Fotografia cu telefonul mobil: 10 sfaturi utile

Postat de: Cristina Gârleșteanu Cristina Gârleșteanu

Trăim într-o lume în care evoluția tehnologică este din ce în ce mai rapidă și în care „convergența” este cuvântul de ordine. Nu demult, aproape că mulți nu ieșeau din casă fără trio-ul: telefon mobil, mp3 player și cameră foto. S-au dus însă zilele în care telefonul era doar telefon, mp3 player-ul doar un mp3 player ș.a.m.d.
Camera foto și mp3 player-ul au fost încorporate în telefonul mobil și se pare că aceste dispozitive au în prezent cea mai mare creștere pe piață, fiind îmbunătățită în permanență calitatea lor. Asta nu înseamnă, însă, că au revoluționat piața camerelor de fotografiat care continuă să fie la fel de bine vândute, ci vin cumva în completarea acestora, în completarea unor lipsuri.
Se întâmplă uneori ca dintr-un motiv sau altul să nu avem aparatul de fotografiat la noi și exact atunci să vedem ceva interesant: un membru al familiei să se afle într-o postură numai bună de pozat, cățelul să facă ceva năstrușnic în parc, să fim pe stradă și să ne atragă atenția un anumit lucru sau să nu avem autorizație pentru a putea fotografia un concert cu un aparat profesional sau semi-profesional. Aceste situații pot fi nenumarate. Iar soluția pentru ele este simplă: putem imortaliza aceste clipe cu camera foto încorporată în telefonul mobil. De ce? Pentru că telefonul mobil îl avem cu noi tot timpul, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

“Cea mai bună cameră foto este cea pe care o ai cu tine”(“The best camera is the one that’s with you”), spunea Chase Jarvis. Camera foto încorporată în telefonul mobil este întotdeauna cu noi, fie că suntem conștienți sau nu. Ea e gata oricând să surprindă ceva ce ne-a stârnit interesul din punct de vedere vizual.

10 sfaturi utile pentru fotografierea cu telefonul mobil

  • Concentrează-te pe imagini!

Odată uitată grija obiectivelor și a diverselor setări, nu mai exista nicio scuză. Nu rămâne decât să te gândești la ce și cum vrei să exprimi. Învăță regulile de compoziție dar încercă și să le încalci din când în când. Uneori o să trimiți imaginea direct la coșul de gunoi, alteori s-ar putea să ai o surpriză plăcută. Poți să te joci cu unghiurile, poți „trage” de la șold fără ca ceilalți să observe șamd. Important este să dai frâu liber creativității.