Top 5 smartphone-uri pentru fotografia cu telefonul mobil

Începând cu 2013 producătorii de smartphone-uri au început să se concentreze și mai mult asupra camerelor foto de pe modelele pe care le lansează, întrucât atât fotografia cu telefonul mobil a câștigat tot mai mult teren. Printre cei care au inovat în 2013 au fost cei de la HTC cu modelul One care avea un obiectiv cu deschiderea diafragmei de f/1.8 și cei de la Samsung care au adăugat pentru prima oară sistemul de operare Android pe un aparat foto – Galaxy Camera. Tot în 2013 Samsung a introdus pentru prima oară filmarea 4K pe un smartphone – Galaxy Note 3.
Trecând la 2014 am observat că producătorii s-au concentrat mult pe calitatea imaginii, funcția de filmare și, bineînțeles, camera frontaă, cea de selfie-uri. Am văzut în acest an mai multe smartphone-uri cu filmare 4K, sisteme de focalizare foarte rapide și precise, sisteme de stabilizare optică a imaginii, dar și modele rezistente la apă.
Le-am testat de-a lungul anului pe o parte din acestea și am făcut în continuare un top pe baza rezultatelor obținute cu fiecare dintre modele. Iată smartphone-urile cu cele mai bune camere foto în 2014.
1. iPhone 6/6 Plus
Camera foto de pe noile iPhone 6/6 Plus vine cu un senzor de 8 megapixeli, obiectiv de 29mm cu f/2.2, bliț dual LED, filmare full HD la 60fps, filmare HD la 240fps, funcție HDR, funcție de declanșare întârziată și funcție de timelapse. Spre deosebire de iPhone 6, modelul 6 Plus vine și cu sistem de stabilizare optică a imaginii.
Comportamentul intuitiv și calitatea imaginii în condiții dificile o face să fie cea mai bună cameră foto de pe smartphone-uri în acest an. În urma testelor am observat că sistemul camerei are tendința să țină întotdeauna sensibilitatea ISO la valori cât mai mici tocmai pentru a păstra calitatea bună a imaginii. De puține ori am reușit să forțez cameră să ridice sensibilitatea ISO mai mult de 1.000 – 1.250.
Singurul parametru care poate fi reglat manual este expunerea. Diafragma, sesnsibilitatea ISO și temperatura de culoare sunt reglate automat de sistemul camerei care nu prea a dat greș. Așa cum spuneam mai sus, este intuitiv și anticipează bine scena în care fotografiezi.
În ceea ce privește filmarea, faptul că poți filma HD în slowmoiton la 240 de cadre pe secundă e un mare avantaj. Totodată poți opta pentru o calitate mai bună și să filmezi la 1080p cu 60 de cadre pe secundă, suficient cât să poți încetini ulterior de două ori mișcarea.
Trecând la camera frontală, iPhone 6 vine cu un obiectiv luminos (f/2.2) care-ți permite să faci selfie-uri reușite și-n condițiile mai puțin potrivite. De asemenea, și camera frontală are funcție HDR și de declanșare întârziată.
Puncte tari:

  • Calitate bună a imaginii în lumină slabă;
  • Funcția de HDR poate fi foarte utilă;
  • Focalizează repede;
  • Imaginile conțin multe detalii și pot fi editate fără să le fie afectată calitatea;
  • Filmează slowmotion cu 240 de cadre pe secundă la rezoluția de 1080x720px;
  • Poți ajusta manual expunerea;
  • Culorile sunt redate foarte bine la momentele crepusculare;

Puncte slabe:

  • Lens flare deranjant atunci când soarele este în cadru;
  • Culorile sunt mai reci atunci când fotografiezi pe timp de zi;
  • Tendință de supraexpunere.

Fotografii:

fotografia cu telefonul mobil
Video:

2. Samsung Galaxy K Zoom
Samsung Galaxy K Zoom este fratele modelelor Galaxy Camera și S4 Zoom lansate în 2013. Este un smartphone combinat cu un aparat foto compact. Avantajul principal pe care îl are este obiectivul cu zoom optic de 10X și opțiunea de control manual al tuturor setărilor. Ai acces la toți parametri pe care îi poți controla de pe un D-SLR și poți obține astfel fotografii bune indiferent de condiții. Dezavanatjul pe care-l are față de modelele precedente este lipsa monturii de trepied. Galaxy Camera sau S4 Zoom puteau fi puse pe trepied fără să mai ai nevoie de un alt accesoriu.
Trecând peste asta, Galaxy K Zoom se comportă bine în majoritatea situațiilor, te lasă să fotografiezi cu o sensibilitate ISO de până la 3.200 și în rafală cu 3 cadre pe secundă. Smartphone-ul se ține în mână și e confortabil atât la vorbit, cât și la fotografiat și este mult mai subțire decât modelele precedente. Camera frontală are rezoluția de 2 megapixeli.
Puncte tari:

  • Obiectivul cu zoom optic 10x și plaja focală de 24-240mm;
  • Funcția de control manual a setărilor;
  • Funcția automată de timelapse/HDR;
  • Ergonomia – se ține bine în mână și e comod de folosit atât la fotografiat, cât și la vorbit;

Puncte slabe:

  • Senzorul are dimensiuni mici, apropiate de cele ale unui smartphone obișnuit;
  • Este destul de gros comparat cu alte smartphone-uri.

Fotografii:

Video:

3. LG G3
LG a adus pe noul G3 un sistem de focalizare cum nu mai este pe niciun alt smartphone – Laser Auto Focus. Sistemul trimite o undă laser la subiect și calculează timpul în care se întoarce la planul focal. Astfel este determinată distanța de la telefon la subiect. Deși e un proces lung și complicat, focalizarea se face extrem de rapid și foarte precis.
Pe lângă acest sistem de focalizare, LG G3 are și unul de stabilizare optică a imaginii care-ți permite să faci fotografii clare și în lumină slabă. Obiectivul are distanța focală de 24mm și deschiderea diafragmei de f/2.0. Camera frontală are rezoluția de 2.1MP și poate filma full HD cu 30 de cadre pe secundă.
Totodată G3 poate filma și la rezoluție 4K.
Puncte tari:

  • Sistemul de focalizare este foarte rapid și precis;
  • Stabilizare optică s-a dovedit eficientă în timpul fotografierii pe timp de noapte ori în lumină slabă;
  • Obiecitvul luminos contribuie și el la obținerea unor fotografii clare în condiții dificile de iluminare;

Puncte slabe:

  • Nu poți bloca expunerea și să declanșezi în rafală;
  • Obiectivul tinde să distrosioneze destul de mult dacă fotografiezi un subiect de la distanțe mici.

Fotografii:

 4. Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5 vine cu o caracteristică tare faină: este rezistent la apă. Îl poți băga în apă de până la un metru și ține acolo timp de 30 de minute fără ca el să pățească ceva. Timp în care poți face bineînțeles fotografii. Camera telefonului are un senzor de 16 megapixeli, distanță focală de 31mm, obiectiv cu deschiderea diafragmei de f/2.2, sistem de stabilizare a imaginii și sistem de focalizare asemănător cu cel de pe D-SLR-uri.
S5 filmează full HD la 60fps și HD la 120. Camera frontală are o rezoluție de 2 megapixeli, iar cu ajutorul ei poți filma full HD cu 30 de cadre pe secundă.
Puncte tari:

  • Poți fotografia/filma fără probleme pe ploaie, ninsoare ori în apă timp de 30 de minute la o adâncime de până la un metru;
  • Poți filma la rezoluția 2K cu 30 de cadre pe secundă și în slow motion la 120fps și rezoluția de 720p;
  • Fotografiază în rafală foarte rapid;
  • Sistemul de focalizare hibrid este foarte rapid și precis;

Puncte slabe:

    • Sistemul de procesare a imaginii tinde să elimine artificial zgomotul de imagine, iar asta duce uneori la fotografii soft, fără prea multe detalii;

Obiectivul este destul de sensibil la reflexii puternice și trebuie să fii atent atunci când fotografiezi cu mai multe surse de lumină în cadru.
Fotografii:

Video:



5. Sony Xperia Z3
Dintre toate modele din acest top Xperia Z3 este singurul pe care nu am apucat să-l testăm. Am ales să-l includem în top datorită specificațiilor tehnice anunțate de producător. Și Z3, asemenea lui S5, este rezistent la apă. Z3 poate fi băgat până la o adâncime mai mare, de 1 metru și jumătate, putând fi însă ținut tot 30 de minute.
Printre caracteristicile principale ale camerei foto de pe Z3 se regăsesc senzorul de 20.7 megapixeli cu sensibilitate ISO de până la 12.800, filmarea 4K, sistemul de stabilizare optică Steady Shot și modul HDR. Camera frontală poate filma full HD și are obiectivul cu deschiderea diafragmei de f/2.2.
Acesta ar fi topul camerelor foto de pe smartphone-uri conform modelelor pe care le-am testat în acest an. Rămâne să vedem ce ne rezervă 2015!
Sărbători fericite!
Citește review-urile complete pe Blog de fotografie.
[products ids=125014664,125012324,125013517,125015218,125014999]

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • Eu am un Lumia 1520 de la Nokia si va arat articole de afara care dovedesc egalitatea cu iPhone 6 plus. 20 Mp, senzor 1/3" stabilizare optica.
    In plus pe F64 exista telefoane Lumia la vanzare deci nu inteleg decizia neinspirata de a nu fi prezentate in articol tocmai telefoanele cu cele mai bune camere.

  • Are dreptate Cristian, cele 2 modele Nokia 1020 si 808 lipsesc cu desavarsire. Initial Nokia fiind cumparata de Microsoft, ideea comerciantilor a fost voita sa nu se mai promoveze modele care nu vor avea viitor (compania). Sa nu uitam ca 1020 este socotit printre cele mai bune camere de smartphone din lume, asta o spun fotografii de la National Geographic, care au un cuvant de spus cred…. Nespunand neaparat rezolutia celor 2 terminale…. 1020 este vazut in lume pe primele 5 locuri, probabil cam locul 3 l-ar merita…. iar 808 desi are un sistem de operare invechit si nu are stabilizare este un telefon excelent photo. Ma gandesc numai la faptul ca are ND filter, care iti da posibilitatea sa faci fotografii excelente sau marimea senzorului…. Vorbesc strict photo!

  • Lumia 930 lipseste cu desavarsire. Pacat, pentru ca are o camera foto extraordinara. De asemenea e lipsa si Desire Eye.

  • Chiar nimic din gama Lumia? Totusi Nokia a venit cu camere performante. Sa nu uitam ca au adus ca si functionalitati stabilizare optica, senzor de dimensiune mare pentru camera unui smartphone, xenon flash si altele. Mi se pare un pic partinitor acest top.

  • Am considerat că 1020 ar fi fost pe aceeași poziție cu Xperia Z3. Motivul pe care l-am ales pe al doilea este că-i rezistent la apă și că specificațiile tehnice ale camerei îl fac să se plieze mai bine pe mai multe situații (vezi filmarea 4K și ISO-ul până la 12.800).

  • Cred ca lipsesc din topul vostru telefoanele de la Nokia. 808 si 1020.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.