(c) Edward Aninaru

Ce înseamnă fotograf pro?

Ce înseamnă fotograf pro? – o altă întrebare de care cu siguranță te-ai lovit adesea și de altfel un subiect destul de controversat. Dacă ar fi să ne luăm după cărți și reglementări, fotograful profesionist este cel care dobândește peste 50% din câștigurile sale din activități fotografice. Acesta poate fi un angajat la un ziar sau poate stabili contracte pentru fotografierea diverselor evenimente sau pentru a ilustra anumite reclame. În această categorie pot fi introduși și fotografii paparazzi și cei de fine art care fac fotografii, dupa care le oferă spre vânzare sau publicare.

Părerile însă continuă să fie împărțite. Să vedem ce cred despre acest subiect și o parte dintre fotografii români profesioniști.

Pentru mine a fi fotograf profesionist înseamnă a-ți câștiga mai mult de 50-70% din venit din fotografie și de cele mai multe ori și să fii “a gun for hire “, mai precis să lucrezi pentru clienți reali, asumându-ți și incorporând mesajul lor în imaginile tale . Profesionalismul nu este întotdeauna legat de statutul de profesionist . Calitate prestației nu poate fi garantată de un statut, decât atunci când în afară de piața mai sunt și niște organisme sau asociații care să gireze prin analiză și criterii destul de stricte sau măcar printr-o selecție regulată afilierea și în consecință partea ecosistemului fotografic pe care o reprezintă . Dar este și asta o discuție destul de lungă și vagă având în vedere faptul că fotografia, ca orice mediu creativ, este greu de încadrat în criterii rigide .
Cât despre cum să devii fotograf profesionist în Romania, nu am un sfat exact, ci mai mult să îi rog pe toți cei care au gânduri serioase legate de fotografie să facă ce le place și să dezvolte stilul lor propriu, și atunci profesia va apărea sau nu, dar satisfacțiile vor fi prezente cu siguranță la un moment dat. Iar când victoriile vor apărea, câștigul va fi înzecit ( nu neapărat material ). (Cornel Lazia)

fotograf pro
credite job :Revista Tabu

„Ce înseamnă pentru mine un fotograf pro? Aș putea spune că un fotograf profesionist este acela care a făcut o școala , are o diploma și trăiește din fotografie , dar nu voi spune asta și nu mă consider astfel !
Eu cred că a fi fotograf este un har , o chemare interioară , un mod minunat de a împărtăși ce trăim! Pentru mine a fi fotograf înseamnă să poți împărtăși mai departe ce trăiești și să poți transmite acest lucru prin declanșarea aparatului, e alegerea noastră apoi ce împărtășim și cât! Mă simt minunat că mi-am descoperit această chemare incredibilă, este modul meu cel mai puternic de exprimare.” (Gina Buliga)

fotograf pro

„Fotograful profesionist este cel care trăiește exclusiv din fotografie. Cel care a făcut pasul de la hobby de weekend la profesie și care traieste efectiv din așa ceva.” (Edward Aninaru)

fotograf pro

„Fotograful profesionist, tehnic vorbind, este cel care își câștigă banii de pe urma unei meserii ce implică fotografia. Din punctul meu de vedere însă, lucrurile nu ar trebui să se rezume doar la asta, mai ales că meseria mea înseamnă în special a-i învăța și pe alții fotografie. Dacă m-aș rezuma strict la acest aspect tehnic, probabil că mi-ar fi mai ușor, însă eu am ales să fac asta și pentru că îmi place să fiu provocat. Una este că predai pur și simplu, alta este să încerci să inspiri, iar oamenii să învețe de la tine pentru că sunt cumva antrenați într-un joc creativ. Un trainer bun în domeniul fotografic ar trebui să fie mai degrabă un mentor, sa îi învețe pe alții prin puterea exemplului personal și mai puțin prin teoria obișnuită ce se poate găsi peste tot. Fotografii profesioniști ar trebui să fie si niște formatori de opinie foarte buni, însă din păcate nu tot timpul vedem asta în jurul nostru. Până la urmă, indiferent că susții un workshop pentru a-i învăța pe alții, sau vinzi o fotografie pentru o campanie oarecare, efectul ar trebui să fie același pentru că tu trebuie să inspiri, chiar dacă este vorba de cei care vin să învețe de la tine sau de cei care îți privesc imaginea. Totul este însă relativ și se poate citi cumva printre rânduri, la fel ca și fotografii care văd uneori doar ceea ce vor ei să vadă și să arate și aleg să ignore restul.” (Dan Dinu)

fotograf pro

„Cred că fotograf profesionist este acela care trăiește efectiv din fotografie (comercială, modă, evenimente, tehnică, științifică etc.). Este un utilizator de aparatură fotografică în scopuri profesionale și nu un pasionat de mărci foto. De regulă un fotograf profesionist știe să utilizeze și să maximizeze rezultatul oricărei camere foto ce-i intră pe mână.” (Dan Samoilă)

fotograf pro

„Din punct de vedere financiar, un fotograf profesionist este un fotograf ce realizează fotografii ce se vând, sub formă de print sau download digital sau care produce fotografii ce se vând în urma unor contracte. Din punct de vedere fotografic și artistic, un fotograf profesionist în primul rând poate realiza o fotografie bună în orice condiții și mai mult, poate justifica de ce a fotografiat în acel fel, de ce a editat în acel mod și de ce acea fotografie e mai bună decât altele. În al doilea rând, fotograful profesionist își poate explica fotografiile și alegerile făcute: fie că vorbim de subiect, compoziție, editare sau alte decizii cu impact artistic asupra fotografiei finale. În al treilea rând un fotograf profesionist are o părere proprie despre fotografie și nu îi este teamă să o exprime, atât verbal cât și prin intermediul fotografiilor pe care le realizează.Dar cel mai important lucru, cred că este acela că un fotograf profesionist știe că nu există rețetă pentru fotografii excepționale dar poate recunoaște una atunci când o vede.” (Toma Bonciu)

fotograf pro

„Să fii fotograf profesionist nu mi se pare suficientă definiția clasică, fotograful care își câstigă existența din fotografie, mă rog, ceva de genul. Să fii fotograf profesionist înseamnă dincolo de cunoștințele tehnice care se vehiculează la nesfârșit ca pe un important „asset”, să ai puterea de a previzualiza imaginile fotografice pe care le faci. Trebuie ca tu însuți/însăți să te poți considera un artist(ă) și ceilalți să recunoască acest lucru. Din punct de vedere al fotografului angajat pentru un proiect, să știi să previzualizezi cerințele proiectului iar realizarea lui să o duci la bun sfârșit fără teamă, ezitări și încercări nereușite. Asta înseamnă clarviziune, și o foarte bună cunoaștere a modului de folosire a echipamentului foto și a luminii, astfel încât subiectul să fie redat în concordanță cu cerințele inițiale și previzualizarea artistului.
Din punct de vedere al fotografului profesionist care vrei să te consideri, chiar în situația în care nu esti conform definiției o persoană care își câștigă existența din fotografie, angajat într-un proiect personal, fie că este un proiect ce implică un corpus de lucrări, fie că este o singură imagine, de această dată trebuie să dai dovadă de o putere chiar mai mare de previzualizare. Nu mai ai ca punct de plecare nici vizualul pe care îl cere proiectul angajat, nici subiectul imaginii. Trebuie din “nimic” să creezi ceva. Ceva care să aibă o poveste, un mesaj, să transmită un sentiment, să stârnească emoție. Mai mult, trebuie să lucrezi cu o realitate pe care nu o poți modela chiar dupa bunul plac.Să previzualizezi înseamnă și simplul „să vezi”. Să vezi, să observi, să interpretezi, să redai, să transmiți. Și în final, să existe un „public” care să remarce acest lucru. Dacă prin ceea ce faci nu există un public oricât de restrâns care să remarce ceea ce ai facut, înseamnă că mai ai de lucru până la statutul de „profesionist”.
Este cred inutil să mai adaug faptul că a îmbogăți permanent bagajul de informații din orice domeniu, cu accent pe artă și fotografie este un mare ajutor în procesul de formare și desăvârșire a statului de „profesionist”.” (Nicolae Coșniceru)

fotograf pro

„Este destul de clar cumva faptul că tehnologia în domeniul vizual a evoluat atât de mult încât echipamentul nu mai este un criteriu de departajare a fotografilor profesioniști de amatorii serioși. Nici nivelul de muncă pe care îl fac nu cred că mai este pertinent: un fotograf care face două proiecte pe lună pe sume mari va surclasa mai mereu pe cineva care face douăzeci pe sume derizorii. Ce face ca un fotograf să fie profesionist nu cred că are nimic de-a face cu abilitățile fotografice. Este un amalgam de „promptitudine”,„networking”, „research”, „managementul situațiilor neprevăzute”. Oricine poate să producă imagini de calitate cu puțină răbdare, dar să faci asta în condiții de stres, deadline, clienți dificili și echipament care se întâmplă să pice în timpul jobului și să le scoți la capăt cu bine … asta diferențiază profesioniștii de amatori.” (Radu Tudoroiu)

fotograf pro

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.