Fotografia cu telefonul mobil: 10 sfaturi utile

Trăim într-o lume în care evoluția tehnologică este din ce în ce mai rapidă și în care „convergența” este cuvântul de ordine. Nu demult, aproape că mulți nu ieșeau din casă fără trio-ul: telefon mobil, mp3 player și cameră foto. S-au dus însă zilele în care telefonul era doar telefon, mp3 player-ul doar un mp3 player ș.a.m.d.
Camera foto și mp3 player-ul au fost încorporate în telefonul mobil și se pare că aceste dispozitive au în prezent cea mai mare creștere pe piață, fiind îmbunătățită în permanență calitatea lor. Asta nu înseamnă, însă, că au revoluționat piața camerelor de fotografiat care continuă să fie la fel de bine vândute, ci vin cumva în completarea acestora, în completarea unor lipsuri.
Se întâmplă uneori ca dintr-un motiv sau altul să nu avem aparatul de fotografiat la noi și exact atunci să vedem ceva interesant: un membru al familiei să se afle într-o postură numai bună de pozat, cățelul să facă ceva năstrușnic în parc, să fim pe stradă și să ne atragă atenția un anumit lucru sau să nu avem autorizație pentru a putea fotografia un concert cu un aparat profesional sau semi-profesional. Aceste situații pot fi nenumarate. Iar soluția pentru ele este simplă: putem imortaliza aceste clipe cu camera foto încorporată în telefonul mobil. De ce? Pentru că telefonul mobil îl avem cu noi tot timpul, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
“Cea mai bună cameră foto este cea pe care o ai cu tine”(“The best camera is the one that’s with you”), spunea Chase Jarvis. Camera foto încorporată în telefonul mobil este întotdeauna cu noi, fie că suntem conștienți sau nu. Ea e gata oricând să surprindă ceva ce ne-a stârnit interesul din punct de vedere vizual.
10 sfaturi utile pentru fotografierea cu telefonul mobil

  • Concentrează-te pe imagini!

Odată uitată grija obiectivelor și a diverselor setări, nu mai exista nicio scuză. Nu rămâne decât să te gândești la ce și cum vrei să exprimi. Învăță regulile de compoziție dar încercă și să le încalci din când în când. Uneori o să trimiți imaginea direct la coșul de gunoi, alteori s-ar putea să ai o surpriză plăcută. Poți să te joci cu unghiurile, poți „trage” de la șold fără ca ceilalți să observe șamd. Important este să dai frâu liber creativității.

Save

  • Uită de ZOOM!

Oricât de tentant ar părea, încearcă să nu folosești opțiunea zoom a telefonului mobil, ci să te deplasezi tu cât mai aproape de subiect. Motivul este unul simplu: camera încorporată în telefonul mobil are doar posibilitatea de a face zoom digital, lucru ce va duce la scăderea calitativă a imaginii respective, subiectul apărând pixelat. Și nimeni nu își dorește asta. Mai degrabă poți folosi opțiunea de decupare (crop) direct din telefon sau ulterior, prin procesarea imaginii. Cea mai bună soluție rămâne, totuși, apropierea de subiect.
Exemple de imagini a căror calitate a fost distrusă de folosirea zoom-ului digital:

  • Atenție la stabilitate!

Ca și în cazul fotografiei digitale, cu cât este mai stabilă camera foto, cu atât este mai bine pentru fotografia obținuta,mai ales în condiții de iluminare slabă.  În plus, din momentul declanșării și până ce fotografia este capturată, există o mică întârziere, lucru de care trebuie să ții cont când fotografiezi cu telefonul mobil. Altfel, nu este exclus ca fotografiile să iasă neclare.

  • Nu rata momentul!

Până la urmă, acesta este cel mai mare avantaj al camerelor foto din telefonul mobil: o porți cu tine oricând, oriunde. Așa că nu ezita să apeși pe buton ori de câte ori ceva îți atrage atenția. Cu siguranță sunt clipe pe care nu ai vrea să le ratezi.

  • Nu complica lucrurile!

Simplitatea este un factor cheie în fotografie, iar fotografia cu telefonul mobil nu face nici ea excepție. Asta nu înseamnă că este o regulă de neîncălcat, însă e bine să pornești de la lucruri și compoziții simple și să treci treptat spre unele mai complexe.

  • Atenție la lumină

E clar că senzorul camerei încorporate în telefonul mobil nu se poate compara cu senzorul unui aparat foto profesional. Asta nu trebuie, însă, să tedescurajeze. Compensează lipsurile prin atenția acordată luminii.

Dacă te aflii în interior, deschide perdelele sau aprinde luminile. Așteaptă ca soarele să urce mai mult pe cer, când ești afară. De asemenea, dacă telefonul mobil are și o funcție de bliț, fă o încercare. Uneori poate fi utilă, deși în multe dintre cazuri nu aduce o îmbunătățire considerabilă.

  • Gândește-te la rezultatul final!

Este bine ca atunci când realizezi o imagine, să știi încă de la început cum dorești să arate aceasta la final. Astfel, dacă îți cunoști aplicațiile instalate în telefonul mobil sau preferi să editezi cu ajutorul computer-ului, ar fi bine să ai o idee despre ce vrei să faci cu imaginile capturate. De exemplu, majoritate fotografiilor Ginei Buliga, cu ajutorul căreia am ilustrat o parte din articol, sunt pătrate. Astfel, în momentul în care compune o imagine, ea are în vedere acest aspect, încercând să ordoneze elementele sau subiectul astfel încât să arate bine pe format pătrat.
*Uneori e greu să ne dăm seama de calitatea și detaliile unei fotografii văzute pe ecranul telefonului mobil. De aceea, sfatul nostru este să iei decizia finală privind păstrarea anumitor imagini mai târziu, după ce le descarci și le poți viziona pe un monitor.

  • Nu uita să cureți „obiectivul”

Telefoanele mobile stau mai tot timpul prin buzunare și genți și sunt folosite în tot felul de condiții meteo. Ca să nu mai spunem că, dacă ești fată și te machiezi, probabil și telefonul tău mobil știe cum stă treaba cu fondul de ten. Astfel, amprentele și micile urme de murdărie sau scamele sunt aproape întotdeauna prezente pe obiectivul camerei foto încorporate în telefonul mobil. De aceea, e bine ca, din când în când, să verifici starea acestuia și să-l cureți cu un șervețel pentru ochelari de exemplu.

  • Atenție la spațiul disponibil și la back-up

Este indicat ca, din când în când, să te asiguri că ai suficient spațiu în memoria telefonului pentru salvarea fotografiilor. Jocurile, aplicațiile și muzica ocupă destul spațiu și nu ai vrea să ratezi o fotografie în care copiii fac cine știe ce trăznaie sau vreun moment care pur și simplu este posibil să nu se mai repete. La fel de important este și să îți salvezi din când în când imaginile în calculator sau pe un hard extern, mai ales că telefoanele sunt ușor de pierdut sau de furat.

  • Procesează imaginile!

Toate telefoanele moderne îți permit instalarea unei serii întregi de aplicații de editare a imaginilor, aplicații care îți permit ajustarea diverșilor parametrii de luminozitate, contrast, aplicarea de filtre și efecte. Poți să nu ai habar de editare în Photoshop sau alte soft-uri, dar asta nu înseamnă că nu poți lăsa o aplicație să facă treaba în locul tăuAtenție însă la rezultatul final și, de asemenea, ca aplicațiile să editeze imaginile la rezoluția lor nativă, întrucât nu toate fac acest lucru.Evident că imaginile se pot edita și cu ajutorul calculatorului, cu softuri după preferințe. Cheia este însă măsura, dar și propriul gust și cunoașterea pe cât posibil a rezultatului la care îți dorești să ajungi.

Fotografii de Gina Buliga.

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.