul de a o captura.

#5 Texturi, lumini și umbre, contraste

Folosește-te de textura zăpezii pentru imagini de iarnă aparte și nu uita nici de contraste, lumină și proporții. Cele mai bune momente pentru a fotografia rămân orele de imediat după răsărit și înainte de apus. Iarna totuși lumina e plăcută pe aproape întreaga zi și umbrele lungi ne urmăresc chiar și la orele de imediat după prânz. Important este să fie și puțin soare!
Cât despre texturi, s-ar putea sa fie nevoie să subexpui uneori, pentru a evidenția mai bine liniile zăpezii sau alte detalii, contrar sfatului anterior.

#6 Nu uita de filtre!

Dacă filtrul UV este util doar pentru eliminarea radiațiilor solare sau pentru protejarea obiectivului de fulgii de zăpadă, un filtru de polarizare va contribui și la eliminarea reflexiilor nedorite, amplificând totodată contrastul și culoarea albastră a cerului. Iar dacă avem o diferență mare de iluminare între diversele planuri din fotografie, un filtru gradual este ideal pentru a subexpune o parte din cadru și a obține o expunere cât mai bună.

#7 Ninsoare puternică? Atenție la timpul de expunere!

Dacă îți dorești să surprinzi o ninsoare abudentă, fie zi, fie noapte, ai grijă la timpii de expunere folosiți. Un timp prea lung nu te va ajuta.
Pentru imagini de efect cu ninsoarea de afară, timpii ideali ar fi undeva la 1/20-1/50s și o diafragmă f/4-f/8 (în funcție de obiectiv și de valoarea ISO utilizată).

Prima ninsoare abundentă este un moment proprice și pentru fotografii de stradă. Poți surprinde imagini inedite și cu siguranță vei găsi un subiect intetresant aproape oriunde, dacă te uiți cu atenție în jur. Caută gesturi, expresii și emoții. Cu ajutorul lor, vei realiza cele mai frumoase povești de iarnă!

Fotografii de: Ștefan ChiroboceaDorin BofanAndrei Baciu, Cristina Țintă, Mirela MomanuLoredana Bîtculescu.

Săptămâna viitoare venim cu noi sfaturi și între timp pregătim și scurte interviuri cu câtiva dintre fotografii români care nu se sfiesc să înfrunte iarna pentru a obține peisaje desprinse parcă din poveștile lui Hans Christian Andersen.

Rămâi alături de noi!

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • In ciuda sfaturilor NU SUPRAEXPUNETI! Veti pierde detalii. orice supraexpunere pentru efect poate fi obtinuta in postprocesare.

  • superbe fotografiile de iarna si atat de multe lucruride observat

  • Super tare articolul. Nici nu ma gandeam ca sunt atat de multe aspecte de luat in seama.
    Multumesc.

    • Ne bucuram ca informatia a fost de folos. Ramai alaturi de noi si pentru alte teme fotografice pe care le vom aborda!

  • Multumim si noi, va mai asteptam pe blog!

  • Frumos..multumim pt bunele sfaturi !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.