Sfaturi pentru un selfie reușit

Trebuie să recunoaștem că selfie-ul a devenit deja un fenomen. Atunci când credeam că am catalogat deja toate stilurile de fotografie, se pare că noua generație a reușit să definească mai conturat ca niciodată un nou stil de fotografie, pe numele lui Selfie.Dacă tragem cu ochiul în paginile Wikipedia, un selfie este un autoportret, pe care îl facem întorcând camera de fotografiat către noi. Majoritatea acestor fotografii sunt urcate ulterior pe rețelele de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter etc pentru a transmite starea de spirit a personajului în cauză.
Subiectul este atât de controversat încât a primit si o afecțiune, botezată cu numele de Body Dysmorphic Disorder (BDD). Așa am aflat de Danny Bowman, puștiul care își face în medie 200 de selfiu-ri pe zi. Un “job” solicitant, născut se pare din dorința de acceptare și nesiguranță.
Am răsfoit și câteva dicționare urbane iar interpretările pentru selfie sunt diverse:
“nevoia de validare”, “nevoia de atenție”, “practică a narcsismului”, “selfie-ul conține în general prezența buzelor țuguiate sau, în traducere liberă, prezența “feței de rață”” – aici recunosc ca m-am amuzat de acuratețea definiției.
Stau și mă întreb, dacă rețelele de socializare nu ar mai exista, oare acest tip de fotografie ar mai fi astăzi atât de folosit?
Este posibil ca la început să nu fi fost nici oul nici găina, ci telefoanele mobile.
Camerele din ce în ce mai performante au născut în fiecare dintre noi un mic fotograf, dornic de aventură și “fotojurnalism”, având în centru propria persoană ca și personaj principal.
Dincolo de tot acest PR și marketing din spatele curentului selfie, dincolo de toate bolile închipuite sau nu, de nevoia de acceptare sau narcisism, cred totuși că a scos la iveală și ceva bun! Plăcerea de a fotografia, de a imortaliza momente efemere din viața noastră. Momente aparent banale, dar care vor contura o frumoasă poveste peste ani.
Și dacă tot ne-am pus pe făcut selfie-uri, vă prezint câteva idei, sper folositoare pentru imagini cât mai reușite.

Atenție la lumină!

Fără ea nu avem fotografii, așa că lumina merita toată atenția noastră!
Nu vă feriți să testați impactul ei asupra imaginii finale. Este un element creativ așa că descoperiți părul de foc cu raza de soare sau silueta cu picioare lungi de lângă voi.

Părți bune și părți rele. Lecția de autocunoaștere facială

Cum în acest tip de fotografie personajul principal ești tu, află care este cel mai favorabil unghi pentru tine. Sunt o multitudine de sfaturi despre cum să pozezi ca să arați mai bine. Un sfat simplu este cel de a împinge ușor capul înainte și de a trage de bărbie, la fel de ușor, în jos. În felul ăsta eliminăm riscul bărbiei duble și pronunțăm oasele maxilarului (despre posing poți afla mai multe în materilalul de aici).

Spune Brânzăăă! Nu fi atât de serios 🙂

Ca în oricare alt stil de fotografie, originalitatea este importantă. Integrează elemente diverse în selfie-urile tale pentru a da câte o poveste individuală fiecăruia. Joacă-te cu mimica feței și învață să zâmbești la cameră.

Atenție la fundal

Un selfie poate surprinde pe lângă față și alte elemente în cadru. Folosește-te de locație, fundal, obiecte pe care să le introduci în imaginea ta astfel încât să poți spune ceva diferit despre fiecare selfie în parte. Atenție însă la fotografiile făcute în dormitor. Fundalul patului nefăcut și a hainelor aruncate pe podea nu este cel mai reușit.

Filtrezi? 🙂

Dacă folosești telefonul mobil pentru selfie-uri atunci probabil ai încercat deja nelimitatele aplicații de editare. Cu toții suntem îndrăgostiți de filtre, care pot cu ușurință să adauge o notă de unicitate poveștii noastre. Plăcerea mea vinovată? Snapseed …

Adună-ți prietenii la poză!

Dacă suntem de acord că selfie-urile documentează momente frumoase din viața noastră, atunci prezența celor dragi este absolut necesară 🙂 Prezența unui prieten, rudă sau animaluț de companie poate da cu ușurință o pată de culoare fotografiei tale. În plus, te ajută să conturezi și mai bine momentul la care iei parte. Se întâmplă și la case mai mari 🙂 Probabil ați auzit deja cu toții de faimosul selfie făcut la Premiile Grammy, care îi are în distribuție pe Bradley Cooper, Julia Roberts, Angelina Jolie, Brad Pitt, Kevin Spacey și multi alți actori de renume care s-au alăturat fenomenului selfie.

Accesorii creative

Suport selfie
Acest selfie stick ajută la fixarea telefonului, este reglabil, cu braț telescopic și telecomandă. Fiind compatibil atât cu sistemul de operare Android și celălalt pentru IOS, acest băț va lărgi cadrul tau și te va ajuta să schimbi unghiul și perspectiva din care fotografiezi. Lampa integrată este utilă pentru fotografia în lumină slabă, iar ventilatorul simulează vântul.

Fish eye

Pentru pasionații de fotografie cu telefonul mobil avem cadoul perfect – o lentilă fish eye. Cu ajutorul acesteia vei putea modifica unghiul de cuprindere sau distanța de focalizare. 

Este posibil ca selfiurile să ne scoată din clișeul pozelor făcute de marea majoritate în general doar de Crăciun, Paște și vacanțe. Călătoria noastră este mult mai mult decât atât și poate o zi la birou, o cană de ciocolată caldă și o rază de soare vor defini în viitor o perioadă frumoasă din viata noastră de care ne vom putea aminti cu drag.

Așa că dragilor, să ne punem pe fotografiat!


Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.